Belföld

Kürtöskalács Gate: "különleges termékként" jegyeztetnék

Még mindig zajlik a "háború" Romániával az édesség eredetével kapcsolatban.
kürtös kalács A kép illusztráció (Forrás: Alfahir.hu)

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye alapján szakmai párbeszéd zajlik arról, hogy a "különleges termék" elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz. Az elnevezés uniós bejegyzése érdekében benyújtott kérelem elbírálásának van egy nemzeti szakasza, ezt követően pedig egy kéthónapos uniós szakasza.

Az FM korábban már jelezte, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről idén januárban. Ezen kívül az édesség már a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkezik, mint egyedülálló hagyományos előállítási móddal készült termék.

Egy héttel ezelőtt azonban Achim Irimescu, a romániai mezőgazdasági miniszteri tárca várományosa szintén arról beszélt, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot. A minisztérium ezzel kapcsolatban már kijelentette, hogy az Európai Unió által jegyzett oltalom nem földrajzi árujelző, ezáltal nem köthető sem országhoz, sem egy adott néphez; ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú keresésére

Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú kereséséreKásler: az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

Kásler: az óvoda az oktatás egyik legfontosabb elemeHétfőig dönthetnek a Honvédkórház dolgozói

Hétfőig dönthetnek a Honvédkórház dolgozóiKésnek a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon

Késnek a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon


VASÚT,     KÉSÉS,     VERESEGYHÁZ

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen