hirdetés
Belföld

E. coli baktériumot mutattak ki francia sajtban

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is - olvasható a Nébih oldalán. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett.
Francia kecseksajt A kép illusztráció (Forrás: ffsc.fr)
hirdetés

A Nébih arról írt, hogy E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is.

  • A termék megnevezése: Valençay Coque (220 g)
  • Lejárati dátum: 26/08/2016
  • Származási hely: Franciaország
  • Gyártó: Fromagerie d'Anjouin

A NÉBIH haladéktalanul megtette a termék forgalomból történő kivonásához szükséges lépéseket, a hatóság arra kéri a fogyasztókt, hogy aki a fenti azonosító adatoknak megfelelő termékkel rendelkezik otthon, azt ne fogyassza el.

Nyers tej, és nyers tejből készült termékek fogyasztásának egészségügyi kockázatai

A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak - figyelmeztet az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő.

Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei:

  • hányás,
  • levertség,
  • rossz közérzet,
  • hasmenés,
  • hasi fájdalom,
  • véres hasmenés,
  • gyomor- és bélhurut,
  • hasgörcs,
  • nyákos hasmenés.

Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy.

Magyarországon a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható.

A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.

A nyers tej, illetve nyers tejből készült termékek fogyasztása a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.

A NÉBIH honlapján további információk olvashatók a nyers tej fogyasztásának kockázatairól.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek Ónodnál

Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek Ónodnál


ÓNOD,     BICIKLI,     GYEREK

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen