hirdetés
Belföld

Több embert is megmentettek a rendőrök a kihűléstől

Az elmúlt napokban beköszöntött az igazán nagy hideg az ország több részén. A rendőrök több, főként egyedül élő, idősebb embert mentettek meg a kihűléstől.
Idős nő télen A nagy hidegben figyeljünk az idős, egyedül élő emberekre! (Forrás: homehelpersphilly.com)
hirdetés

Romos házból vitték rokonához az életveszélyben lévő férfit

Január hatodikán este tíz óra körül arról érkezett bejelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Tevékenység- irányítási Központjába, hogy a bejelentő egyik rokonát feltehetően a kihűlés veszélye fenyegeti a jelenlegi tartózkodási helyén a rendkívül hideg éjjelen.

A Kisvárdai Rendőrkapitányság munkatársai azonnal kimentek a megadott címen található tornyospálcai házhoz, ahol a romos, korábban szinte teljesen kiégett és nyílászárókkal egyáltalán nem rendelkező épületben egy fűtetlen helyiségben megtalálták az 58 éves férfit, aki a rendőröknek azt mondta, hogy ott szeretné tölteni az éjszakát, és nem szeretne elmenni onnan. Orosz Zoltán r. főtörzsőrmester és Bartha Tibor r. zászlós azonban nem törődött bele a válaszba és meggyőzték a férfit, hogy a saját érdekében menjen velük a -20 Celsius-fokos hidegből.

A valóban életveszélyben lévő férfi végül beleegyezett, hogy a rokona fűtött, meleg otthonába vigyék, ahol biztonságban tölthette a dermesztően hideg téli éjszakát. (police.hu)

Tiszaviden fűtetlen házba tért haza egy nő – a rendőrök értesítették a mentőket

Január ötödikén késő este a Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei szolgálatellátásuk ideje alatt találtak rá Tiszaviden egy gyalog botorkáló helybeli nőre, aki a rendőrök kédésére elmondta, hogy néhány háznyira lévő otthonába indult.

A rendőrök megvárták, amíg a nő hazaér, és bemegy a házba, de amikor meglátták, hogy a házán sérültek és hiányosak a nyílászárók, utána mentek. Odabent aztán megállapították, hogy áram és fűtés sincs a házban, így aztán Czine Miklós Roland és Kiss Zoltán rendőr törzsőrmesterek a dermesztően hideg lakásban nem hagyták magára az 53 éves asszonyt, aki akkor már rosszullétre is panaszkodott.

A nő azt mondta, hogy már napok óta nem evett, nem volt pénze ételre és tüzelőre sem. A rendőrök a Tevékenység- irányítási Központon keresztül értesítették a mentőszolgálatot, akik kórházba vitték a nőt. (police.hu)

AblakHiányosak voltak a nyílászárók (Forrás: police.hu)

Fűtetlen fészerben lakó férfin segítettek

Egy szajoli férfi ismeretlen telefonszámról hívta a Hívásfogadó Központot január hatodikán délután kettő óra előtt, és azt mondta, hogy egy fűtetlen épületben lakik, és meg fog halni. A vonalat bontotta, a lakcímét nem árulta el a férfi.

A kevés információ ellenére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának ügyeletesei hamarosan megállapították a bejelentő vélhetőleges tartózkodási helyét. A helyi járőrök azonnal kimentek a szajoli helyszínre, ahol egy fészerszerű építményben találtak rá a telefonálóra. Bár volt egy sparhelt a helyiségben, az fűtésre alkalmatlan volt, ráadásul a nyílászárók sem voltak szigeteltek.

Az átfázott férfi zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, így a rendőrök mentőt hívtak hozzá, majd a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. (police.hu)

Napok óta nem jelentkezett közmunkára, mentőt hívtak hozzá

Január hatodikán a délutáni órákban azért mentek a Pest megyei Galgamácsa egy családi házához a rendőrök, mert az ott élő 56 éves férfi napok óta nem jelentkezett közmunkára. A járőrök a fűtetlen családi házban megtalálták a férfit, mentőt hívtak hozzá, akik betegsége miatt további ellátás céljából kórházba szállítottak. (police.hu)

A figyelem életet menthet

A nagy hidegre való tekintettel a rendőrség azt kéri az emberektől, hogy figyeljenek idős, vagy nehéz körülmények között élő hozzátartozóikra, szomszédjaikra! Az alábbi néhány pontot osztották meg, amelyek segíthetnek megelőzni a tragédiát:

  • Ha tudomásuk van olyan személyről, aki egyedül él és nincs fűtési lehetőség, kérjen segítséget, jelezze a rendőrség felé!
  • A krízisidőszak alatt gyakrabban keressék meg – személyesen, vagy telefonon, egyedül élő hozzátartozóikat, hogy meggyőződhessenek róla, jól vannak!
  • Közterületen magatehetetlenül ülő, vagy fekvő személyhez kérjenek segítséget! Hívják a mentőszolgálatot, a rendőrséget, vagy a polgárőrséget.
  • Több esetben is életet mentett az éberség, az odafigyelés. Figyeljenek a szomszédok egymásra, ha esetleg huzamosabb ideig nem látják az önök mellett lakót, akkor csengessenek át! Ha fennáll a gyanú, hogy baj történt, értesítsék a hatóságokat!
  • Ha hosszabb útra indulnak, mindig vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, illetve takarókat és tartalék, meleg holmit, felkészülve egy lehetséges elakadásra!

A rendőrség több helyszínen (így például Jász-Nagykun-Szolnok megyében és az Őrségben is) különös figyelmet fordít arra, hogy senki ne váljon a hideg időjárás áldozatává. Ennek érdekében a rendőrök a szokásos feladataik mellett felkeresik a külterületeken élő idős, egyedül élő embereket, és szükség esetén segítenek nekik.

Rendőr segít egy idős nőnekEgy rendőr segít tűzifát aprítani egy idős nőnek (Forrás: police.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Fegyverrel követelt pénzt egy autós egy gyalogostól Budapesten

Fegyverrel követelt pénzt egy autós egy gyalogostól BudapestenTöbb gyalogost is elütöttek az esti órákban, ketten életüket vesztették

Több gyalogost is elütöttek az esti órákban, ketten életüket vesztették


RENDŐRSÉG,     BALESET,     BUDAPEST

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen