hirdetés
Belföld

A hideg se gátoljon a sportolásban

A hétvégén beköszöntöttek a mínuszok, és ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor nem is nagyon lesz melegebb egy darabig. Azoknak akik egyébként a tavaszi, őszi és nyári hónapokban sportolnak, ilyenkor sem szabad feladniuk a mozgás örömét. Sőt, tudvalévő, hogy karácsonykor szinte mindenki többet eszik az ínycsiklandó fogásokból, mint egyébként. De szerencsére itt van nekünk ilyenkor a korcsolya, a szánkó, de a futás szerelmeseinek sem kell feladniuk a szabadban történő mozgásformát.
Futás Télen sem szabad feladni a szabadban történő sportolást (Forrás: Bestfitness.net)
hirdetés

Köteles Gábor, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi csoportvezetője most beavat mindenkit a biztonságos téli sportolás feltételeibe. Köteles Gábor azt mondja, hogy ilyenkor sem kell feladni a szabadban történő sportot, csak ismerni kell az alapszabályokat.

A legfontosabb a megfelelő öltözék kiválasztása. A futóknál különösen ajánlott a sapka és a kesztyű használata. Fejünknél és a végtagjainknál adjuk le ugyanis a legtöbb hőt. Sportoláskor evidens, hogy megizzadunk. Ilyenkor érdemes, nem megállni, hanem - ha lehetőségünk van rá - hazáig mozgásban maradni. Otthon aztán az átnedvesedett ruhákat azonnal vessük le, így elkerülhető lesz a megfázás is. Érdemes a futás szerelmeseinek ilyenkor az egyenletes lassabb fokozatot, a kocogást választani.

Ha eljön az első hó, sokan húzzák elő a szánkót a pincéből vagy éppen a korcsolyát a szekrényből. Amennyiben ezeket a mozgásformákat választjuk, a réteges öltözködés itt is kulcskérdés. Ha úgy döntünk, hogy nem mesterséges jégpályán szeretnénk korizni, akkor nagyon kell vigyázni. A befagyott tavak veszélyesek lehetnek. Amikor azt látjuk, hogy a jég kásás vagy éppen kicsit olvadt, semmi esetbe se lépjünk rá. Csak és kizárólag, olyan helyeket válasszunk, ahol hivatalosan engedélyezik a korcsolyázást. Ne menjünk egyedül, hanem válasszunk inkább nagyobb társaságot, felkészülve arra, hogy baj esetén esetleg segíteni kell egymásnak - mondja a szakértő.

FutásA legfontosabb a réteges öltözet (Forrás: Runhaven.com)

A síelés és a snowboardozás is nagyon népszerű a hidegebb évszakokban. Bizony ezeknél a sportoknál is ügyelni kell a magunk és a többiek testi épségére. A KRESZ-t mindig be kell tartani. Továbbá, ha valamilyen alkoholos italt fogyasztottunk, inkább függesszük fel aznapra a sportolást. Mindig olyan pályát keressünk magunknak, ami a tudásunknak megfelel.

Aki télen "futásnak ered", mindenképpen húzzon sapkát és kesztyűt. Az ideális öltözék a felsőtesten három, az altesten pedig két rétegből áll. Mindenképpen nedvszívó anyagból készült ruhákat vegyünk fel ilyenkor. A cipő pedig minden esetben legyen vízálló.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lakástűzben meghalt egy ember Mogyoródon

Lakástűzben meghalt egy ember MogyoródonFegyverrel követelt pénzt egy autós egy gyalogostól Budapesten

Fegyverrel követelt pénzt egy autós egy gyalogostól BudapestenTöbb gyalogost is elütöttek az esti órákban, ketten életüket vesztették

Több gyalogost is elütöttek az esti órákban, ketten életüket vesztették


RENDŐRSÉG,     BALESET,     BUDAPEST

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen