hirdetés
Belföld

Ezért járhatott 1 év 3 hónap fogházbüntetés a kakaós csiga ellopásáért

Nem csak egy kakaós csiga ellopása, sőt, annak nem is csupán puszta ellopása indokolta az elsőre kétségkívül nagyon szigorúnak tűnő büntetést.
Kakaós csiga A kép illusztráció (Forrás: Wikipédia)
hirdetés

Az utóbbi napokban egy elsőre különösen szigorúnak tűnő büntetés híre borzolta a kedélyeket, amely szerint a Kecskeméti Járásbíróság 1 év 3 hónap fiatalkorúak fogházára és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt nemrég egy fiatal fiút, akinek egy kakaós csiga ellopása miatt kellett felelni a bíróság előtt. A fiúról, valamint mélyszegénységben élő családjáról még a múlt hónap végén jelent meg riport a Magyar Narancsban. Végül az igen szigorúnak tűnő ítélet ellen nem fellebbezett senki, a fiú és ügyvédje is belenyugodott.

Az Index utánajárt, hogy vajon miért is volt ilyen szigorú a büntetés, holott úgy tűnt, csupán egy péksütemény ellopása miatt szabták ki azt.

A lap szerint először is azért született ilyen súlyos ítélet, mert nem egyszerű lopásról, hanem rablásról volt szó, a fiú ugyanis erőszakosan lépett fel a boltossal szemben. A Btk. pedig úgy írja körül a rablást, hogy a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

A kecskeméti bíróság sajtóközleményben megírta, hogy a még 2015 októberében történt eset során a boltos felfigyelt rá, hogy a fiú becsomagolta a kakaós csigát, és fizetés nélkül próbál távozni. Az eladó ekkor megpróbálta visszatartani a fiút, aki viszont megszorította a nő karját, majd a péksüteménnyel együtt elmenekült a boltból – végül az eladó 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A sajtóközleményből szintén kiderült, hogy a fiúnak nem ez volt az első büntetőügye.

„A vádlottat korábban több alkalommal is elítélte a bíróság, többek között rablás és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt is. Jelenleg is párhuzamosan több eljárás folyik vele szemben” – olvasható a közleményben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen