hirdetés
Belföld

A falu tiltakozik, a kunbaracsi iskola mégis megszűnik

Ősztől már nem lesz tanítás a kunbaracsi iskolában – a Klik szerint nem kérelmezték elegen a gyermekük helyben történő tanítását, az érintett szülők azonban másképpen látják a helyzetet – írta a Baon.hu.
Iskolatáska A szülők szeretnék, ha a gyerekeiknek nem kellene Kerekegyházára utazniuk az iskolába (Forrás: wikihow.com)
hirdetés

A Baon.hu szerint már korábban is szóba került, hogy bezárhat az iskola, amivel a helyiek a lap szerint nem értettek egyet. Az iskolabezárást nem „csupán” az érintett szülők ellenezték, de a falu képviselői is – Tóth Ferenc polgármester több alkalommal is levélben tiltakozott az átszervezés miatt. A legutóbbi levelét – amelyben azt közli, hogy a kunbaracsi iskolába beiratkozó egyik gyerek és családja már harmadik éve ténylegesen Kunbaracs közigazgatási területén élnek – június hetedikén írta. A szóban forgó szülők és gyerek, noha a lakcím-bejelentési kötelezettségüknek nem tettek eleget, valóban a falu lakosai.

A szülők szerint az iskola bezárásának nincs törvényes jogalapja – szerintük nyolcan nyilatkoztak arról írásban, hogy ősztől helyben szeretnék taníttatni a gyermeküket. A vonatkozó törvény értelmében pedig azokon a településeken, ahol legalább nyolc, alsó tagozatos gyermek rendelkezik lakóhellyel, az állami fenntartó központ gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról – amennyiben ezt a szülők igénylik.

Az esetet bonyolítja, hogy a nyolc gyermek közül egy ugyan családjával már évek óta a faluban él, és itt is szeretne iskolába járni, a család bejelentett lakcíme azonban nem kunbaracsi. A szülők szerint ugyanakkor egy ilyen apró mulasztásért nem kellene az egész falut elmarasztalni.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy szeptembertől két elsős gyerek is járna a kunbaracsi iskolába, akik iskolába hordása nehézségekbe ütközne, ha egészen Kerekegyházáig kellene iskolába járniuk nap mint nap.

„Ha bezárják, ők hogy buszozzanak egyedül Kerekegyházára? Az iskolabuszról eddig még csak ígérgetések szintjén volt szó, egyelőre semmi konkrétumot nem tudunk róla. Sok szülő közfoglalkoztatásból él. Ők napközben nem hagyhatják ott a munkájukat, hogy az alsós gyereket a busztól hazakísérjék” – vázolta a problémát Vörös László alpolgármester.

A szülők szeretnék, ha a gyerekeiknek nem kellene Kerekegyházára utazniuk az iskolába, valamint az egyik érintett szülő úgy érvelt, hogy bár a kunbaracsi egyosztályos iskola nem kínálja a legmodernebb körülményeket, számos más területen azonban olyan pluszt ad a gyerekeknek, amit máshol nem kapnának meg. Mint mondta, az ő gyermeke sajátos nevelést igényel, így sok odafigyelésre és személyes fejlesztésre van szüksége ahhoz, hogy a többiekkel együtt haladhasson. A Baon.hu-nak nyilatkozó édesanya nagyon elégedett volt a tanító hozzáállásával, aki elmondása szerint mindent megtett az oxigénhiánnyal született, tanulási nehézségekkel küzdő, figyelemzavaros gyermek esetében, aki részben ennek köszönhetően elérte azt, hogy ötösöket vitt haza az iskolából. Szerinte ez is bizonyítja, hogy nincsenek szakmai gondok az iskolában, s hogy működik az összevont oktatás.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen