hirdetés
Belföld

A hideg se gátoljon a sportolásban

A hétvégén beköszöntöttek a mínuszok, és ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor nem is nagyon lesz melegebb egy darabig. Azoknak akik egyébként a tavaszi, őszi és nyári hónapokban sportolnak, ilyenkor sem szabad feladniuk a mozgás örömét. Sőt, tudvalévő, hogy karácsonykor szinte mindenki többet eszik az ínycsiklandó fogásokból, mint egyébként. De szerencsére itt van nekünk ilyenkor a korcsolya, a szánkó, de a futás szerelmeseinek sem kell feladniuk a szabadban történő mozgásformát.
Futás Télen sem szabad feladni a szabadban történő sportolást (Forrás: Bestfitness.net)
hirdetés

Köteles Gábor, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi csoportvezetője most beavat mindenkit a biztonságos téli sportolás feltételeibe. Köteles Gábor azt mondja, hogy ilyenkor sem kell feladni a szabadban történő sportot, csak ismerni kell az alapszabályokat.

A legfontosabb a megfelelő öltözék kiválasztása. A futóknál különösen ajánlott a sapka és a kesztyű használata. Fejünknél és a végtagjainknál adjuk le ugyanis a legtöbb hőt. Sportoláskor evidens, hogy megizzadunk. Ilyenkor érdemes, nem megállni, hanem - ha lehetőségünk van rá - hazáig mozgásban maradni. Otthon aztán az átnedvesedett ruhákat azonnal vessük le, így elkerülhető lesz a megfázás is. Érdemes a futás szerelmeseinek ilyenkor az egyenletes lassabb fokozatot, a kocogást választani.

Ha eljön az első hó, sokan húzzák elő a szánkót a pincéből vagy éppen a korcsolyát a szekrényből. Amennyiben ezeket a mozgásformákat választjuk, a réteges öltözködés itt is kulcskérdés. Ha úgy döntünk, hogy nem mesterséges jégpályán szeretnénk korizni, akkor nagyon kell vigyázni. A befagyott tavak veszélyesek lehetnek. Amikor azt látjuk, hogy a jég kásás vagy éppen kicsit olvadt, semmi esetbe se lépjünk rá. Csak és kizárólag, olyan helyeket válasszunk, ahol hivatalosan engedélyezik a korcsolyázást. Ne menjünk egyedül, hanem válasszunk inkább nagyobb társaságot, felkészülve arra, hogy baj esetén esetleg segíteni kell egymásnak - mondja a szakértő.

FutásA legfontosabb a réteges öltözet (Forrás: Runhaven.com)

A síelés és a snowboardozás is nagyon népszerű a hidegebb évszakokban. Bizony ezeknél a sportoknál is ügyelni kell a magunk és a többiek testi épségére. A KRESZ-t mindig be kell tartani. Továbbá, ha valamilyen alkoholos italt fogyasztottunk, inkább függesszük fel aznapra a sportolást. Mindig olyan pályát keressünk magunknak, ami a tudásunknak megfelel.

Aki télen "futásnak ered", mindenképpen húzzon sapkát és kesztyűt. Az ideális öltözék a felsőtesten három, az altesten pedig két rétegből áll. Mindenképpen nedvszívó anyagból készült ruhákat vegyünk fel ilyenkor. A cipő pedig minden esetben legyen vízálló.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elfogadta a parlament a „Stop Sorost”

Elfogadta a parlament a „Stop Sorost”Elfogadták a hetedik alaptörvény-módosítást

Elfogadták a hetedik alaptörvény-módosításthirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen