hirdetés
Belföld

Magyarországon is kaphatnak kísérleti gyógyszereket egyes betegek

A hazai kórházak betegei már olyan gyógyszerekhez is hozzájuthatnak, amelyeket még sehol nem törzskönyveztek, nem kaptak forgalomba hozatali engedélyt a hatóságoktól, a kettes fázisú gyógyszerpróbákon azonban már túl vannak – írta a Nol.hu
Gyógyszer Leginkább a végstádiumban lévő, daganattal élő betegek számára jelenthet új reményt, hogy már hozzáférhetnek ezekhez a készítményekhez (Forrás: moleculomics.com)
hirdetés

A hazai egészségügybe törzskönyv nélkül is bevezetett gyógyszerek nem csupán hatásosak, de ártalmatlanok is – így leginkább a végstádiumban lévő, daganattal élő betegek számára jelenthet új reményt, hogy már hozzáférhetnek ezekhez a készítményekhez.

Noha Magyarországon korábban nem volt lehetőség arra, hogy a betegek ilyen gyógyszerekhez hozzájuthassanak, az Európai Unióban már 2004 óra kezelhették a pácienseket még gyógyszerpróba alatt álló orvosságokkal kivételes esetekben. Tavaly év végén azonban módosították a törvényt, és az elmúlt hét végén az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt is közzétette honlapján, hogy mik a feltételei a kísérleti terápiáknak, és hogy kik juthatnak ezekhez hozzá.

A kísérleti terápiában elsősorban azok részesülhetnek, akik kezelőorvosa azt kezdeményezi az OGYÉI-nél, és akik esetében a terápia költségét a gyógyszergyártó fedezi. A szakhatóság honlapján megtalálható, hogy milyen betegségekhez van kísérleti terápia. Az orvosnak többek között nyilatkoznia kell arról, hogy már minden lehetséges és elérhető terápiás lehetőséggel próbált segíteni a betegnek, de arról is, hogy az igényelt kezelés hiánya veszélyezteti a beteg életét.

A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek szerint az esetleges balesetekért a gyártó és a gyógyszerhatóság közösen viseli majd a felelősséget, nem kizárt ugyanis, hogy akár súlyos mellékhatásokat is okoznak a kísérleti fázisban lévő gyógyszerek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ismét a „rabszolgatörvény” ellen tiltakoztak a fővárosban

Ismét a „rabszolgatörvény” ellen tiltakoztak a fővárosbanMegvannak a hatoslottó 50. heti nyerőszámai

Megvannak a hatoslottó 50. heti nyerőszámaihirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen