hirdetés
Belföld

Orbán Viktor kiáll Lengyelország mellett

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel adott interjújában kifejtette, hogy egyetlen olyan EU-s szankciót sem támogat majd, amely Lengyelország ellen irányul. David Cameron látogatásáról is említést tett az év első interjújában.
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Budapest, 2016. január 8. Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik a Magyar Rádió stúdiójába, ahol interjút ad a Kossuth rádió 180 perc című műsorában 2016. január 8-án. Jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Bruzák Noémi
hirdetés

A 2016-os évben adott első interjújában Orbán Viktor több kérdéskört is érintett, bővebben beszélt például Magyarország kiállásáról a lengyelek mellett, de az Egyesült Királyság területén dolgozó magyarok esetleges „diszkriminálásának” megelőzéséről is. Végül a takarékszövetkezetekről, a kölni újévi támadásokról, de Hosszú Katinka és az Úszószövetség vitás ügyeiről is beszélt.

A miniszterelnök az interjúban részletezte, az EU-nak „nem érdemes azon törnie a fejét”, hogy Lengyelországgal szemben bármiféle szankciót alkalmaz, ehhez ugyanis teljes támogatásra lenne szükség – Magyarország viszont egyetlen ilyen szankciót sem támogat.

David Cameronnal való találkozása kapcsán Orbán Viktor arról számolt be, hogy mindketten erős, versenyképes Európát akarnak, minek megfelelően az Európai Unión belül a lépcsőzetes változások helyett gyors és átfogó reformokat szeretnének. A magyar miniszterelnök szerint dicséretes, hogy „az angolok először angolok, és csak utána európaiak”. Utóbbi megjegyzésével kapcsolatban kitért még arra is, hogy mindez azért is fontos, mert több közép-európai állam esetében is felvetődött már az igény, hogy az EU jövőjéről ne egy masszában gondolkozzanak. Még Cameron találkozásánál maradva az interjú fontos momentuma volt, hogy noha Orbán Viktor a brit miniszterelnökkel az EU-s reformokat érintő kérdésekben egyetért, addig elfogadhatatlannak tartja, hogy a kint dolgozó magyar munkavállalókat bármiféle diszkrimináció érje – egyben hangsúlyozta, hogy a kérdést a lengyelekkel kellene megbeszélni, hiszen összesen 800 ezer lengyel dolgozik az Egyesült Királyságban, míg a magyar munkavállalók száma 50 ezerre tehető az országban. Mint mondta, ami a lengyeleknek megfelel, az a magyarok érdekeknek is meg fog felelni.

A kölni támadásokkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, szerinte a liberális európai vezetők a saját szemléletmódjuknak nem megfelelő véleményeket elfojtják, ezért hallgathatták el az esetet. Megjegyezte továbbá, hogy a menekülteket nem elég lassítani, de meg kell állítani őket – ehhez Görögország északi határát úgy véli, le kellene zárni, míg Macedónia megerősítése és Bulgária a schengeni övezetbe történő felvétele is a megoldás részét képezhetné.

Orbán Viktor az interjúban megjegyezte továbbá az FHB bank korábbi „terveivel” kapcsolatban, hogy fontosnak tartja, hogy a bankban megmaradjon az állami tulajdonrész aránya. Hosszú Katinka és az Úszószövetség vitás kérdéseiben a miniszterelnök felajánlotta segítségét, egyben elismerését fejezte ki az érintettek szakmai- és sportteljesítménye iránt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az LMP a Városliget azbesztmentesítését követeli

Az LMP a Városliget azbesztmentesítését követelihirdetés
Kenderültetvényt találtak a rendőrök Bakson

Kenderültetvényt találtak a rendőrök BaksonMagyar rendőrök fogtak el egy körözött orosz férfit

Magyar rendőrök fogtak el egy körözött orosz férfithirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen