hirdetés
Belföld

A nyelviskolák is az oktatás megújítását követelik

A nyelviskolák is csatlakoztak a tüntetéshez – a keresőképes felnőtt lakosság idegen nyelvtudása az Európai Uniós országok közül Magyarországon a legalacsonyabb, míg az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatás működése a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint túlszabályzott és súlyosan központosított – derült ki az InfoRádió riportjából.
Angol szótár A kép illusztráció (Forrás: acculturated.com)
hirdetés

Már a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete is csatlakozott az oktatás megújítását követelő pedagógusokhoz – az egyesület alelnöke, Salusinszky András az InfoRádiónak elmondta, hogy a felnőtt nyelvoktatással kapcsolatos állapotok esetében azonnali javításra lenne szükség.

Az alelnök felidézte, a 2013-ban elfogadott felnőttképzési törvény az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatásban az európai léptékekhez mérten súlyos központosítást, valamint túlszabályozást hozott magával. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete meglátása szerint a magyar statisztikai adatok, továbbá a legfrissebb EUROSTAT felmérések is alátámasztják mindezt, hiszen keresőképes felnőtt lakosság idegen nyelvtudása az Európai Uniós országok közül Magyarországon a legalacsonyabb, a magyarok több mint kétharmada pedig nem beszél angolul.

Az InfoRádió műsorában bővebben is kifejtette a véleményét a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke:

„A válság kitörésével egy időben indult meg a nyelvtanulók számának csökkenése, de nem azért, mert már sokan megtanultak már idegen nyelvet, hanem az állam megszüntette azokat az ösztönzőket, amik az oktatás fellendítéséhez szükségesek. Kell az állam segítsége, hogy a nyelvtanulási kedvet ösztönözze, indítson kampányt, hogy nyelvet tudni jó, aki nyelvet beszél, annak sokkal magasabb lesz a fizetése!”

Salusinszky András szerint a szabályozás ahogyan a közoktatásban, úgy a nyelviskolák képzésében résztvevő hallgatók és tanárok autonómiáját is szinte teljesen figyelmet kívül hagyja, a felnőttoktatásban elvárt rugalmasságot, a valós munkaerő-piaci igényeknek való megfelelést pedig ellehetetleníti. Az Egyesület alelnöke hangsúlyozta, az elmúlt két évben a túl szigorú törvénynek miatt a feketegazdaságban megjelenő nyelviskolák aránya is egyre növekszik.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
MÁV: változik a vonatok közlekedési rendje karácsonykor és az év végén

MÁV: változik a vonatok közlekedési rendje karácsonykor és az év végén


KÖZLEKEDÉS,     VASÚT,     VONAT

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát MiskolconTömegbaleset történt az M3-ason

Tömegbaleset történt az M3-asonhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen