hirdetés
Belföld

Az új törzskarton nehezen egyeztethető össze az orvosi titoktartással

Adatvédelmi szempontból aggályos az új törzskarton bevezetése, ugyanakkor sérül az orvosi titoktartás is, amennyiben a háziorvosok a kormánynak engedelmeskedve kitöltik azt – tudta meg a Népszabadság Alexin Zoltán adatvédelmi szakértőtől.
Háziorvos Adatvédelmi szempontból aggályos az új törzskarton bevezetése, ugyanakkor sérülhet az orvosi titoktartás is (Forrás: pamf.org)
hirdetés

A szakértő felhívta a figyelmet rá, hogy nem csökken a kormány információéhsége, ha a polgárok egészségügyi adatairól van szó, ráadásul sérül az orvosi titoktartás, ha a háziorvosok kitöltik a betegeikről az új törzskartont.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) két rendelet tervezetét tette közzé, amelyek egyike az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működésével kapcsolatos szabálytervezet, míg a másik a háziorvosok és a házi gyermekorvosok új törzskartonjának bevezetésével kapcsolatos terveket tartalmaz. Alexin Zoltán mindkét tervezetet kifogásolhatónak tartja, ugyanis meglátása szerint mindkettő megsérti az adatvédelemhez kötődő jogokat.

Ahogyan arról már írtunk, 2017 elejétől a háziorvosok és a gyerekorvosok is új törzskartont tölthetnek majd ki a betegeikről. A törzskartonok Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár szerint azért fontosak, mert jelenleg nincsenek friss és pontos adatok a lakosság egészségügyi állapotáról és betegségeiről, pedig erre szükség lenne a megfelelő népegészségügyi programok működtetése érdekében.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a beteg nem köteles adatokat szolgáltatni a törzskartonhoz, a személyhez kötődő érzékeny információk közlése ugyanis önkéntes. Alexin Zoltán elmondta, hogy már csak azért is érdemes a válaszokat megfontolni, mert a törzskarton tartalma nem marad titokban, ugyanis az Emmi eleve azzal a szándékkal indította útnak, hogy abból országos felmérés készül majd.

A Népszabadság szerint ugyanakkor a törzskarton nem kizárólag adatvédelmi szempontból kifogásolható : Selmeczi Kamill, a Fakoosz – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Alsónemesapáti háziorvosa szerint azok kitöltése a háziorvosoknak is gondot jelent.

Mint kifejtette, elsősorban az aggályos, hogy az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz az űrlap, s mindezek alkalmasak a válaszadó teljes beazonosítására. Még ha a beteg a meglévő bizalomra építve el is mondaná, hogy miből és hogyan él, a válasza akkor sem tartozik egy harmadik személyre, de legfőképpen egy statisztikusra nem, aki az adatokat a kartonról később begyűjti – fejtette ki az orvos.

Alexin Zoltán szerint problémás, hogy amennyiben a háziorvos a törzskartont továbbítja, úgy nem tart titkot, az adattovábbításra ugyanakkor számos esetben törvény kötelezi.

Az adatvédelmi szakértő az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről szóló rendelettervezetet is kifogásolhatónak tartja, szerinte ennek is aggályos a tartalma.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámaiPárttá alakul a Mi hazánk mozgalom

Párttá alakul a Mi hazánk mozgalomhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen