Belföld

Miért zárt be Illés bácsi cukrászdája?

Gödöllőn sokak kedvence volt Illés bácsi cukrászdája, ami azonban vasárnap, május 15-én hivatalosan bezárt– a régi gépeket, felszereléseket kifogásolták, és noha feljelentést nem tettek, Barna Illés cukrászmester nem volt hajlandó „korszerűsíteni” a cukrászdát, melyet olyan sokan szerettek.
Illés bácsi cukrászdája A polgármester szeretné megmenteni (Forrás: agraroldal.hu)

A gödöllői cukrászda mindenkinek mást jelentett – volt, akinek egy darabka múltat, nosztalgiát, míg másoknak például az egyetem után egy kellemes fagylaltozást, vagy egy finom krémest a munkanap végén.

A cukrászda bezárásának története úgy kezdődött, hogy valaki bejelentést tett a zöldszámon, minek nyomán a pesti kormányhivatal szakemberei megjelentek, és a lakossági bejelentéseket követő szokásos vizsgálatot elvégezték. A Faktor.hu megszerezte az ellenőrzés jegyzőkönyvét, melyből kiderült, hogy a hatóság az elavult, rozsdás berendezések miatt tartja indokoltnak az üzemelés megszüntetését. A hivatal válaszában kitért arra is, hogy a helyszínen szabálytalanságokat tártak fel a szakemberek, például festéssel javított, rozsdás, így az egészségre ártalmas keverőgépben készültek a sütemények, ezért jegyzőkönyvet vettek fel.

„A vizsgálat folyamán a tulajdonos a cukrászda bezárásáról döntött. A kormányhivatal a mai napig sem bezárásról, sem egyéb szankciók meghozataláról nem hozott döntést, nem indított eljárást a cukrászda ellen” – áll a hivatal válaszában.

Erről egyébként a cukrászmester is beszélt még korábban, ő így fogalmazott a Faktornak: „A gépeket és az eszközöket modernre kellene cserélni, mert szerintük elavultak.”

De valóban be kell zárni?

Barna Illés cukrászmestert sokan tisztelik, szeretik, és cukrászdájában is igen sokan fordultak meg. Tavasszal kitüntették őt a Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért címmel, ami újabb látogatókat vonzott, most pedig Gémesi György polgármester is azon fáradozik, hogy a cukrászdát felújítsák, s hogy az újabb évekig, akár évtizedekig működhessen. Mi több, a polgármester kitért rá, hogy a cukrászdát úgy szeretné megtartani, hogy az eredeti hangulatát és színvonalát is megőrizze, a tetőgerendák lecserélése után például a régi cserepek kerülnének vissza, és természetesen a cégér is maradna.

„Hallottam a hírt, hogy a pesti kormányhivatal tegnap ellenőrzést tartott Barna Illésnél, és az elavult berendezések miatt vasárnap be kell zárnia országszerte ismert cukrászdáját. Ma meglátogattam a 78 éves Illés bácsit – aki két stroke-on van túl, elég rossz az egészsége –, meg akartam kérdezni, mik a tervei. Sajnos nem csak a cukrászgépei és a berendezései vannak rossz állapotban, de az egész épületet fel kellene újítani vagy átépíteni, ami legalább 25-30 millió forintba kerülne. Meglátjuk, mit lehet tenni...” – írta néhány napja Facebook-oldalán a polgármester.

Ki a „mumus”?

A Facebook-on meglehetősen elszabadultak az indulatok, többen aláírásgyűjtéssel mentenék meg a cukrászdát – de mitől is? Amennyiben a polgármesternek valóban sikerül segítséget nyújtania az alapvető egészségügyi előírásoknak megfelelő módon történő átalakításához, úgy miért is ne maradhatna meg a cukrászda? Az természetesen kérdés, hogy sikerülhet-e végül összegyűjteni az elegendő összeget, s hogy ha igen, mikorra készülne el a felújítás...

A cukrászért, civilek által indított petíció oldalán ezt írják:

„Az idős cukrászmester hagyományos módon és természetes alapanyagokból készített termékei egyediek, kiváló minőségűek és ízűek. Soha senki számára egészségügyi problémát nem jelentettek.”

A kormányhivatal jelentésében úgy tűnt, sem az alapanyagokra, sem a hagyományos készítési módra nem utaltak, csupán arra, hogy az eszközök amellyel készültek az ételek, rozsdásak, egészségre ártalmasak voltak.

Természetesen nem nehéz átérezni, hogy mit érezhetett az a cukrász, aki már több évtizede él munkájának, és egyszer egy névtelen bejelentést tesznek „ellene” – az ilyen névtelen feljelentések mindannyiunk számára bosszantóak, elkeserítőek lehetnek: hiszen aki kifogásol valamit, és segítő szándékkal teszi ezt, feltételezhetnénk, hogy akár meg is beszélheti a tulajdonossal. Ugyanezt fogalmazta meg a Faktornak Gémesi György polgármester is:

„Az fáj legjobban Illés bácsinak, hogy zöld számon, névtelenül jelentették fel.”Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú keresésére

Több mint százan siettek egy eltűnt kisfiú kereséséreKásler: az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

Kásler: az óvoda az oktatás egyik legfontosabb elemeHétfőig dönthetnek a Honvédkórház dolgozói

Hétfőig dönthetnek a Honvédkórház dolgozóiKésnek a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon

Késnek a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon


VASÚT,     KÉSÉS,     VERESEGYHÁZ

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen