Belföld

Uniós forrásokból orvosolnák az oktatási intézmények problémáit

A hvg.hu úgy értesült, a kormány mintegy 200 milliárd forint összegű uniós forrás lehívásának segítségével javítaná az iskolák felszereltségét és állapotát. A bizonyítvány helyettesítésére is alkalmas új, elektronikus oktatási anyakönyvet is bevezetnének továbbá, amely a tanulók tanulmányi eredményeit életük végéig rögzíti majd a tervek szerint.
Iskolás gyermekek Bevezetésre kerülhet egy úgynevezett elektronikus oktatási anyakönyv is, mely már óvodás kortól kezdődően információval szolgálhatna az egyes gyerekekről

Az utóbbi években jellemző tendencia volt, hogy a magyar GDP-hez viszonyítva az oktatás finanszírozásának összege fokozatosan csökkent, az OECD-államok átlagától pedig jelentősen elmaradt, mialatt az oktatási rendszer átalakításával újabb terhet róttak a tanárok vállára – mutatott rá a hvg.hu.

A tanárok közül ezért aztán többen tiltakozásba kezdtek, amelyben a miskolci Herman Ottó Gimnáziumnak jelentős kezdeményező szerepe volt. A kormány a problémák enyhítésére mintegy 211 milliárd forint uniós forrást tervez lehívni, melynek hatásait Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a Magyar Időknek tett nyilatkozata szerint már néhány éven belül érzékelni lehet majd.

A tervezet fejlesztések a köznevelési rendszert, a szakképzést, a család- és ifjúságügyet, a sportot és az önkormányzati szektort is érintik, s a kormány 153 milliárd forintot fordít majd az uniós összegből az iskolák felújítására, modernizálására, új tantermek, sportpályák, tornatermek és tanuszodák építésére, valamint az iskolák informatikai parkjának fejlesztésére is.

Fontos újítás lenne még egy úgynevezett „elektronikus oktatási anyakönyv” bevezetése is, melyet minden újszülött megkapna születésekor, s már az óvodás kortól kezdve ebben foglalnák az egyes gyermekek teljesítményét – egészen a felsőfokú tanulmányok végeztéig.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen