Belföld

Kerékpárosokat érintő újabb szabályváltozás

A kerékpárosokra érvényes szabályokat sokak túl engedékenynek tartják. Nem érvényes rájuk a null-tolerancia, nincs kötelező KRESZ-vizsga a nyeregbe üléshez, felelősségbiztosítást sem kell kötniük. Az autósok sokszor szidják őket, a de ez igaz visszafelé is. Sok autós nem elég óvatos az utakon, és a kerékpárosok is sokszor vakmerően közlekednek. Így könnyen meglehet a baj. Szabályváltoztatásokkal próbálnak mindkét fél kedvére tenni, lehet hogy bevezetik azt is, hogy a kerékpáros bizonyos esetben áthajthasson a piroson is.
Bicikli Hazánkban is egyre növekszik a kerékpáros forgalom (Forrás: Motto.net.ua)

A kerékpározás egészséges, jót tesz a szervezetünknek, nem kell tömegközlekedésre szállnunk vagy a dugóban ülnünk, mégis gyorsan eljuthatunk A-ból B-be. A kerékpározásnak sok előnye van, de az autósokkal nem mindig jönnek ki jól. Egymást szidják, mert sok sofőr és biciklis nem elég óvatos. Talán sosem lesznek kibékíthetőek teljesen, de azért mintha csitulna kicsit a háború. Ennek oka lehet az is, hogy mindkét fél szokott szerepet cserélni, a biciklis is beül néha az autóba és az autós is néha felpattan a nyeregbe.

A kerékpárosokra más szabályok érvényesek, mint az autósokra. Ezeket próbálják mindig úgy módosítani, hogy mindenki számára megfelelő legyen. Ám néhány szabályváltozatással van aki nem ért egyet. Mindenki eldöntheti mi a véleménye róla. Van aki örül ezeknek, van aki nem.

Ami nagy vitát váltott ki, hogy rájuk nem vonatkozik a zéró-tolerancia, tehát rájuk van bízva, hogy ittasan felülnek-e a kerékpárra. Sokan úgy gondolják, hogy nem akkora probléma ez abban az esetben, hogy ha az illető mértéket tart. Annyinak kellene lennie a megengedett értéknek, amennyit más külföldi országok autósainak is megengednek. Ez körülbelül két pohár sör lenne.

Ugyancsak nem kötelesek felelősségbiztosítást kötni, így ha valami kárt okoznak, nem biztos hogy az elszenvedő fél számára megtérítésre kerül.

Bevezették ugyancsak, hogy némely esetben a kerékpárosok bekanyarodhatnak az egyirányú utcákba, és a forgalommal ellentétes irányba közlekednek. Most annak a lehetősége is fennáll, hogy ugyancsak egyes  szituációkban, a piros lámpát sem kell figyelniük. A rendszer nem butaság, hiszen Franciaországban alkalmazzák. Amennyiben a kerékpáros jobbra fordul, és egészen a járda mellett párhuzamosan közlekedik, nem kell megállnia a piros lámpánál.

Ettől eltekintve azért szintén nem lenne haszontalan dolog, ha a gyerekeknek kötelezővé tennék az iskolákban, hogy megtanulják a KRESZ szabályait. Sok baleset megelőzhető lenne ezzel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen