Belföld

Vörösiszap-per: Új eljárást kér az ügyészség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség megalapozatlanság, valamint eljárási szabálysértések miatt új eljárást kér, szakértők meghallgatását pedig nem indítványozták – tudta meg a Magyar Hírlap Mészáros Tamás főügyésztől.
Vörösiszap Az áldozatok mellett súlyos természeti károkat is okozott a katasztrófa (Forrás: urgencetaysir.over-blog.com)
hirdetés

A Magyar Hírlap szerint január 23-án nyilvános ülést tart a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla büntetőtanácsa a vörösipszap-perben.

A Veszprémi Törvényszék közel egy évvel ezelőtt felmentő ítéletet hozott a Mal Zrt, vezetői és a további vádlottak ügyében is. Az elsőfokú ítélet szerint az altalaj megcsúszása mellett tervezési hibák vezettek a 2010-es, tíz ember halálához vezető, illetve jelentős természeti károkkal járó iszapkatasztrófához, amelyekért a vádlottak nem tehetőek felelőssé. Így aztán mind a tizenöt vádlottat felmentették a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádak alól.

A nyilvános üléseken csak a fellebbezés előterjesztésére, az iratismertetésre és a perbeszédekre van lehetőség, míg a bizonyítási eljárás folytatására csak abban az esetben, ha valamelyik fél ezt indítványozza, a bíróság pedig helyt ad annak, és tárgyalást tűz ki. A Győri Ítélőtábla egyelőre csak január 23-ra írt ki nyilvános ülést.

Az ügyészség a felmentő ítélet hatályon kívül helyezése mellett új elsőfokú eljárás elrendelését kérte a táblabíróságtól, továbbá az ügyészség fellebbezése alapján a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék három, a vádat alátámasztó szakértő kizárásáról szóló végzését is. Ezen túl az ügyészség indítványának nyomán egy negyedik, Pálos László földmérnök által készített szakvéleményt is befogadott a bíróság, pedig az már az elsőfokú ítélet kihirdetését követően készült.

„Az elsőfokú ítélet megalapozatlansága és eljárási szabálysértések miatt a fellebbviteli főügyészség hatályon kívül helyezést és új eljárást kért. Álláspontunk szerint ugyanis az elsőfokú eljárás hibái nem orvosolhatók ebben az eljárásban. A táblabíróságnak tehát abban a kérdésben kell döntenie, hogy hatályon kívül helyezi-e az elsőfokú ítéletet, vagy sem.” – mondta a lapnak Mészáros Tamás, a Győri Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

Hozzátette, hogy a bíróság akár másként is dönthet, például úgy, hogy megnyitja a bizonyítást, ezzel azonban ők nem értenének egyet, és erre indítványt sem tettek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Álrendőrök ellen emeltek vádat Budapesten

Álrendőrök ellen emeltek vádat BudapestenHalálos baleset történt Egerszalók külterületén

Halálos baleset történt Egerszalók külterületénhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen