hirdetés
Belföld

Hivatalos: nő is vezethet kukásautót Magyarországon!

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtöki ítélete megerősítette azt a korábbi határozatot, ami megbüntetett egy szemétszállító céget, amiért az diszkriminálta a nőket.
kukásautó A kép illusztráció (Forrás: Dareh.hu)
hirdetés

Egy hivatalosan meghirdetett kukásautó-vezető pozícióra jelentkezett pár hete Békéscsabán egy nő, aki ugyan a pályázati feltételeknek megfelelt, mégsem vették fel. Az elutasítás okát a szemétszállító cég ráadásul nem is titkolta: egyszerűen nem foglalkoztatnak női alkalmazottakat. Indoklásuk szerint azért nem, mivel a kukásautó-vezetői munkakör sok zajjal, porral és fertőzésveszéllyel jár, és ez a munkakör tradicionálisan férfi munkaerőt kíván meg. Ennek következtében vizesblokkot és öltözőt sem alakítottak ki nők számára.

Az elutasított nő azonban nem hagyta ennyiben a dolgot és eljárást kezdeményezett az ügyben. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság pedig kijelentette, hogy a nemek közötti megkülönböztetés csak abban az esetben jogsértő, ha az a munka természete vagy jellege miatt indokolt. Ebben az esetben viszont a cég gyakorlata önkényes és indokolatlan volt. A női öltöző és vizesblokk kialakítása ugyanis nem a munka természetével vagy jellegével van összefüggésben, hanem csak a munkafeltételek biztosításával, pusztán e miatt pedig a nőket nem lehet elutasítani.

A ha­­tóság ezért pénzbírságot szabott ki, és elrendelte a jogerős nyilatkozat közzétételét harminc napra a cég honlapján. Az ítéletet a társaságnál nem fogadták el, és a munkaügyi bíróság elé vitték.

Most viszont a bíróság megerősítette a hatóság határozatát, vagyis jogsértő volt elutasítani az asszonyt.

A sértett nő a tárgyaláson nem volt jelen, telefonon még az ügyvédje sem tudta elérni. Ezért jelenleg még azt sem lehet tudni, hogy a megaláztatás és jogi csatározás után az asszony ismét benyújtja-e jelentkezését a szemétszállí­tóknál.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Jövő májusra kiépülhet az országos jégesőkár mérséklő rendszer

Jövő májusra kiépülhet az országos jégesőkár mérséklő rendszerAz amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni a CEU-ról

Az amerikai kormánynak „nincs hatásköre vagy szándéka” tárgyalni a CEU-ról


CEU,     USA,     EGYETEM

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen