Belföld

Elszomorító képet kapunk, ha szétnézünk a magyar kórházakban

Az ÁNTSZ belső vizsgálatot folytatott, melyben felmérték a magyarországi kórházak jelenlegi állapotát. Az ellenőrzés eredményeit egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, ám az egészségügyi intézmények körképe igen lesújtó.
Kórház Sok kórház nem felel meg az ellátási minimumfeltéteknek (Forrás: Etleboro.org)

Azoknak, akik valamiféle kórházi ellátásra szorulnak, több mint a fele olyan egészségügyi intézménybe kerül, ahol nincs meg a megfelelő felszereltség az ellátásához - írta a Népszabadság.

Néhány kórházban döbbenetes állapotok uralkodnak. Az egyik legnagyobb probléma a létszámhiány. A kórházak hetven százalékában ugyanis nincs elegendő szakképzett személyzet. A maradék szakorvosnak pedig nincs valami könnyű helyzete. Száz intézményt vizsgáltak meg, melyből huszonkettőből hiányoznak az alapvető feltételek, amelyek a fekvőbeteg ellátáshoz szükségesek. Ilyen például a megfelelő higiéniát biztosító kézmosás, illetve fertőtlenítés lehetősége, továbbá a megfelelő eszközök hiánya.

Ugyanúgy száz vizsgált esetből, harminckettőnél a falak penészesek és nincs rendes, tiszta textília mindenhol. Sok esetben pedig olyan anyagokkal kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, amelyek lejárt sterilitásúak.

A sürgősségi és az intenzív osztályok közül pedig csak minden ötödikben adottak a feltételek ahhoz, hogy megfelelően és biztonságosan el lehessen látni az ideérkező betegeket.

Természetesen az egészségügyi ellátás leromlását elkerülendő, még 1995-ben létrehoztak egy jogszabályt az "ellátási minimumfeltételekről". Az első időszakban rendszeresek voltak az ellenőrzések, később azonban ez megszűnt.

Szinte már túl nyilvánvaló, hogy sokan műhibaperekkel élnek, ám a bíróság nem mindig ad igazat a sértett félnek. Egy férfi törött csontú lábába például nem tudták alkalmazni a megfelelő csavart (hiány miatt), így mikor az eltávolításra került, beletörött a csontba. A bíróság azonban nem ítélt neki igazat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen