hirdetés
Belföld

Elveszíthetik az iskolai dolgozók a cafetériát

Azok a jelenleg önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt később az átalakulóban lévő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek, ezzel elveszíthetik a béren felüli juttatásokat – írta a Magyar Nemzet.
Tanítás A kép illusztráció (Forrás: theodysseyonline.com)
hirdetés

A változás éppen az alacsony keresetük miatt kiszolgáltatottabb dolgozókat érintheti, így például a takarítókat, portásokat, gondnokokat vagy a karbantartókat. A Magyar Nemzet birtokába jutott információk szerint már volt olyan budapesti tankerület, ahol bejelentették, hogy nem számíthatnak cafetériára a jövőben a dolgozók.

A lap példaként hozta az egyik érintett iskolában a takarítónők helyzetét, akik nettó nyolcvanezer forintot kerestek, emellé egyértelműen jól jött a havi nyolcezer forint értékű Erzsébet-utalvány – amire azonban a működtetői feladatok állami kézbe kerülésétől, vagyis januártól már nem számíthatnak.

A lap megkeresésére a Klik sajtóosztálya arról írt, hogy az az üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. A kérdésben jelenleg is folyamatban vannak az egyeztetések.

A tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, így maguk dönthetnek majd költségvetésük függvényében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról, aminek megfelelően helyszínenként eltérő szerződések jönnek létre. A Klik szerint emiatt a megállapodások véglegesítése előtt nem lehet meghatározni a jövőbeni átlagfizetések, illetve más béren kívüli juttatások pontos összegét.

A Klik egyben kiemelte, hogy téves az iskolák államosításáról beszélni, ugyanis továbbra is az önkormányzatok maradnak az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok pedig kizárólak a feladatokat, és nem a tulajdonjogot veszik át.

Nem tért ki ugyanakkor arra, hogy az iskolák épületének vagyonkezelői joga az illetékes tankerületi központhoz kerül majd ingyen, amivel a tankerületi központot ugyanazok a tulajdonosi jogok és kötelezettségek illetik majd meg, mint az eredeti tulajdonost, az önkormányzatot – hívta fel a figyelmet a lap.

Korábban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy gyakorlatilag az önkormányzatnak semmi joga nem marad.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Diákok tüntettek a jobb oktatásért Budapesten

Diákok tüntettek a jobb oktatásért Budapesten


DIÁKOK,     TÜNTETÉS,     OKTATÁS

Bordélyházat működtetett Kőszegen egy férfi

Bordélyházat működtetett Kőszegen egy férfihirdetés
Orbán: Magyarország nem fogad be egy bevándorlót sem

Orbán: Magyarország nem fogad be egy bevándorlót semHalálos baleset történt Debrecennél

Halálos baleset történt Debrecennélhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen