hirdetés
Belföld

Egyre több a fiatal hajléktalan a fővárosban

A fiatal hajléktalanok nagy része Budapesten korábbi állami gondozott, vagy pedig vidékről, főként kistelepülésekről a fővárosba induló fiatal – írta a Magyar Nemzet.
Fiatal hajléktalan ember Bármennyire is úgy hiszik sokan, hogy a városokat vidéki hajléktalanok árasztják el, ezek az emberek valójában nem hajléktalanként érkeznek (Forrás: chroniclelive.co.uk)
hirdetés

A Menhely Alapítvány módszertani vezetője, Gurály Zoltán a lapnak elmondta, hogy bármennyire is úgy hiszik sokan, hogy a városokat vidéki hajléktalanok árasztják el, ezek az emberek valójában nem hajléktalanként érkeznek. Szerinte ennél jellemzőbb, hogy a falvakból érkező, és a városokban akár munkát is találó, munkásszállókon élő emberek „lába alól kicsúszott a talaj”, és kellő közösség nélkül hajléktalanná válnak.

A Február Harmadika munkacsoporthoz kötődően évek óta végzett felméréseik eredményei is utóbbit igazolják, ugyanis ezek szerint az utcán élő, 30 évnél fiatalabb hajléktalanok közel 40 százaléka már Budapesten élt, amikor fedél nélkülivé vált.

Amellett, hogy jellemzően egyre magasabb lesz a hajléktalanok átlagéletkora, egyre többen akadnak olyan, 30 év alatti fiatalok is, akik hajléktalanná válnak, illetve egyre több a roma és az iskolázatlan is közöttük.

A korábbi állami gondozott, de budapesti fiataloknak már kissé más a helyzete, hiszen az ő esetükben nagyrészt az jelent problémát, hogy 18 éven át az állam gondoskodik róluk, majd ez a gondoskodás egyszerűen megszűnik.

Persze, van példa arra is – Zala megyében –, hogy lelkiismeretes utógondozó szakemberek segítik az intézetből kikerült fiatalokat, ez azonban nem jellemző az egész országban – mondta a lapnak Horváth Leon. A gyámhivatallal szemben pert nyerő volt állami gondozott kitért rá, hogy nem mindenhol tanítják meg a gyerekeket a pénz helyes felhasználására, beosztására sem.

Hajléktalan fiatal férfiAz állami gondozott fiatalok mellett azok is veszélyben lehetnek, akik külföldről hazatérve nem tudnak megfelelően visszaintegrálódni (Forrás: theweek.com)

Ezek a fiatalok a 18. életévük betöltésével kikerülnek a védőhálóból, és többnyire nem számíthatnak olyan, tapasztaltabb személyre, akihez a pénzügyeikkel kapcsolatban fordulhatnának.

Gyakran ráadásul a fiatalok sincsenek egészen tudatában annak, hogy mekkora szükségük lenne erre, holott sok veszély leselkedik a – korábban havi ötezer forintos zsebpénzből gazdálkodó – 18 éves fiatalokra, akik ekkor „hirtelen” kézhez kapják az akár milliós összegű járandóságukt. Nem csak az jelent veszélyt ilyenkor, ha hamar elszórják a pénzt, de az egyébként ritkán látott rokonok is megjelenhetnek, akik megpróbálhatják kicsalni tőlük a pénzt. Így a fiatalok végül pénz és fedél nélkül maradhatnak.

A fedél nélkül maradt fiatalokat pedig Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa szerint az utcai bandák csalogathatják magukhoz. Elmondta továbbá azt is, hogy a Szeretetszolgálat melegedőit és szállóit is egyre több fiatal keresi fel.

A szervezetek többnyire kiemelt figyelemmel fordulnak a fiatalok felé, hiszen alapvetően nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy kitörjenek aktuális helyzetükből – nem csak a kapcsolatteremtő képességük jobb, de könnyebben tanulnak, jobbak a munkaerő-piaci lehetőségeik, és emellett még több az energiájuk is. A Szeretetszolgálat által közvetített oktatási és álláskeresési lehetőségeket is ők tudják a leginkább kihasználni, míg az idősebbeknél nem csak az előbb sorolt képességek, de az egészségügyi állapotuk is sokat romlik.

Csakhogy a fiatalok esetében egyre nagyobb problémát jelent a kábítószer-fogyasztás, ami egyrészt új kihívások elé állítja a szociális munkásokat, másrészt pedig a zárt csoportok és bandák a fiatalok számára is nehezítik a kiszakadást.

További veszélyeztetett csoport lehet Gurály Zoltán szerint azoknak a fiataloknak a csoportja, akik Nyugat-Európába mentek, de visszatérve nem tudnak megfelelően visszaintegrálódni, és nagy eséllyel válnak hajléktalanná. Szerinte számítani lehet arra, hogy hamarosan ennek a rétegnek a leszakadói is megjelennek a hajléktalanszállókon.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen