hirdetés
Belföld

Gödöllői repülőbaleset: A pilóták több szabályt is megsértettek

Pilótahiba okozta a gödöllői repülőgép-balesetet, amelynek során szeptember 18-án reggel két kisrepülő ütközött össze és zuhant le Gödöllő és Isaszeg között.
Lezuhant repülő roncsai Az egyik lezuhant gép roncsai (Forrás: police.hu)
hirdetés

A Magyar Idők értesülése szerint hibáztak a gödöllői repülőbalesetben érintett pilóták, és a gépek azért ütköztek össze és zuhantak le, mert nem tartották be a vonatkozó szabályokat.

A lap Baumann Zsoltot, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának főosztályvezetőjét idézve azt írta, hogy egyértelműen megállapította a november 29-én jogerős határozattal lezárult vizsgálat, hogy a pilótahibák vezettek a négy halálos áldozattal járó balesethez.

Baumann Zsolt elmondása szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatának célja a baleset felelőseinek megállapítása volt, és a vizsgálat szerint több szabályt is megsértettek a pilóták, például nem tartották be az úgynevezett VMC (Visual Meteorological Conditions), vagyis „látás utáni időjárási kondícióknak” megfelelő repülési szabályokat.

Emellett a tanúvallomásokból kiderült, hogy bár megfelelő vizsgája volt a sétarepülést vezető pilótának, az utasok szállítására és más kereskedelmi pilótatevekenységre jogosító engedélye azonban nem. A határozat eredményeit az elhunytak hozzátartozói részére is továbbították.

Jelenleg egy másik vizsgálat is folyamatban van, amelyet a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) folytat le, ennek célja, hogy – a felelősségek megállapítása nélkül – szakmai értékelést adjon a balesettel kapcsolatban. Ez a vizsgálat legfeljebb egy évig tarthat, és többek között a repülőtér működésének szabályosságára is kiterjed, lezárultakor pedig szakmai ajánlásokat tartalmaz majd.

A kisrepülők szeptember 18-án reggel ütköztek össze Gödöllő és Isaszeg fölött, és a Közlekedésbiztonsági Szervezet jelentéséből kiderült, hogy a Cessna–182-es és a Piper–28-as típusú gép egyaránt a gödöllői repülőtérről szálltak fel. A Cessna szállt fel előbb, négy ejtőernyőssel a fedélzetén, akik még a baleset előtt kiugrottak a gépből. A Piper később emelkedett a levegőbe, és sétarepülésre indult két utassal és a pilótával a fedélzetén. Amikor a baleset bekövetkezett, a Piper éppen csak elindult, míg a Cessna a leszálláshoz készült.

A Piper roncsait a gödöllői arborétum területén találták meg, a másik gépét pedig több mint egy órás helikopteres keresés után valamivel távolabb. Senki nem élte túl a balesetet. Az Országos Rendőr-főkapitányság szeptemberben indított ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást, ami a rendőrség szerdai közlése szerint még nem hozott eredményt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámai

Megvannak az ötöslottó 25. heti nyerőszámaiPárttá alakul a Mi hazánk mozgalom

Párttá alakul a Mi hazánk mozgalomhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen