Belföld

A borzalmas állapotok miatt a szülők nem akarják az iskolába járatni gyermekeiket

A tarnazsadányi iskolában gondot okoz még a testnevelés óra megtartása is, hiszen egy üres tantermet alakítottak ki erre a célra – a vizesblokk és a higiéniai körülmények pedig szintén nem kevés kivetnivalót hagynak maguk után – számolt be róla a Heol.hu.
Vizesblokk az iskolában Vizesblokk az iskolában (Forrás: heol.hu)

Az iskolában, mely összesen nyolc osztállyal működik közel 150 diák tanul, de sokuk szülei inkább nem szeretnék, ha ebbe a már rég óta felújításra szoruló épületbe járnának a gyerekeik nap mint nap. Az épületet még 1959-ben húzták fel, azóta pedig csak kisebb felújításoknak vetették alá.

2014-ben ugyan ígéretet kaptak az iskola felújítására, az ígért segítsége továbbra sem került sor – eközben a polgármester szerint már közel 200 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy az iskola „élhetőbb” körülmények között fogadhassa a gyerekeket.

Az iskolában a gyerekeknek ahhoz, hogy mosdóba tudjanak menni, az épülete kívülre kell vonulniuk – a vizesblokk ugyanis a betonpálya mellett található egy pici épületben, ahol összesen négy wc-helyiség áll a tanulók és a dolgozók rendelkezésére. A mellékhelyiségek ráadásul ugyancsak „spártai” körülmények között vehetőek igénybe: a vakolat pereg le, a falak hidegek, a csaptelepek és a fűtőtestek kifejezetten rozsdásak. Amikor pedig a szennyvíztisztító megtelik, az egész iskolaudvarban vizelet és ürülék kavarog – a szippantósoknak ugyanis már három hónapja nem fizet a Klik.

Azon kívül, hogy a mosdók állapota kifogásolható, például a testnevelés órák, iskolai ünnepségek megszervezése is nehézségekbe ütközik.

A tornaórákat „ideiglenesen” immár ötödik éve egy erre a célra kiüresített teremben tartják, amely egyébként egyben a legnagyobb, de még mindig nem éppen nagy fedett tér is az épületben. Ennek megfelelően az iskolai ünnepségek, így a közelgő március 15-i megemlékezés sem ünnepelhetőek meg méltó körülmények között. Mindemellett pedig, mivel a terem födémje már néhány éve megsüllyedt, egy szakember életveszélyesnek minősítette azt – ettől függetlenül időnként a tanárok és diákok kénytelenek itt órát tartani.

A Heol.hu a témában kereste a fenntartó Klik Hevesi Tankerületének igazgatóját, Ballagó Zoltánt is, aki a mai napig még nem reagált a hírlapnak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen