hirdetés
Belföld

Vörösiszap-per: Új eljárást kér az ügyészség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség megalapozatlanság, valamint eljárási szabálysértések miatt új eljárást kér, szakértők meghallgatását pedig nem indítványozták – tudta meg a Magyar Hírlap Mészáros Tamás főügyésztől.
Vörösiszap Az áldozatok mellett súlyos természeti károkat is okozott a katasztrófa (Forrás: urgencetaysir.over-blog.com)
hirdetés

A Magyar Hírlap szerint január 23-án nyilvános ülést tart a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla büntetőtanácsa a vörösipszap-perben.

A Veszprémi Törvényszék közel egy évvel ezelőtt felmentő ítéletet hozott a Mal Zrt, vezetői és a további vádlottak ügyében is. Az elsőfokú ítélet szerint az altalaj megcsúszása mellett tervezési hibák vezettek a 2010-es, tíz ember halálához vezető, illetve jelentős természeti károkkal járó iszapkatasztrófához, amelyekért a vádlottak nem tehetőek felelőssé. Így aztán mind a tizenöt vádlottat felmentették a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádak alól.

A nyilvános üléseken csak a fellebbezés előterjesztésére, az iratismertetésre és a perbeszédekre van lehetőség, míg a bizonyítási eljárás folytatására csak abban az esetben, ha valamelyik fél ezt indítványozza, a bíróság pedig helyt ad annak, és tárgyalást tűz ki. A Győri Ítélőtábla egyelőre csak január 23-ra írt ki nyilvános ülést.

Az ügyészség a felmentő ítélet hatályon kívül helyezése mellett új elsőfokú eljárás elrendelését kérte a táblabíróságtól, továbbá az ügyészség fellebbezése alapján a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék három, a vádat alátámasztó szakértő kizárásáról szóló végzését is. Ezen túl az ügyészség indítványának nyomán egy negyedik, Pálos László földmérnök által készített szakvéleményt is befogadott a bíróság, pedig az már az elsőfokú ítélet kihirdetését követően készült.

„Az elsőfokú ítélet megalapozatlansága és eljárási szabálysértések miatt a fellebbviteli főügyészség hatályon kívül helyezést és új eljárást kért. Álláspontunk szerint ugyanis az elsőfokú eljárás hibái nem orvosolhatók ebben az eljárásban. A táblabíróságnak tehát abban a kérdésben kell döntenie, hogy hatályon kívül helyezi-e az elsőfokú ítéletet, vagy sem.” – mondta a lapnak Mészáros Tamás, a Győri Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

Hozzátette, hogy a bíróság akár másként is dönthet, például úgy, hogy megnyitja a bizonyítást, ezzel azonban ők nem értenének egyet, és erre indítványt sem tettek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Milliárdos áfacsalási ügyben nyomoz a NAV Baranyában

Milliárdos áfacsalási ügyben nyomoz a NAV BaranyábanVasárnap hajnalban szünetel az e-matrica értékesítése

Vasárnap hajnalban szünetel az e-matrica értékesítése


E-MATRICA,     KÖZLEKEDÉS,     NÚSZ

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen