Belföld

A szülők és diákok is tiltakoznak – a gyerekek ma nem mennek iskolába

A mai napra ideiglenesen megüresedett iskolapadok nem valami járványos betegség, de a szülők tiltakozásának jelei lehetnek – az ezzel kapcsolatos Facebook-os eseményhez összesen 33 ezren csatlakoztak.
Üres iskolapad Távolmaradásukkal tiltakoznak a diákok - A kép illusztráció (Forrás: hub.jhu.edu)

A mai napon a diákok és a szülők tiltakozásának hatására az előzetes tervek szerint jóval kevesebben jelennek majd meg az oktatási intézményekben, mint általában – így akarják ugyanis felhívni a figyelmet a közoktatás állapotának meglátásuk szerint igencsak kifogásolható mivoltára.

A szegedi Puskás Krisztina a „Nem leszek suliban” elnevezésű facebookos eseményt hozott létre, amely leírásában az alábbi felszólítást, illetve kérést tette közzé a többi szülő számára:

„Sztrájkoljunk mi is! Ne engedd a gyerekedet 2016. FEBRUÁR 29-ÉN iskolába! Három nap hiányzást igazolhat a szülő, legyen ez az első figyelmeztetés! Fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra és láthatóvá válik az is, hogy MI, szülők szeretnénk-e a változást!”

A mai napig már 33 ezren jelezték, hogy az eseményen „ott lesznek”, ami jelen esetben azt jelentheti, hogy nem lesznek ott ők és gyerekeik – az iskolában. Természetesen a felszólítás mellett némi magyarázat is olvasható az esemény leírásában – a „lázadó édesanya” felvetette annak lehetőségét, hogy „ők, szülők” is segítsék a tanárokat, és egyértelműen jeleznék a Tisztelt Kormányzat felé, hogy „valódi és eredményes változást” szeretnének az oktatásban, „nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát”.

A nol.hu korábban arról írt, hogy a szülői „akció” nem mindenki tetszését nyerte el – olyannyira nem, hogy Mezőcsáton az egyik helyi önkormányzati képviselő egyesével igyekezett elcsenni a diákoktól azokat a szórólapokat, amelyeken keresztül a szülők a hétfői tiltakozásukhoz való csatlakozásra buzdítottak.

Más iskolákban a lap szerint az igazgatók levélben figyelmeztettek: hiába nem mennek iskolába a gyerekek február 29-én, az órákat ettől még meg kell tartani, s a hiányzásokat is igazolni szükséges. Mindehhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárságának levelét csatolták indoklásként, amelyben arra kérik az iskolafenntartó Klik tankerületi igazgatóit, valamint az iskolaigazgatókat, hogy mindenképp tartsák meg az órákat, és semmiképpen ne hirdessenek rendkívüli szünetet.

A vasárnapi napon az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László is reagált a szülősztrájkra, amely, amint arról nyílt levelében írt „káros és megosztó”, de „az iskolai élet nyugalmát” is megzavarja. Palkovics László úgy látja, a „Nem leszek suliban” felhívás nem szolgálja sem a gyerekek, sem a közoktatás átalakításának érdekét.

A Facebook eseményt eközben meghosszabbították egészen március hatodikáig, de nagyon fontos, hogy maga a tiltakozás csak a mai napra „érvényes” – a közösségi oldal sajátosságainak megfelelően a hosszabbítás hátterében mindössze az áll, hogy a tiltakozó szülők szeretnének még élménybeszámolókat, fotókat kapni a részt vevő szülőktől az esemény oldalára.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen