hirdetés
Belföld

Több pénz jut gyermekétkeztetésre

800 millió forinttal emeli a kormány a gyermekek étkeztetésére szánt összeget – írta a Magyar Idők hozzátéve, hogy ezzel az iskolai szünidőkre kiterjesztett ingyenes étel biztosítására már összesen 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre.
Iskolai étkezés Több pénz jut gyermekétkeztetésre (Forrás: theweek.co.uk)
hirdetés

Korábban 4,5 milliárd forint állt rendelkezésre az ingyenes étel biztosítására, ezt bővítették most ki 800 millió forinttal összesen 5,3 milliárd forintra. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a finanszírozási keret növelésének okairól a Magyar Időknek elmondta, hogy a tavaly nyári, a rászorulóknak biztosított menza utáni tapasztalatok sarkallták erre a tárcát. Mint mondta, az önkormányzatok a programot jónak, fontosnak, szükségesnek és működőképesnek ítélték meg, a 440 forint egy napra jutó költség azonban alacsonynak bizonyult.

Ennek megfelelően azt javasolták, hogy legyen magasabb az egy napra jutó finanszírozási támogatás költsége – fejtette ki az államtitkár. Hozzáfűzte, a cél azon kívül, hogy a rászoruló gyermekek ingyen egyenek az, hogy az ebéd minősége is megfelelő legyen. A kormány szerette volna, hogy a gyerekek nem „silány”, kevésbé jó minőségű ételt kapjanak, s ezért döntött úgy, hogy a napi költséget 570 forintra emeli. Így összességében a tavaly rendelkezésre álló 3 milliárd forint helyetti 4,5 milliárd forintot újabb 800 millió forinttal emelték meg, amivel együtt jelenleg összesen 5,3 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

Czibere Károly egyben elismerte, hogy bár az eredeti terv szerint az állam teljes egészében szerette volna vállalni a költségeket, az emelés miatt nem tartható tovább, hogy az állam fizessen mindent, így az önkormányzatoknak is bele kell szállniuk a finanszírozásba.

Elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy jövőre már minden önkormányzat teljes állami támogatás mellett lássa el a rászorulókat – s a becslések szerint a települések közel 86 százaléka így is teljes támogatást kap.

Ezen a héten veszi kezdetét az első olyan iskolai szünet, amikor a kormány tavaly hozott döntése nyomán a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek napi egy alkalommal ingyen juthatnak meleg ételhez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámaiPárttá alakul a Mi hazánk mozgalom

Párttá alakul a Mi hazánk mozgalomhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen