hirdetés
Belföld

E. coli baktériumot mutattak ki francia sajtban

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is - olvasható a Nébih oldalán. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett.
Francia kecseksajt A kép illusztráció (Forrás: ffsc.fr)
hirdetés

A Nébih arról írt, hogy E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is.

  • A termék megnevezése: Valençay Coque (220 g)
  • Lejárati dátum: 26/08/2016
  • Származási hely: Franciaország
  • Gyártó: Fromagerie d'Anjouin

A NÉBIH haladéktalanul megtette a termék forgalomból történő kivonásához szükséges lépéseket, a hatóság arra kéri a fogyasztókt, hogy aki a fenti azonosító adatoknak megfelelő termékkel rendelkezik otthon, azt ne fogyassza el.

Nyers tej, és nyers tejből készült termékek fogyasztásának egészségügyi kockázatai

A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak - figyelmeztet az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő.

Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei:

  • hányás,
  • levertség,
  • rossz közérzet,
  • hasmenés,
  • hasi fájdalom,
  • véres hasmenés,
  • gyomor- és bélhurut,
  • hasgörcs,
  • nyákos hasmenés.

Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy.

Magyarországon a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható.

A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.

A nyers tej, illetve nyers tejből készült termékek fogyasztása a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.

A NÉBIH honlapján további információk olvashatók a nyers tej fogyasztásának kockázatairól.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Benyújtotta népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd

Benyújtotta népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd



hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen