hirdetés
Belföld

Elveszíthetik az iskolai dolgozók a cafetériát

Azok a jelenleg önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt később az átalakulóban lévő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek, ezzel elveszíthetik a béren felüli juttatásokat – írta a Magyar Nemzet.
Tanítás A kép illusztráció (Forrás: theodysseyonline.com)
hirdetés

A változás éppen az alacsony keresetük miatt kiszolgáltatottabb dolgozókat érintheti, így például a takarítókat, portásokat, gondnokokat vagy a karbantartókat. A Magyar Nemzet birtokába jutott információk szerint már volt olyan budapesti tankerület, ahol bejelentették, hogy nem számíthatnak cafetériára a jövőben a dolgozók.

A lap példaként hozta az egyik érintett iskolában a takarítónők helyzetét, akik nettó nyolcvanezer forintot kerestek, emellé egyértelműen jól jött a havi nyolcezer forint értékű Erzsébet-utalvány – amire azonban a működtetői feladatok állami kézbe kerülésétől, vagyis januártól már nem számíthatnak.

A lap megkeresésére a Klik sajtóosztálya arról írt, hogy az az üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. A kérdésben jelenleg is folyamatban vannak az egyeztetések.

A tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, így maguk dönthetnek majd költségvetésük függvényében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról, aminek megfelelően helyszínenként eltérő szerződések jönnek létre. A Klik szerint emiatt a megállapodások véglegesítése előtt nem lehet meghatározni a jövőbeni átlagfizetések, illetve más béren kívüli juttatások pontos összegét.

A Klik egyben kiemelte, hogy téves az iskolák államosításáról beszélni, ugyanis továbbra is az önkormányzatok maradnak az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok pedig kizárólak a feladatokat, és nem a tulajdonjogot veszik át.

Nem tért ki ugyanakkor arra, hogy az iskolák épületének vagyonkezelői joga az illetékes tankerületi központhoz kerül majd ingyen, amivel a tankerületi központot ugyanazok a tulajdonosi jogok és kötelezettségek illetik majd meg, mint az eredeti tulajdonost, az önkormányzatot – hívta fel a figyelmet a lap.

Korábban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy gyakorlatilag az önkormányzatnak semmi joga nem marad.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Orbán Viktor gratulált Angela Merkelnek

Orbán Viktor gratulált Angela Merkelnekhirdetés
Sok iskolában még mindig probléma a tanárhiány

Sok iskolában még mindig probléma a tanárhiány


TANÁRHIÁNY,     OKTATÁS,     ISKOLA

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményeihirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen