Belföld

Szükség lenne 400 házi gyermekorvosra

Lehetőleg most azonnal. A jelenlegiek 25 százaléka már így is nyugdíjas korú.
gyermekdoki A kép illusztráció (Forrás: Huffingtonpost.com)

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Velkey György közölte a Magyar Időkkel, hogy jelenleg négyszáznál is több házi gyerekorvos hiányzik az alapellátásból. Mindemellett az aktívan dolgozó gyermekháziorvosok 25 százaléka 65 év feletti. Az alapellátásban a gyermekeknek a 60-70 százalékát látják el gyermekháziorvosi praxisokban, a többieket viszont úgynevezett vegyes, azaz felnőtteket és gyerekeket egyaránt fogadó vegyes körzetekben.

A szervezet szerint a problémát egyrészt a praxisközösségek létrehozásával lehetne megoldani, másrészt pedig vonzóvá kellene tenni a gyermekorvosi pályát a fiatalok számára. Utóbbival kapcsolatban már van is kormányzati intézkedés: egy ösztöndíj, amely havi nettó 200 ezer forinttal támogatja azokat a szakorvosjelölteket, akik vállalják, hogy tartósan betöltetlen praxisban helyezkednek el. Ugyanakkor ezzel a lehetőséggel évente csupán két-három fiatal élhet, az ötéves képzési idő ráadásul túl hosszú ahhoz képest, hogy már most mekkora problémát okoz - nem csak az egészségügyben - a szakemberhiány.

Idén ősztől azonban kifejezetten házigyermekorvos-jelöltek gyakorlati oktatására is pályázhattak a gyermekklinikák és kórházi gyermekosztályok, és negyven házigyermekorvos-jelölt már meg is kezdte a rezidensképzést az új rendszerben.

Mindemellett kritikus még a helyzet az újszülöttgyógyászoknál, de gyermekpszichiáterből, -neurológusból, -gasztroenterológusból és -tüdőgyógyászból is lényegesen többre lenne szükség, mint ahányan jelenleg dolgoznak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen