hirdetés
Belföld

Egyre több közmunkás talál állást a munkaerőpiacon

A Belügyminisztérium közel 230 ezer ember közfoglalkoztatását tervezi ezen a télen, ami minden eddiginél magasabb szám – írta a Magyar Nemzet felvetve, hogy talán nincs is szükség ennyi közfoglalkoztatotti álláshelyre, mivel egyre többen tudnak elhelyezkedni a közmunkások közül is a javuló munkaerő-piaci helyzet miatt.
Közmunkások Egyre több közmunkás talál állást a munkaerőpiacon (Forrás: kettosmerce.blog.hu)
hirdetés

A Magyar Nemzet által megismert, legfrissebb minisztériumi adatokból az derül ki, hogy idén szeptemberben a közfoglalkoztatásban részt vevők havi átlagos száma 216 ezer fő volt, ami 12,3 százalékkal marad el az augusztusi, illetve 3,5 százalékkal a tavaly szeptemberi közfoglalkoztatási létszámnál.

Az alacsonyabb szám hátterében az áll, hogy kiugróan sokan lépnek ki a közfoglalkoztatási programokból – augusztusban például 54 ezer ember hagyta el a közfoglalkoztatást, míg júliusban csupán 7 ezer személy. Ennek oka egyértelműen a munkaerő-piaci élénkülés, szeptemberben ugyanis több mint 30 ezer ember közös megegyezéssel lépett ki a közfoglalkoztatásból, ami mögött többnyire az áll, hogy munkát kaptak.

A Belügyminisztérium jelentése szerint a nyári hónapokban, valamint szeptemberben a közfoglalkoztatásból közös megegyezéssel távozók között a férfiak, a fiatalok és a középkorúak vannak többségben, míg ötvenéves kor felett sokkal kevesebben lépnek ki a programból – az idősebb korosztály tehát továbbra sem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Klasszikus téli közfoglalkoztatási program idén nem indul, a tapasztalatok szerint ugyanis hatékonyabb, és az álláskeresők számára is kiszámíthatóbb, ha a közfoglalkoztatás átível a téli időszakon. Ettől függetlenül decemberben több téli idénymunka is várható, valamint 25 ezer ember megélhetéséért a tanulás lehetőségével biztosítják.

A lap megkeresésére a Belügyminisztérium elmondta, hogy idén december 1. és 2017. február 28. között a különböző képzéseken részt vevők számát is figyelembe véve összesen 230 ezer fő közfoglalkoztatását tervezik, viszont az, hogy végül mennyien lesznek, akik munkába is állnak, a közfoglalkoztatottak igényeitől is függ.

Tavaly az év utolsó hónapjában 229 600 ember dolgozott közfoglalkoztatottként, idén januárban mintegy 223 000, februárban pedig 222 000 közfoglalkoztatottat regisztráltak.

Decemberben a közfoglalkoztatottakat karbantartási, tisztántartási munkákra várják, illetve az utak síkosságmentesítése is, de a fóliasátras, üvegházas növénytermesztésben és az állattenyésztésben továbbra is akad majd mezőgazdasági munka is. Továbbá munkaruhavarrás és idősgondozás is szerepel az elvégzendő feladatok között.

Egy EU-s programnak köszönhetően még decemberben 25 ezer ember beiskolázására is számítani lehet, akik főként a munkaerőpiacon hiányszakmaként megjelenő szakmákat tanulhatják majd. A képzések több mint 60 százaléka államilag elismert OKJ-képzés lesz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményeiMagyar sziklamászó vesztette életét az erdélyi Kőköz szorosban

Magyar sziklamászó vesztette életét az erdélyi Kőköz szorosbanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen