hirdetés
Belföld

Az új törzskarton nehezen egyeztethető össze az orvosi titoktartással

Adatvédelmi szempontból aggályos az új törzskarton bevezetése, ugyanakkor sérül az orvosi titoktartás is, amennyiben a háziorvosok a kormánynak engedelmeskedve kitöltik azt – tudta meg a Népszabadság Alexin Zoltán adatvédelmi szakértőtől.
Háziorvos Adatvédelmi szempontból aggályos az új törzskarton bevezetése, ugyanakkor sérülhet az orvosi titoktartás is (Forrás: pamf.org)
hirdetés

A szakértő felhívta a figyelmet rá, hogy nem csökken a kormány információéhsége, ha a polgárok egészségügyi adatairól van szó, ráadásul sérül az orvosi titoktartás, ha a háziorvosok kitöltik a betegeikről az új törzskartont.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) két rendelet tervezetét tette közzé, amelyek egyike az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működésével kapcsolatos szabálytervezet, míg a másik a háziorvosok és a házi gyermekorvosok új törzskartonjának bevezetésével kapcsolatos terveket tartalmaz. Alexin Zoltán mindkét tervezetet kifogásolhatónak tartja, ugyanis meglátása szerint mindkettő megsérti az adatvédelemhez kötődő jogokat.

Ahogyan arról már írtunk, 2017 elejétől a háziorvosok és a gyerekorvosok is új törzskartont tölthetnek majd ki a betegeikről. A törzskartonok Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár szerint azért fontosak, mert jelenleg nincsenek friss és pontos adatok a lakosság egészségügyi állapotáról és betegségeiről, pedig erre szükség lenne a megfelelő népegészségügyi programok működtetése érdekében.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a beteg nem köteles adatokat szolgáltatni a törzskartonhoz, a személyhez kötődő érzékeny információk közlése ugyanis önkéntes. Alexin Zoltán elmondta, hogy már csak azért is érdemes a válaszokat megfontolni, mert a törzskarton tartalma nem marad titokban, ugyanis az Emmi eleve azzal a szándékkal indította útnak, hogy abból országos felmérés készül majd.

A Népszabadság szerint ugyanakkor a törzskarton nem kizárólag adatvédelmi szempontból kifogásolható : Selmeczi Kamill, a Fakoosz – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Alsónemesapáti háziorvosa szerint azok kitöltése a háziorvosoknak is gondot jelent.

Mint kifejtette, elsősorban az aggályos, hogy az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz az űrlap, s mindezek alkalmasak a válaszadó teljes beazonosítására. Még ha a beteg a meglévő bizalomra építve el is mondaná, hogy miből és hogyan él, a válasza akkor sem tartozik egy harmadik személyre, de legfőképpen egy statisztikusra nem, aki az adatokat a kartonról később begyűjti – fejtette ki az orvos.

Alexin Zoltán szerint problémás, hogy amennyiben a háziorvos a törzskartont továbbítja, úgy nem tart titkot, az adattovábbításra ugyanakkor számos esetben törvény kötelezi.

Az adatvédelmi szakértő az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről szóló rendelettervezetet is kifogásolhatónak tartja, szerinte ennek is aggályos a tartalma.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Új pszichoaktív anyagot áruló férfit fogtak el

Új pszichoaktív anyagot áruló férfit fogtak elKevesebben születtek szeptemberben, mint tavaly ilyenkor

Kevesebben születtek szeptemberben, mint tavaly ilyenkorhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen