hirdetés
Belföld

Központosítanák szinte a teljes turizmust

A hvg.hu birtokába került titkos kormányelőterjesztésben nemzeti rendezvényszervezőről, nemzeti kongresszusszervezőről, de sportrendezvény divízióról is szó esik – ezzel együtt pedig egy új, központosított állami intézményrendszerrel kezdhetne az idegenforgalom irányításába a kormány.
Magyarország, turizmus A kép illusztráció (Forrás: skift.com)
hirdetés

A legfontosabb sporteseményektől a nagy koncerteken és a fesztiválokon át igen sok turisztikai eseményt koordinálnának központilag, emellett pedig olyan rendezvények is lennének, amelyek megszervezése is az állami intézményrendszer „kiváltsága” lenne – tudta meg a hvg.hu.

A lap birtokába került előterjesztés egyelőre titkos, ám már a részletekig kidolgozásra került, ennek megfelelően jóformán semmi sem szabhat gátat a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség működésbe lépésének, amennyiben a koncepcióból ténylegesen kormányhatározat lesz. Mivel az előterjesztés egyelőre „nem nyilvános” minősítésű, az ebben szereplő tervek sincsenek hivatalosan megerősítve. A hvg.hu szerint az anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, jóváhagyója pedig Rogán Antal miniszter.

Az előterjesztés vezetői összefoglalója szerint a tervezett intézményrendszer célja „a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése” – a hatékonyabb működés, valamint a turizmusból származó állami bevétel növekedése céljából.

Ahhoz pedig, hogy az állami bevétel növekedjen, a turizmus egészét lefedő új intézménystruktúra szükséges, méghozzá egységes koordinációs és marketingstratégiával, valamint „a jövőbeni magyar turizmus koncepció” kidolgozásával. Ennek értelmében felmerült „Budapest központi szerepének további erősítése” a konferencia- és szabadidő-turizmusban is, de újragondolnák egyes kiemelt vidéki fejlesztési területek stratégiáját is.

Az átszervezés következtében a Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, és utódja, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) látná el a „turizmussal kapcsolatos központi szervezet” új feladatkörét. Ezzel együtt tulajdonképpen a turizmus valamennyi ága az új szervezet irányítása alá tartozna.

Létrejönne több kisebb szervezet, így például a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ (NRKK), amely „szervezné, koordinálná a turisztikai vonzerejű rendezvényeket”, és a sportrendezvények szervezésénél is szerephez jutna. A Kulturális Program- és Rendezvényszervezési Divízió felelne a fesztiválok, művészeti és más programok, művészeti produkciók, gasztrokulturális programok gyártásáért és lebonyolításáért, a Lakossági Rendezvények Divízió pedig nem csupán szervezné, de „teljes körűen lebonyolítaná a szabadtéri, illetve nagy rendezvénybiztosítást igénylő tömegrendezvényeket – nagykoncert, tűzijáték – országos, valamint fővárosi szinten”. A Sportrendezvények Divízió egyértelműen a sportesemények kapcsán kapna kiemelkedő szerepet. Létrejönne még a Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI) is, amelyhez a vidéki régiók „turisztikai vonzerejének termékké alakítása, piacra juttatása, a minőségi színvonal emelése” célok beteljesítésének reményét fűzték.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
A Városháza parkban megnyílt első Pop Up pihenőpark

A Városháza parkban megnyílt első Pop Up pihenőparkTöbb mint 60 esethez riasztották a zalaegerszegi tűzoltókat a vihar miatt

Több mint 60 esethez riasztották a zalaegerszegi tűzoltókat a vihar miatt


VIHAR,     ZIVATAR ,     ZALA MEGYE

hirdetés
Bezárják az Aurórát

Bezárják az AurórátFizethet a Ripost és a 888 Vona Gábor jó hírnevének megsértése miatt

Fizethet a Ripost és a 888 Vona Gábor jó hírnevének megsértése miatt


VONA GÁBOR,     RIPOST,     888

Tizenegy nádfedeles ház már leégett a Fertő tó partján

Tizenegy nádfedeles ház már leégett a Fertő tó partjánhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen