hirdetés
Belföld

Kevés pénz jut a takarításra a kórházakban

A kórházak gyakran a legolcsóbb csomagokat rendelik a takarítócégektől, s nem ritkán még ezek kifizetésével is problémák adódnak – írta a Nol.hu.
Kórház A kórházak gyakran a legolcsóbb csomagokat rendelik a takarítócégektől, s nem ritkán még ezek kifizetésével is problémák adódnak (Forrás: quotesgram.com)
hirdetés

A hazai kórházak összesen közel kétmilliárd forinttal tartoznak a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség tagvállalatainak, ami már csak azért is figyelemre méltó lehet, mert a legtöbb intézmény egyre kevesebbet költ a takarításra. Mindez azt eredményezi, hogy a takarítócégeknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy a megfelelő szakembereket és technológiát alkalmazzák – a takarítás hiányosságai azonban súlyos következményekkel is járhatnak a kórházakban.

Az Népszabadság azon kérdésére, hogy a jelenleginél mennyivel kellene több pénzt a takarításra fordítaniuk a kórházaknak, a szövetség képviselői nem tudtak pontos választ adni. Ritz Zoltán példaként elmondta, hogy volt olyan egyetemi klinika, ahol 9 forint/négyzetméterért vállalták a takarítást, míg egy másik intézményben 29 forint/ négyzetméteres áron – az ár a takarítások számának, valamint annak függvényében változik, hogy mit kell takarítani, s például a takarítási ügyelet igénylése is módosítja az árakat. Ezzel szemben elmondható, hogy a megrendelők általánosságban legfeljebb ezer forintos órabérért szeretnének a szolgáltatásért fizetni, ami azonban irreális.

A lap munkatársai gyors „telefonos kutatásuk” során kiderítették, hogy a kórházak havi költségvetésük összesen megközelítőleg egy százalékát költik takarításra, jóllehet a kórházi betegelégedettségi vizsgálatokból az derül ki, hogy az első leggyakrabban említett probléma a takarítás hiánya, ráadásul a veszélyes kórházi fertőzések terjedésében is nagy szerepet játszik a nem megfelelő takarítás.

A Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer (NNSR) jelentésének adatai szerint
2011 és 2014 között egyre emelkedett a fertőzések száma a magyarországi kórházakban. Öt évvel ezelőtt „csupán” 2747 esetben jelentettek multirezisztens kórokozó (MRK) okozta fertőzést, míg j2014-ben ennek majdnem a duplája, négyezer körüli volt ez az érték. A véráramfertőzések száma is növekedett a vizsgált években, méghozzá 1951 esetről 3479-re, de ennél is szembetűnőbb a hasmenést és hányást okozó Clostridium difficile fertőzések számának növekedése – a 2011-es 1803 esetről 2014-re már 6513-ra nőtt az évi fertőzések száma.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Lakástűzben meghalt egy ember Dunavarsányban

Lakástűzben meghalt egy ember Dunavarsányban


DUNAVARSÁNY,     BALESET,     TŰZ

Összeütközött egy rendőrautó és két személyautó a Fiumei úton

Összeütközött egy rendőrautó és két személyautó a Fiumei úton


BUDAPEST,     BALESET,     RENDŐRSÉG

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen