hirdetés
Belföld

Egyre több közmunkás talál állást a munkaerőpiacon

A Belügyminisztérium közel 230 ezer ember közfoglalkoztatását tervezi ezen a télen, ami minden eddiginél magasabb szám – írta a Magyar Nemzet felvetve, hogy talán nincs is szükség ennyi közfoglalkoztatotti álláshelyre, mivel egyre többen tudnak elhelyezkedni a közmunkások közül is a javuló munkaerő-piaci helyzet miatt.
Közmunkások Egyre több közmunkás talál állást a munkaerőpiacon (Forrás: kettosmerce.blog.hu)
hirdetés

A Magyar Nemzet által megismert, legfrissebb minisztériumi adatokból az derül ki, hogy idén szeptemberben a közfoglalkoztatásban részt vevők havi átlagos száma 216 ezer fő volt, ami 12,3 százalékkal marad el az augusztusi, illetve 3,5 százalékkal a tavaly szeptemberi közfoglalkoztatási létszámnál.

Az alacsonyabb szám hátterében az áll, hogy kiugróan sokan lépnek ki a közfoglalkoztatási programokból – augusztusban például 54 ezer ember hagyta el a közfoglalkoztatást, míg júliusban csupán 7 ezer személy. Ennek oka egyértelműen a munkaerő-piaci élénkülés, szeptemberben ugyanis több mint 30 ezer ember közös megegyezéssel lépett ki a közfoglalkoztatásból, ami mögött többnyire az áll, hogy munkát kaptak.

A Belügyminisztérium jelentése szerint a nyári hónapokban, valamint szeptemberben a közfoglalkoztatásból közös megegyezéssel távozók között a férfiak, a fiatalok és a középkorúak vannak többségben, míg ötvenéves kor felett sokkal kevesebben lépnek ki a programból – az idősebb korosztály tehát továbbra sem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Klasszikus téli közfoglalkoztatási program idén nem indul, a tapasztalatok szerint ugyanis hatékonyabb, és az álláskeresők számára is kiszámíthatóbb, ha a közfoglalkoztatás átível a téli időszakon. Ettől függetlenül decemberben több téli idénymunka is várható, valamint 25 ezer ember megélhetéséért a tanulás lehetőségével biztosítják.

A lap megkeresésére a Belügyminisztérium elmondta, hogy idén december 1. és 2017. február 28. között a különböző képzéseken részt vevők számát is figyelembe véve összesen 230 ezer fő közfoglalkoztatását tervezik, viszont az, hogy végül mennyien lesznek, akik munkába is állnak, a közfoglalkoztatottak igényeitől is függ.

Tavaly az év utolsó hónapjában 229 600 ember dolgozott közfoglalkoztatottként, idén januárban mintegy 223 000, februárban pedig 222 000 közfoglalkoztatottat regisztráltak.

Decemberben a közfoglalkoztatottakat karbantartási, tisztántartási munkákra várják, illetve az utak síkosságmentesítése is, de a fóliasátras, üvegházas növénytermesztésben és az állattenyésztésben továbbra is akad majd mezőgazdasági munka is. Továbbá munkaruhavarrás és idősgondozás is szerepel az elvégzendő feladatok között.

Egy EU-s programnak köszönhetően még decemberben 25 ezer ember beiskolázására is számítani lehet, akik főként a munkaerőpiacon hiányszakmaként megjelenő szakmákat tanulhatják majd. A képzések több mint 60 százaléka államilag elismert OKJ-képzés lesz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Szolnokon láttak egy barna medvét

Szolnokon láttak egy barna medvét


MEDVE,     SZOLNOK,     MAGYARORSZÁG

Megvannak a hatoslottó 25. heti nyerőszámai

Megvannak a hatoslottó 25. heti nyerőszámaiHárom gépkocsi ütközött, lezárták a 42-es főutat Hajdú-Biharban

Három gépkocsi ütközött, lezárták a 42-es főutat Hajdú-Biharbanhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen