hirdetés
Belföld

Orbán Viktor kiáll Lengyelország mellett

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel adott interjújában kifejtette, hogy egyetlen olyan EU-s szankciót sem támogat majd, amely Lengyelország ellen irányul. David Cameron látogatásáról is említést tett az év első interjújában.
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Budapest, 2016. január 8. Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik a Magyar Rádió stúdiójába, ahol interjút ad a Kossuth rádió 180 perc című műsorában 2016. január 8-án. Jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Bruzák Noémi
hirdetés

A 2016-os évben adott első interjújában Orbán Viktor több kérdéskört is érintett, bővebben beszélt például Magyarország kiállásáról a lengyelek mellett, de az Egyesült Királyság területén dolgozó magyarok esetleges „diszkriminálásának” megelőzéséről is. Végül a takarékszövetkezetekről, a kölni újévi támadásokról, de Hosszú Katinka és az Úszószövetség vitás ügyeiről is beszélt.

A miniszterelnök az interjúban részletezte, az EU-nak „nem érdemes azon törnie a fejét”, hogy Lengyelországgal szemben bármiféle szankciót alkalmaz, ehhez ugyanis teljes támogatásra lenne szükség – Magyarország viszont egyetlen ilyen szankciót sem támogat.

David Cameronnal való találkozása kapcsán Orbán Viktor arról számolt be, hogy mindketten erős, versenyképes Európát akarnak, minek megfelelően az Európai Unión belül a lépcsőzetes változások helyett gyors és átfogó reformokat szeretnének. A magyar miniszterelnök szerint dicséretes, hogy „az angolok először angolok, és csak utána európaiak”. Utóbbi megjegyzésével kapcsolatban kitért még arra is, hogy mindez azért is fontos, mert több közép-európai állam esetében is felvetődött már az igény, hogy az EU jövőjéről ne egy masszában gondolkozzanak. Még Cameron találkozásánál maradva az interjú fontos momentuma volt, hogy noha Orbán Viktor a brit miniszterelnökkel az EU-s reformokat érintő kérdésekben egyetért, addig elfogadhatatlannak tartja, hogy a kint dolgozó magyar munkavállalókat bármiféle diszkrimináció érje – egyben hangsúlyozta, hogy a kérdést a lengyelekkel kellene megbeszélni, hiszen összesen 800 ezer lengyel dolgozik az Egyesült Királyságban, míg a magyar munkavállalók száma 50 ezerre tehető az országban. Mint mondta, ami a lengyeleknek megfelel, az a magyarok érdekeknek is meg fog felelni.

A kölni támadásokkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, szerinte a liberális európai vezetők a saját szemléletmódjuknak nem megfelelő véleményeket elfojtják, ezért hallgathatták el az esetet. Megjegyezte továbbá, hogy a menekülteket nem elég lassítani, de meg kell állítani őket – ehhez Görögország északi határát úgy véli, le kellene zárni, míg Macedónia megerősítése és Bulgária a schengeni övezetbe történő felvétele is a megoldás részét képezhetné.

Orbán Viktor az interjúban megjegyezte továbbá az FHB bank korábbi „terveivel” kapcsolatban, hogy fontosnak tartja, hogy a bankban megmaradjon az állami tulajdonrész aránya. Hosszú Katinka és az Úszószövetség vitás kérdéseiben a miniszterelnök felajánlotta segítségét, egyben elismerését fejezte ki az érintettek szakmai- és sportteljesítménye iránt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 50. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 50. heti nyerőszámaihirdetés
Vádat emeltek egy gyermekét elhanyagoló anya ellen

Vádat emeltek egy gyermekét elhanyagoló anya ellenhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen