hirdetés
Belföld

Vigyázat – új trükköt vetnek be az unokázós csalók!

Az Országos Mentőszolgálat honlapján arra figyelmeztetett, hogy egyre többször kapnak hírt olyan esetekről, amikor a csalók mentőként bemutatkozva csalnak ki pénzt az idős emberektől.
Idős hölgy telefonnal A mentőszolgálat figyelmeztetése szerint mentőként bemutatkozó csalók csalnak ki pénzt idős emberektől (Forrás: ncoa.org)
hirdetés

Az Országos Mentőszolgálat honlapján arra figyelmeztet, hogy egyre többször kapnak hírt mentőként bemutatkozó csalókról, akik elsősorban idős emberektől szeretnének pénzt kicsalni.

Az ilyen csalók telefonon vagy pedig e-mailben keresik meg a gyanútlan időseket, akiknek rémisztő és valótlan hírrel szolgálnak egy hozzátartozójukról. Leggyakrabban azt mondják, hogy az idős személyek szeretett unokája vagy gyermeke balesetet szenvedett, vagy éppen balesetet okozott és ezért most sürgősen pénzre van szüksége.

Az ilyen lelketlen csalók visszaélnek az emberek a mentőkbe vetett bizalmával, valamint a kiszolgáltatottságukkal is, megrémisztik, illetve becsapják az áldozataikat. A mentőszolgálat arra kér mindenkit, hogy aki hamis értesítést kap, ne dőljön be a csalóknak, a mentők ugyanis a valóságban betegellátással foglalkoznak, és rokoni pénzsegély kérésében, célba juttatásában nem működnek közre.

Az úgynevezett „unokázós” csalók egyébként szinte töretlenül képesek pénzt kicsalni az idősekből, és noha az utóbbi időben kevesebb volt az ilyen csalás, új módszereket vetnek be az elkövetők. Azon felül, hogy „klasszikus” unokázós csalások is történtek az elmúlt időszakban, más módszerekkel is igyekeznek kihasználni az idősek jóindulatát és adott esetben a hiszékenységét.

Tarcsa Csaba dandártábornok májusban egy sajtótájékoztatón például elmondta, hogy tapasztalataik szerint elsősorban Pest megyében tapasztalták, hogy idős embereket szólítanak meg az utcán azt tudakolva, merre van a kórház. Miután rávették őket, hogy üljenek az autóba, eljátsszák, hogy telefonon keresztül arról tájékoztatták őket, hogy a rokonuknak le kell vágni a lábát, ha nem fizetnek a kórháznak egy nagyobb összeget. Ekkor pénzt kérnek kölcsön azzal, hogy cserébe az idős embereknél hagynak egy euróval és dollárral töltött táskát, amelyet azonban kicserélnek papírral tömöttre. Ezzel a módszerrel már 23 esetben csaltak ki pénzt mintegy 100 ezer és másfél millió forint közötti értékben.

Más esetekben egy voltaképpen értéktelen „ajándékcsomagért” kérnek akár több tízezer forintos „szállítási díjat” is, ekkor megfigyelik, hol tartja az idős ember a pénzét, és míg elterelik a figyelmét (többnyire vizet kérnek), ellopják, amit találnak.

Ugyancsak újdonság, hogy megtudják, milyen betegségektől szenved egy-egy idős személy, majd akciósan értéktelen paplanokat kínálnak nekik, és mint az előző esetben, megfigyelik, hol található a pénz, majd ellopják azt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen