hirdetés
Belföld

Magyarországon is kaphatnak kísérleti gyógyszereket egyes betegek

A hazai kórházak betegei már olyan gyógyszerekhez is hozzájuthatnak, amelyeket még sehol nem törzskönyveztek, nem kaptak forgalomba hozatali engedélyt a hatóságoktól, a kettes fázisú gyógyszerpróbákon azonban már túl vannak – írta a Nol.hu
Gyógyszer Leginkább a végstádiumban lévő, daganattal élő betegek számára jelenthet új reményt, hogy már hozzáférhetnek ezekhez a készítményekhez (Forrás: moleculomics.com)
hirdetés

A hazai egészségügybe törzskönyv nélkül is bevezetett gyógyszerek nem csupán hatásosak, de ártalmatlanok is – így leginkább a végstádiumban lévő, daganattal élő betegek számára jelenthet új reményt, hogy már hozzáférhetnek ezekhez a készítményekhez.

Noha Magyarországon korábban nem volt lehetőség arra, hogy a betegek ilyen gyógyszerekhez hozzájuthassanak, az Európai Unióban már 2004 óra kezelhették a pácienseket még gyógyszerpróba alatt álló orvosságokkal kivételes esetekben. Tavaly év végén azonban módosították a törvényt, és az elmúlt hét végén az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt is közzétette honlapján, hogy mik a feltételei a kísérleti terápiáknak, és hogy kik juthatnak ezekhez hozzá.

A kísérleti terápiában elsősorban azok részesülhetnek, akik kezelőorvosa azt kezdeményezi az OGYÉI-nél, és akik esetében a terápia költségét a gyógyszergyártó fedezi. A szakhatóság honlapján megtalálható, hogy milyen betegségekhez van kísérleti terápia. Az orvosnak többek között nyilatkoznia kell arról, hogy már minden lehetséges és elérhető terápiás lehetőséggel próbált segíteni a betegnek, de arról is, hogy az igényelt kezelés hiánya veszélyezteti a beteg életét.

A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek szerint az esetleges balesetekért a gyártó és a gyógyszerhatóság közösen viseli majd a felelősséget, nem kizárt ugyanis, hogy akár súlyos mellékhatásokat is okoznak a kísérleti fázisban lévő gyógyszerek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Mérséklődött a népességfogyás

Mérséklődött a népességfogyásTöbb mint kilencven jelölt lépett már vissza

Több mint kilencven jelölt lépett már visszahirdetés
Szombaton lezárják a Nyugati pályaudvart

Szombaton lezárják a Nyugati pályaudvartTovábbi szakaszokon rendeltek el árvízi és belvízi készültséget

További szakaszokon rendeltek el árvízi és belvízi készültséget


ÁRVÍZ,     BELVÍZ,     OVF

Füst miatt alakult ki pánik egy repülőn Ferihegyen

Füst miatt alakult ki pánik egy repülőn Ferihegyen


FERIHEGY,     PÁNIK,     REPÜLŐTÉR

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen