Belföld

Hatékony módot találtak az egyetemek a spórolásra

A Semmelweis Egyetem kezdeményezésére több egyetem összefogott, hogy a számláik közös fizetésével pénzt spóroljanak meg. A mára már 25 intézményből álló összefogás egyik nagy nyertese a Szegedi Tudományegyetem.
SZTE A Szegedi Tudományegyetem az összefogás egyik nagy nyertese (Forrás: elteonline.hu)

Korábban minden egyetem és főiskola külön-külön szerződött a gáz- és áramszolgáltatókkal, és ezek alapján fizették a számláikat. A lejáró szerződéseket azonban a Semmelweis Egyetem javaslatára úgy újították meg, hogy közös közbeszerzést írtak ki. Ez különösen azért volt hasznos, mert együtt hatékonyabban, már nagyfogyasztóként tudtak tárgyalni az árakról – írta az Eduline.

Néhány felsőoktatási intézmény, így például a Szegedi Tudományegyetem is rendszeresen beiktatott a tél folyamán szénszüneteket, amivel milliókat is spórolhatott az egyetem. Az összefogással azonban ennél is jobb eredményt sikerült elérniük.

Az egyetemnek az energiát szolgáltató céggel 2017 szeptemberéig volt szerződése, ám a piaci árak csökkenése miatt a fizetendő áramdíj újratárgyalását kezdeményezték. Október elsejével sikerült mérsékelni az árat, így a 2016-2017-es tanévben az intézmény előző évi áramfogyasztásával számolva alighanem legalább 60 millió forinttal kell kevesebbet fizetnie az egyetemnek.

Egy másik összefogás is alakult a Semmelweis Egyetem kezdeményezésére, amely az árambeszerzés köré szerveződött. Ebben kilenc intézmény vett részt, az SZTE azonban még nem, így ők a saját szolgáltatójukkal külön tárgyaltak.

Ebben az évben a szövetkező intézmények száma huszonötre bővült. Míg a 2015-ös földgáz közbeszerzés fix árral történt, addig idén már tőzsdei árat tartalmazó képlettel számolhatnak. Az új ár jelenleg a korábbinál 15 forinttal kedvezőbb köbméterenként, ám ez kismértékben változhat a tőzsdei ár, illetve az euro-forint árfolyam miatt.

A megtakarítás várhatóan bruttó 150,5 millió forint lehet az SZTE éves, 7,9 millió köbméternyi gázfogyasztásával számolva, és a résztvevő intézményeknek összességében 1,2 milliárd forinttal kell kevesebbet fizetniük a földgázra. A semmelweis.hu-n azt írják, a Semmelweis Egyetem által kezdeményezett közös közbeszerzések következtében 36 százalékkal költöttek kevesebbet földgázra 2016. október első napjától a projektben részt vevők.

A Szegedi Tudományegyetem a 29. a világ „zöldegyetemi” rangsorában, az elmúlt években több beruházás és kezdeményezés is indult az energiafogyasztás csökkentésére. A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként itt alakítottak ki napelemparkot, az épületek egy részét geotermikus energiával fűtik, valamint a Tanulmányi és Információs Központ fűtését és hűtését részben a szennyvíz „hulladékhőjének” hasznosításával, egy hőszivattyús megoldás segítségével biztosítják. 2012 óta minden nyáron klímaszünetet tartanak két hét erejéig, amikor az SZTE dolgozóinak jó része szabadságra megy. Az épületek többségét ekkor bezárják, csak az egészségügyi részlegek működnek. Így idén 8-10 millió forintot sikerült megtakarítani.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen