hirdetés
Belföld

Kevés pénz jut a takarításra a kórházakban

A kórházak gyakran a legolcsóbb csomagokat rendelik a takarítócégektől, s nem ritkán még ezek kifizetésével is problémák adódnak – írta a Nol.hu.
Kórház A kórházak gyakran a legolcsóbb csomagokat rendelik a takarítócégektől, s nem ritkán még ezek kifizetésével is problémák adódnak (Forrás: quotesgram.com)
hirdetés

A hazai kórházak összesen közel kétmilliárd forinttal tartoznak a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség tagvállalatainak, ami már csak azért is figyelemre méltó lehet, mert a legtöbb intézmény egyre kevesebbet költ a takarításra. Mindez azt eredményezi, hogy a takarítócégeknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy a megfelelő szakembereket és technológiát alkalmazzák – a takarítás hiányosságai azonban súlyos következményekkel is járhatnak a kórházakban.

Az Népszabadság azon kérdésére, hogy a jelenleginél mennyivel kellene több pénzt a takarításra fordítaniuk a kórházaknak, a szövetség képviselői nem tudtak pontos választ adni. Ritz Zoltán példaként elmondta, hogy volt olyan egyetemi klinika, ahol 9 forint/négyzetméterért vállalták a takarítást, míg egy másik intézményben 29 forint/ négyzetméteres áron – az ár a takarítások számának, valamint annak függvényében változik, hogy mit kell takarítani, s például a takarítási ügyelet igénylése is módosítja az árakat. Ezzel szemben elmondható, hogy a megrendelők általánosságban legfeljebb ezer forintos órabérért szeretnének a szolgáltatásért fizetni, ami azonban irreális.

A lap munkatársai gyors „telefonos kutatásuk” során kiderítették, hogy a kórházak havi költségvetésük összesen megközelítőleg egy százalékát költik takarításra, jóllehet a kórházi betegelégedettségi vizsgálatokból az derül ki, hogy az első leggyakrabban említett probléma a takarítás hiánya, ráadásul a veszélyes kórházi fertőzések terjedésében is nagy szerepet játszik a nem megfelelő takarítás.

A Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer (NNSR) jelentésének adatai szerint
2011 és 2014 között egyre emelkedett a fertőzések száma a magyarországi kórházakban. Öt évvel ezelőtt „csupán” 2747 esetben jelentettek multirezisztens kórokozó (MRK) okozta fertőzést, míg j2014-ben ennek majdnem a duplája, négyezer körüli volt ez az érték. A véráramfertőzések száma is növekedett a vizsgált években, méghozzá 1951 esetről 3479-re, de ennél is szembetűnőbb a hasmenést és hányást okozó Clostridium difficile fertőzések számának növekedése – a 2011-es 1803 esetről 2014-re már 6513-ra nőtt az évi fertőzések száma.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámaiPárttá alakul a Mi hazánk mozgalom

Párttá alakul a Mi hazánk mozgalomhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen