Belföld

Elhunyt Dr. Szabó Zoltán szívsebész

A Semmelweis Egyetem honlapján búcsúztatta Dr. Szabó Zoltán szívsebészt, aki 87. életévében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt – páratlanul gazdag életműve során ő volt a magyar pacemaker atyja, valamint az első sikeres hazai szívtranszplantáció elvégzője is.
Dr. Szabó Zoltán Elhunyt Dr. Szabó Zoltán (Forrás: semmelweis.hu)

Dr. Szabó Zoltán szívsebész, a Városmajori Szív- Érgyógyászati Klinika professor emeritusa volt az első, aki Magyarországon sikeres szívátültetést hajtott végre. Szívsebészettel 1955 óta foglalkozott, 1967-ben pedig hazánkban elsőként implantálható pacemakert készített, amint arról a Semmelweis Egyetem honlapján található megemlékező szöveg is beszámolt november hatodikán.

Mintegy 156 megjelent közlemény, három általa írt és szerkesztett könyv is köthető Dr. Szabó Zoltán nevéhez, újabb öt könyvnek pedig társszerzője volt.

A Városmajori Klinika igazgatója összesen 11 éven át, 1981-től volt a szakember, az ő nevéhez fűződő, első sikeres hazai szívtranszplantációt többéves szervező és kutatómunkát követően 1992 januárjában végezte el. Tevékenysége elismeréseként Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel, Batthyány-Strattmann László-díjjal és az 1997-es esztendőben Széchenyi-díjjal is kitüntették őt, de Adorján Ferenc, Balassa János, Gábor György, Semmelweis Ignác és Zárdai Imre Emlékérmet is kapott.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen