Belföld

A klinika dolgozói szerint nincs pénz a teljes vérvizsgálatra

A Semmelweis Egyetem 1-es számú belgyógyászati klinikájának szakorvosai nem kérhetnek teljes vérvizsgálatot, mert nincs rá pénzt – panaszolták a klinikai dolgozók az RTL Klub híradójának. Az egyetem közleményében ugyanakkor állította, hogy nem akadályozza korlátozás a teljes vérkép elrendelését.
Vérteszt A kép illusztráció (Forrás: huffingtonpost.com)

A kereskedelmi televíziós csatorna munkatársai nem kaptak engedélyt a forgatásra, így a felvételeket rejtett kamerával rögzítették. A Belgyógyászati Klinika dolgozóinak elmondásából az derült ki, hogy a Semmelweis Egyetem orvosai május elsejétől nem kérhetnek átfogó laboratóriumi vérvizsgálatot.

„Törvénybe hozta nálunk az igazgató, hogy nincsen keret. Levettek negyven százalékot a klinika költségvetéséből, nem tudják finanszírozni, nem tudják kifizetni magyarul a labornak” – számolt be róla az egyik itt dolgozó a híradó stábjának.

Egy másik dolgozó szerint sokan kifogásolták az új rendelkezést – az elmúlt napon például két olyan, cukorbeteg páciensük esetében sem vehették le újabban a vért, akik már kiskoruk óra erre a klinikára járnak.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy véli, hogy ha van is szabályozás, nem egyedi az eset. Kifejtette, hogy mindennek kizárólag orvosszakmai indoka lehet. Hozzátette továbbá, hogy etikátlannak tartják a beteg érdekében szükséges vizsgálatának bármilyen gazdasági okokból történő szabályozását.

Az egyetem közleményt juttatott el az RTL Klubhoz, amelyben azt állította, hogy semmiféle korlátozás nem akadályozza a teljes vérkép elrendelését, amennyiben ennek elkészítését a szakorvosok indokoltnak látják.

Sok esetben azonban olyan vizsgálatokat is itt végeztetnének el, amelynek elrendelésére a háziorvos jogosult, és amelyet bármely szakrendelő el tud végezni. Mint megfogalmazták, az ilyen leletek bekérése nem sérti a betegek jogát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen