hirdetés
Belföld

Elszomorító képet kapunk, ha szétnézünk a magyar kórházakban

Az ÁNTSZ belső vizsgálatot folytatott, melyben felmérték a magyarországi kórházak jelenlegi állapotát. Az ellenőrzés eredményeit egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, ám az egészségügyi intézmények körképe igen lesújtó.
Kórház Sok kórház nem felel meg az ellátási minimumfeltéteknek (Forrás: Etleboro.org)
hirdetés

Azoknak, akik valamiféle kórházi ellátásra szorulnak, több mint a fele olyan egészségügyi intézménybe kerül, ahol nincs meg a megfelelő felszereltség az ellátásához - írta a Népszabadság.

Néhány kórházban döbbenetes állapotok uralkodnak. Az egyik legnagyobb probléma a létszámhiány. A kórházak hetven százalékában ugyanis nincs elegendő szakképzett személyzet. A maradék szakorvosnak pedig nincs valami könnyű helyzete. Száz intézményt vizsgáltak meg, melyből huszonkettőből hiányoznak az alapvető feltételek, amelyek a fekvőbeteg ellátáshoz szükségesek. Ilyen például a megfelelő higiéniát biztosító kézmosás, illetve fertőtlenítés lehetősége, továbbá a megfelelő eszközök hiánya.

Ugyanúgy száz vizsgált esetből, harminckettőnél a falak penészesek és nincs rendes, tiszta textília mindenhol. Sok esetben pedig olyan anyagokkal kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, amelyek lejárt sterilitásúak.

A sürgősségi és az intenzív osztályok közül pedig csak minden ötödikben adottak a feltételek ahhoz, hogy megfelelően és biztonságosan el lehessen látni az ideérkező betegeket.

Természetesen az egészségügyi ellátás leromlását elkerülendő, még 1995-ben létrehoztak egy jogszabályt az "ellátási minimumfeltételekről". Az első időszakban rendszeresek voltak az ellenőrzések, később azonban ez megszűnt.

Szinte már túl nyilvánvaló, hogy sokan műhibaperekkel élnek, ám a bíróság nem mindig ad igazat a sértett félnek. Egy férfi törött csontú lábába például nem tudták alkalmazni a megfelelő csavart (hiány miatt), így mikor az eltávolításra került, beletörött a csontba. A bíróság azonban nem ítélt neki igazat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 42. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 42. heti nyerőszámaiTárselnökké választották Demeter Mártát az LMP-ben

Társelnökké választották Demeter Mártát az LMP-ben


LMP,     DEMETER MÁRTA,     PÁRT

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen