Belföld

Újra látogatható a tiszadobi Andrássy-kastély

A különleges Andrássy-kastély – a hányattatott évek után – újra látogatókat fogad december hetedikétől Tiszadobon.
Andrássy-kastély, Tiszadob Látogatható a tiszadobi Andrássy-kastély (Forrás: templomok.network.hu)

A kastélyt egészen különlegessé teszi, hogy tervezői meglepő szimbólumokat „építettek belé”: az épületnek a négy évszakra utalva négy bejárata, a tizenkét hónapra utalva tizenkét tornya, az ötvenkét hétnek megfelelően ötvenkét szobája, az év háromszázhatvanöt napjára utalóan pedig összesen háromszázhatvanöt ablakszeme van. (Szökőévekben sem változik az ablakok száma, ettől függetlenül azonban az épület szimbolikája kissé olyan, mintha egy népmeséből „lépett volna elő”.)

Az Andrássy-kastély egészen az első világháborút követő időszakig teljes dicsőségében pompázott, a sajnálatos „bukása” pedig 1928-ban következett be, amikor fegyveres forradalmárok betörtek a kastélyba, a bútorzatot és a nyílászárókat széttörték, kilövöldözték, az épület egészét pedig jelentős mértékben megrongálták. Ezt követően a különleges épület a második világháború alatt román katonai kórházként szolgált, majd 300 osztrák gyermek nyaralásának biztosított helyszínt. Rövid ideig, közel egy évig görög menekült családoknak nyújtott szállást a kastély, 1950-től napjainkig pedig gyermekvárosként funkcionált. Felújítására és látogathatóvá tételére az adott lehetőséget, hogy a gyermekvárost sikerült a településen belül átköltöztetni egy jóval korszerűbb, új épületbe, a kastély pedig innentől kezdődően turisztikai célokat is betölthet majd. Mivel a nagyközönség korábban jóformán soha nem tekinthette meg a gyönyörű grófi kastélyt, várhatóan nagy lesz az épületet övező érdeklődés.

A történelem kedvelői betekintést nyerhetnek a grófi család mindennapjaiba, s akár a legifjabb Andrássy-lány szobáját is megtekinthetik – ahonnét egyébként páratlan látvány nyílik a környező területre. A művészetek szerelmeseit továbbá egészen biztosan lenyűgözi majd a Rippl-Rónai József által tervezett ebédlő, melynek üvegablakait a Róth Miksa műhelyében készült alkotások egészítik ki a kastély leghíresebb látványosságává.

A sokáig „feledésbe merült” kastély, valamint az épületet övező park december 7-től látogatható a hétfői nap kivételével egész héten. A nyitvatartási ideje jelenleg keddtől vasárnapig 10.00-16.00 között alakul.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen