hirdetés
Belföld

Gödöllői repülőbaleset: A pilóták több szabályt is megsértettek

Pilótahiba okozta a gödöllői repülőgép-balesetet, amelynek során szeptember 18-án reggel két kisrepülő ütközött össze és zuhant le Gödöllő és Isaszeg között.
Lezuhant repülő roncsai Az egyik lezuhant gép roncsai (Forrás: police.hu)
hirdetés

A Magyar Idők értesülése szerint hibáztak a gödöllői repülőbalesetben érintett pilóták, és a gépek azért ütköztek össze és zuhantak le, mert nem tartották be a vonatkozó szabályokat.

A lap Baumann Zsoltot, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának főosztályvezetőjét idézve azt írta, hogy egyértelműen megállapította a november 29-én jogerős határozattal lezárult vizsgálat, hogy a pilótahibák vezettek a négy halálos áldozattal járó balesethez.

Baumann Zsolt elmondása szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatának célja a baleset felelőseinek megállapítása volt, és a vizsgálat szerint több szabályt is megsértettek a pilóták, például nem tartották be az úgynevezett VMC (Visual Meteorological Conditions), vagyis „látás utáni időjárási kondícióknak” megfelelő repülési szabályokat.

Emellett a tanúvallomásokból kiderült, hogy bár megfelelő vizsgája volt a sétarepülést vezető pilótának, az utasok szállítására és más kereskedelmi pilótatevekenységre jogosító engedélye azonban nem. A határozat eredményeit az elhunytak hozzátartozói részére is továbbították.

Jelenleg egy másik vizsgálat is folyamatban van, amelyet a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) folytat le, ennek célja, hogy – a felelősségek megállapítása nélkül – szakmai értékelést adjon a balesettel kapcsolatban. Ez a vizsgálat legfeljebb egy évig tarthat, és többek között a repülőtér működésének szabályosságára is kiterjed, lezárultakor pedig szakmai ajánlásokat tartalmaz majd.

A kisrepülők szeptember 18-án reggel ütköztek össze Gödöllő és Isaszeg fölött, és a Közlekedésbiztonsági Szervezet jelentéséből kiderült, hogy a Cessna–182-es és a Piper–28-as típusú gép egyaránt a gödöllői repülőtérről szálltak fel. A Cessna szállt fel előbb, négy ejtőernyőssel a fedélzetén, akik még a baleset előtt kiugrottak a gépből. A Piper később emelkedett a levegőbe, és sétarepülésre indult két utassal és a pilótával a fedélzetén. Amikor a baleset bekövetkezett, a Piper éppen csak elindult, míg a Cessna a leszálláshoz készült.

A Piper roncsait a gödöllői arborétum területén találták meg, a másik gépét pedig több mint egy órás helikopteres keresés után valamivel távolabb. Senki nem élte túl a balesetet. Az Országos Rendőr-főkapitányság szeptemberben indított ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást, ami a rendőrség szerdai közlése szerint még nem hozott eredményt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen