hirdetés
Belföld

Hivatalos: nő is vezethet kukásautót Magyarországon!

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtöki ítélete megerősítette azt a korábbi határozatot, ami megbüntetett egy szemétszállító céget, amiért az diszkriminálta a nőket.
kukásautó A kép illusztráció (Forrás: Dareh.hu)
hirdetés

Egy hivatalosan meghirdetett kukásautó-vezető pozícióra jelentkezett pár hete Békéscsabán egy nő, aki ugyan a pályázati feltételeknek megfelelt, mégsem vették fel. Az elutasítás okát a szemétszállító cég ráadásul nem is titkolta: egyszerűen nem foglalkoztatnak női alkalmazottakat. Indoklásuk szerint azért nem, mivel a kukásautó-vezetői munkakör sok zajjal, porral és fertőzésveszéllyel jár, és ez a munkakör tradicionálisan férfi munkaerőt kíván meg. Ennek következtében vizesblokkot és öltözőt sem alakítottak ki nők számára.

Az elutasított nő azonban nem hagyta ennyiben a dolgot és eljárást kezdeményezett az ügyben. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság pedig kijelentette, hogy a nemek közötti megkülönböztetés csak abban az esetben jogsértő, ha az a munka természete vagy jellege miatt indokolt. Ebben az esetben viszont a cég gyakorlata önkényes és indokolatlan volt. A női öltöző és vizesblokk kialakítása ugyanis nem a munka természetével vagy jellegével van összefüggésben, hanem csak a munkafeltételek biztosításával, pusztán e miatt pedig a nőket nem lehet elutasítani.

A ha­­tóság ezért pénzbírságot szabott ki, és elrendelte a jogerős nyilatkozat közzétételét harminc napra a cég honlapján. Az ítéletet a társaságnál nem fogadták el, és a munkaügyi bíróság elé vitték.

Most viszont a bíróság megerősítette a hatóság határozatát, vagyis jogsértő volt elutasítani az asszonyt.

A sértett nő a tárgyaláson nem volt jelen, telefonon még az ügyvédje sem tudta elérni. Ezért jelenleg még azt sem lehet tudni, hogy a megaláztatás és jogi csatározás után az asszony ismét benyújtja-e jelentkezését a szemétszállí­tóknál.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen