hirdetés
Belföld

Több embert is megmentettek a rendőrök a kihűléstől

Az elmúlt napokban beköszöntött az igazán nagy hideg az ország több részén. A rendőrök több, főként egyedül élő, idősebb embert mentettek meg a kihűléstől.
Idős nő télen A nagy hidegben figyeljünk az idős, egyedül élő emberekre! (Forrás: homehelpersphilly.com)
hirdetés

Romos házból vitték rokonához az életveszélyben lévő férfit

Január hatodikán este tíz óra körül arról érkezett bejelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Tevékenység- irányítási Központjába, hogy a bejelentő egyik rokonát feltehetően a kihűlés veszélye fenyegeti a jelenlegi tartózkodási helyén a rendkívül hideg éjjelen.

A Kisvárdai Rendőrkapitányság munkatársai azonnal kimentek a megadott címen található tornyospálcai házhoz, ahol a romos, korábban szinte teljesen kiégett és nyílászárókkal egyáltalán nem rendelkező épületben egy fűtetlen helyiségben megtalálták az 58 éves férfit, aki a rendőröknek azt mondta, hogy ott szeretné tölteni az éjszakát, és nem szeretne elmenni onnan. Orosz Zoltán r. főtörzsőrmester és Bartha Tibor r. zászlós azonban nem törődött bele a válaszba és meggyőzték a férfit, hogy a saját érdekében menjen velük a -20 Celsius-fokos hidegből.

A valóban életveszélyben lévő férfi végül beleegyezett, hogy a rokona fűtött, meleg otthonába vigyék, ahol biztonságban tölthette a dermesztően hideg téli éjszakát. (police.hu)

Tiszaviden fűtetlen házba tért haza egy nő – a rendőrök értesítették a mentőket

Január ötödikén késő este a Barabási Határrendészeti Kirendeltség járőrei szolgálatellátásuk ideje alatt találtak rá Tiszaviden egy gyalog botorkáló helybeli nőre, aki a rendőrök kédésére elmondta, hogy néhány háznyira lévő otthonába indult.

A rendőrök megvárták, amíg a nő hazaér, és bemegy a házba, de amikor meglátták, hogy a házán sérültek és hiányosak a nyílászárók, utána mentek. Odabent aztán megállapították, hogy áram és fűtés sincs a házban, így aztán Czine Miklós Roland és Kiss Zoltán rendőr törzsőrmesterek a dermesztően hideg lakásban nem hagyták magára az 53 éves asszonyt, aki akkor már rosszullétre is panaszkodott.

A nő azt mondta, hogy már napok óta nem evett, nem volt pénze ételre és tüzelőre sem. A rendőrök a Tevékenység- irányítási Központon keresztül értesítették a mentőszolgálatot, akik kórházba vitték a nőt. (police.hu)

AblakHiányosak voltak a nyílászárók (Forrás: police.hu)

Fűtetlen fészerben lakó férfin segítettek

Egy szajoli férfi ismeretlen telefonszámról hívta a Hívásfogadó Központot január hatodikán délután kettő óra előtt, és azt mondta, hogy egy fűtetlen épületben lakik, és meg fog halni. A vonalat bontotta, a lakcímét nem árulta el a férfi.

A kevés információ ellenére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának ügyeletesei hamarosan megállapították a bejelentő vélhetőleges tartózkodási helyét. A helyi járőrök azonnal kimentek a szajoli helyszínre, ahol egy fészerszerű építményben találtak rá a telefonálóra. Bár volt egy sparhelt a helyiségben, az fűtésre alkalmatlan volt, ráadásul a nyílászárók sem voltak szigeteltek.

Az átfázott férfi zavartan viselkedett és összefüggéstelenül beszélt, így a rendőrök mentőt hívtak hozzá, majd a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. (police.hu)

Napok óta nem jelentkezett közmunkára, mentőt hívtak hozzá

Január hatodikán a délutáni órákban azért mentek a Pest megyei Galgamácsa egy családi házához a rendőrök, mert az ott élő 56 éves férfi napok óta nem jelentkezett közmunkára. A járőrök a fűtetlen családi házban megtalálták a férfit, mentőt hívtak hozzá, akik betegsége miatt további ellátás céljából kórházba szállítottak. (police.hu)

A figyelem életet menthet

A nagy hidegre való tekintettel a rendőrség azt kéri az emberektől, hogy figyeljenek idős, vagy nehéz körülmények között élő hozzátartozóikra, szomszédjaikra! Az alábbi néhány pontot osztották meg, amelyek segíthetnek megelőzni a tragédiát:

  • Ha tudomásuk van olyan személyről, aki egyedül él és nincs fűtési lehetőség, kérjen segítséget, jelezze a rendőrség felé!
  • A krízisidőszak alatt gyakrabban keressék meg – személyesen, vagy telefonon, egyedül élő hozzátartozóikat, hogy meggyőződhessenek róla, jól vannak!
  • Közterületen magatehetetlenül ülő, vagy fekvő személyhez kérjenek segítséget! Hívják a mentőszolgálatot, a rendőrséget, vagy a polgárőrséget.
  • Több esetben is életet mentett az éberség, az odafigyelés. Figyeljenek a szomszédok egymásra, ha esetleg huzamosabb ideig nem látják az önök mellett lakót, akkor csengessenek át! Ha fennáll a gyanú, hogy baj történt, értesítsék a hatóságokat!
  • Ha hosszabb útra indulnak, mindig vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, illetve takarókat és tartalék, meleg holmit, felkészülve egy lehetséges elakadásra!

A rendőrség több helyszínen (így például Jász-Nagykun-Szolnok megyében és az Őrségben is) különös figyelmet fordít arra, hogy senki ne váljon a hideg időjárás áldozatává. Ennek érdekében a rendőrök a szokásos feladataik mellett felkeresik a külterületeken élő idős, egyedül élő embereket, és szükség esetén segítenek nekik.

Rendőr segít egy idős nőnekEgy rendőr segít tűzifát aprítani egy idős nőnek (Forrás: police.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Életfogytiglant kapott a túronyi gyilkos

Életfogytiglant kapott a túronyi gyilkosTöbb egyeztetést tartanak a jövőben a pártok

Több egyeztetést tartanak a jövőben a pártokEgy halom édességet lopott el a betörő

Egy halom édességet lopott el a betörő


LOPÁS,     BETÖRÉS,     RENDŐRSÉG

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen