hirdetés
Belföld

Bíróság és politika

Sorra szólalnak meg a jogászok a Fidesz alelnökének nyilatkozatával kapcsolatban, Németh Szilárd a közelmúlt vitatott döntéseit kérné számon a bíróságokon

Az ügyvédi kamara elnöke már fenyegetésről beszél, az OBH elnöke szerint sokaknak ijesztő lehet Németh Szilárd nyilatkozata, éppen ezért kéri a bírói függetlenség tiszteletben tartását. Más szakemberek úgy látják: a Fidesz politikusa egyszerűen tájékozatlan.
A mérleg nyelve A mérleg nyelve (Forrás: birosag.hu)
hirdetés

Nem vetné fel a bíróságok elszámoltatását olyan, aki tisztában van az alkotmányos szabályokkal – erről beszélt egy hazai lapnak Magyar Gábor ügyvéd, akit a minap nagy port kavart nyilatkozatról kérdeztek. Németh Szilárd Fidesz-alelnök vasárnap tett olyan kijelentést, miszerint az Országgyűlés igazságügyi bizottságában vitára bocsátja a Hagyó-ügyben és a vörösiszapperben született bírósági döntéseket. A politikus kritikával illette a bírákat.

Az ügyvéd szerint a bíróságok pártatlanok, ügyük alapja a vádirat, ami azt jelenti, hogy hozott anyagból dolgoznak. Ő inkább az ügyészséget hibáztatná, az ítéletek gyakran a vádhatóság munkájának elégtelenségét tükrözik. Emlékeztetett, hogy a szintén vitatott Biszku-ügyben a bíróság sokszor hivatkozott a vádhatóság nem eléggé alapos munkájára. A Biszku-ügyben például az ítélkező rögzítette, hogy az ügyészség alapvető tényeket nem volt hajlandó elfogadni – árulta el Magyar Gábor. Szerinte az ügyészség politikai nyomás alatt dolgozik, aminek nem mindig tud megfelelni és ez éppen a bíróságon derül ki.

A hazai politikai élet szereplői időnként túlzásokba esnek, így az ügyészség képtelen független maradni, s nem tudja megszűrni a büntetőügyeket.

Ifj. Balsai István ügyvéd szerint a társadalom nyomása nehezíti meg az ügyészség dolgát. Ő sem tartja szerencsésnek a Fidesz-alelnök nyilatkozatát, már csak azért sem, mert csupán elsőfokú ítéletekről van szó. Németh Szilárd szavait a tájékozatlanságnak tulajdonítja. Először a bíróság és a közvélemény viszonyán kellene javítani, jobban megértetni az ítéleteket – vélekedett.

Először a Kúria elnöke, Darák Péter, majd kedden Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke mondta el véleményét: ő is csak arra tud következtetni, hogy nem eléggé közérthető az ítélkezés és az eljárásügy. Egész pontosan a függetlenség és a bírói felelősség fogalmával nincsenek tisztában Handó szerint.

Az OBH elnöke annyit kért a hatalmi ágak vezetőitől, hogy tartsák tiszteletben a bírói függetlenséget és bízzanak a bírói felelősségben. Azt viszont elismerte, hogy a bíráknak meg kell hallaniuk a véleményeket, érthetővé kell tenniük a bíróságok működését. Az alaptörvényt idézve azt mondta: „a bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók”. Handó is úgy látja: az igazság ugyan adva van, de az a szereplőkön múlik, mi derül ki belőle a bíróságon. Gondolt itt a nyomozó hatóságokra, a nyomozást ellenőrző és a vádat képviselő ügyészségre, a vádlottat képviselő védőre és az ítélkezési fórumra.

A bíró felelősségét szakmainak tartja, ítéletét nem befolyásolhatja semmilyen vélemény. Ahogy ő fogalmazott: a bíróban nem lehet sem félelem, sem harag. Válaszolt arra a kérdésre is, hogy szerinte Németh Szilárd presszionálná-e a bíróságokat? Azt mondta: a bíróságokra nem lehet nyomást gyakorolni. Tart attól, hogy sok embert megriaszt egy ilyen nyilatkozat, de ő mégis az esélyt látja benne. Lényegesnek érzi, hogy a közbeszéd foglalkozzon a bírói függetlenséggel és a felelősséggel.

Az ügyben megszólalt Völgyesi Miklós, a volt Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírája is, aki egyetértett Handó Tündével. Más kérdés, hogy ő önvizsgálatot javasolt a bíróságoknak is, mert mostanában már négy olyan ítélet is született a Kúrián, ami törvénnyel ellenkezőnek találta a másodfokon hozott döntéseket. Szerinte nemcsak Németh Szilárd, de más is mondhat véleményt egy ítéletről, magánszemélyként és politikusként is joga van hozzá egy párt alelnökének.

Lázár János kancelláriaminiszter egy Hódmezővásárhelyen tartott lakossági fórumon szólalt meg a témában: helytelennek nevezte, ha egy politikus nyomást próbál gyakorolni a bíróra az ítélet előtt, de azt szerinte sem a Kúria, sem az Országos Bírósági Hivatal nem tilthatja meg, hogy az emberek utána véleményt mondjanak. A miniszter kiemelte: a vörösiszapperben született döntés mindenkit felháborított, éppen ezért nem maradhatnak csendben a politikusok sem. Szerinte a bíróságoknak tudomásul kell venniük, hogy a hasonló ítéletekkel rombolják a társadalom közintézményekbe, közszolgáltatásokba és az igazságszolgáltatásba vetett hitét.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Baleset miatt lezárták a 33-as főutat Debrecen közelében

Baleset miatt lezárták a 33-as főutat Debrecen közelében


BALESET,     DEBRECEN,     ÚTLEZÁRÁS

Megvannak a hatos lottó 16. heti nyerőszámai

Megvannak a hatos lottó 16. heti nyerőszámai


LOTTÓ,     HATOS LOTTÓ,     SZERENCSE

hirdetés
Megkezdődött a dunai hajózási szezon

Megkezdődött a dunai hajózási szezon


DUNA,     HAJÓZÁS,     SZEZON

Hétfőn kezdődik a központi szúnyogirtás

Hétfőn kezdődik a központi szúnyogirtás


SZÚNYOGIRTÁS,     OKF,     ROVAR

Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M0-ás autóúton az M3-as autópálya felé

Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M0-ás autóúton az M3-as autópálya felé


BALESET,     M0,     M3

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen