Belföld

Hiába sok a munkanélküli, a munkaerőhiány egyre csak növekszik

Az ok egyszerű: a kereslet és a kínálat nem talál egymásra, mivel rengeteg az alacsony képzettségű munkanélküli.
info Az informatikában 22 ezer fős hiány van itthon (Forrás: Commercialrealestate.com.au)

Napról napra növekszik a bejelentett üres álláshelyek száma, ami kezd már egyre ijesztőbb méreteket ölteni. Idén az első három hónapban a vállalatok 36 ezer munkavállalót szerettek volna felvenni, de nem sikerült megfelelő jelentkezőket találniuk – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A fenti számhoz hozzáadódik még több mint 14,5 ezer a költségvetési szektorból, azaz a munkaerőpiacról összesen több mint 50 ezer fő hiányzott. A közszférában ez a szám már jó ideje stagnál, ám a piaci szektorban évről évre látványosan emelkedik a hiány: 2012-ben még csak 16 betöltetlen állással rendelkeztek a cégek, vagyis négy év alatt 20 ezerrel több emberre van már szükségük.

A legnagyobb munkaerőhiánnyal a feldolgozóipar küszköd, ami önmagában is csaknem 15 ezer betöltetlen állást jelent. A bányászat és kőfejtés kivételével lényegében minden ágazatban nőtt az üres állások száma, több szektorban is a duplájára 2012 óta.

A legnagyobb bajban mégis az informatikai és kommunikációs szektor van, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni. Ugyanakkor ez nem jelenti a tényleges munkaerőhiány mértékét, az ugyanis egy korábbi felmérés alapján akár 22 ezer fő is lehet. Ennek a különbségnek az az oka, hogy a cégek elsősorban az egyszerű fizikai és betanított munkát igénylő állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, valamint azokat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek. Ennél fogva az építőiparban is vélhetően kétezernél több embert keresnek munkára. Már csak azért is, mert ahogy mi is megírtunk, egyesek már ukránokkal töltenék fel az itt bekövetkezett űrt.

Az egyre kritikusabbá váló munkaerőhiány mögött a lap szerint részben demográfiai okok húzódnak meg, hiszen a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők. Nagyobb probléma azonban, hogy felgyorsult a munkavállalási célú elvándorlás az elmúlt években, a külföldön dolgozó magyarok létszáma több százezerre tehető, ami ráadásul nagyrészt a szakképzettséggel és az egyetemi végzettséggel rendelkezőket érinti.

Ugyanakkor a kialakult helyzetért az oktatási rendszer strukturális problémái is felelőssé tehetők. Jellemző példa, hogy az informatikában a felgyorsult digitalizáció miatti növekvő szakemberigénnyel nem tud lépést tartani a felsőoktatás, ami egyébként egész Európát érinti: a kontinensen mintegy 800 ezer informatikus hiányzik.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen