Belföld

A Semmelweis Egyetem cáfolta, hogy korlátozzák a gumikesztyű használatát

Cáfolta a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön azt a sajtóinformációt, amely szerint pénzhiányra hivatkozva korlátozzák a gumikesztyű használatát a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán dolgozók számára.
SOTE Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika A Semmelweis Egyetem cáfolta, hogy korlátozzák a gumikesztyű használatát (Forrás: semmelweis.hu)

Az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében az Index hírportál értesülésére reagált, amely szerint a klinikán március végén az akut pénzhiányra hivatkozva "gyakorlatilag megtiltották" az orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a gumikesztyű használatát. Azt írták, hogy gumikesztyűhiány miatt műtéteket is elhalasztottak. A cikk szerint gumikesztyűt azóta csak a műtő és a fekélyambulancia munkatársai használhatnak, a többiek csak a fertőzésektől nem védő nejlonkesztyűt vehetnek fel.

Az SE azt közölte, az Indexnek küldött szerdai válaszukban is jelezték: nincs korlátozás a védőeszközök - ennek számít a gumikesztyű is - használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem.

Hozzátették: az érintett klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való, egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak - mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával is - hangsúlyozták.

Közölték, a klinikára vonatkozó, az egyéni védőeszközök juttatásáról szóló rend is rögzíti, hogy az intézetben a dolgozóknak szabályos védőeszközökkel kell rendelkezniük. Hétfőn a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat. Az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot - írták.

A közleményben határozottan tagadták az Indexnek azt az állítását is, hogy az egyetemen gumikesztyű hiányában műtétek maradtak volna el.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen