hirdetés
Belföld

Központosítanák szinte a teljes turizmust

A hvg.hu birtokába került titkos kormányelőterjesztésben nemzeti rendezvényszervezőről, nemzeti kongresszusszervezőről, de sportrendezvény divízióról is szó esik – ezzel együtt pedig egy új, központosított állami intézményrendszerrel kezdhetne az idegenforgalom irányításába a kormány.
Magyarország, turizmus A kép illusztráció (Forrás: skift.com)
hirdetés

A legfontosabb sporteseményektől a nagy koncerteken és a fesztiválokon át igen sok turisztikai eseményt koordinálnának központilag, emellett pedig olyan rendezvények is lennének, amelyek megszervezése is az állami intézményrendszer „kiváltsága” lenne – tudta meg a hvg.hu.

A lap birtokába került előterjesztés egyelőre titkos, ám már a részletekig kidolgozásra került, ennek megfelelően jóformán semmi sem szabhat gátat a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség működésbe lépésének, amennyiben a koncepcióból ténylegesen kormányhatározat lesz. Mivel az előterjesztés egyelőre „nem nyilvános” minősítésű, az ebben szereplő tervek sincsenek hivatalosan megerősítve. A hvg.hu szerint az anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, jóváhagyója pedig Rogán Antal miniszter.

Az előterjesztés vezetői összefoglalója szerint a tervezett intézményrendszer célja „a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése” – a hatékonyabb működés, valamint a turizmusból származó állami bevétel növekedése céljából.

Ahhoz pedig, hogy az állami bevétel növekedjen, a turizmus egészét lefedő új intézménystruktúra szükséges, méghozzá egységes koordinációs és marketingstratégiával, valamint „a jövőbeni magyar turizmus koncepció” kidolgozásával. Ennek értelmében felmerült „Budapest központi szerepének további erősítése” a konferencia- és szabadidő-turizmusban is, de újragondolnák egyes kiemelt vidéki fejlesztési területek stratégiáját is.

Az átszervezés következtében a Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, és utódja, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) látná el a „turizmussal kapcsolatos központi szervezet” új feladatkörét. Ezzel együtt tulajdonképpen a turizmus valamennyi ága az új szervezet irányítása alá tartozna.

Létrejönne több kisebb szervezet, így például a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ (NRKK), amely „szervezné, koordinálná a turisztikai vonzerejű rendezvényeket”, és a sportrendezvények szervezésénél is szerephez jutna. A Kulturális Program- és Rendezvényszervezési Divízió felelne a fesztiválok, művészeti és más programok, művészeti produkciók, gasztrokulturális programok gyártásáért és lebonyolításáért, a Lakossági Rendezvények Divízió pedig nem csupán szervezné, de „teljes körűen lebonyolítaná a szabadtéri, illetve nagy rendezvénybiztosítást igénylő tömegrendezvényeket – nagykoncert, tűzijáték – országos, valamint fővárosi szinten”. A Sportrendezvények Divízió egyértelműen a sportesemények kapcsán kapna kiemelkedő szerepet. Létrejönne még a Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI) is, amelyhez a vidéki régiók „turisztikai vonzerejének termékké alakítása, piacra juttatása, a minőségi színvonal emelése” célok beteljesítésének reményét fűzték.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Több mint ezer fűkaszát loptak el egy csepeli telepről

Több mint ezer fűkaszát loptak el egy csepeli telepről


FŰKASZA,     RENDŐRSÉG,     LOPÁS

Hamarosan ingyenes lesz a KRESZ- és nyelvvizsga

Hamarosan ingyenes lesz a KRESZ- és nyelvvizsgaA hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményeihirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen