hirdetés
Belföld

Továbbra is sok a hiányszakma az egészségügyben

Továbbra is problémát jelentenek az egészségügyben a hiányszakmák, és 2016-hoz képest ebben a tekintetben minden igyekezet ellenére sem sikerült még jelentős változást elérni – írta a Magyar Nemzet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ legfrissebb adataira hivatkozva.
Orvos 12 kórházban minden szakma hiányszakmának minősül (Forrás: azamaraclubcruises.com)
hirdetés

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ adatai szerint továbbra is számos olyan szakma van, amely az ország egészében hiányszakmának számít, ezek

 • a gyermek- és ifjúságpszichiátria,
 • a fül-orr-gége-gyógyászat,
 • az igazságügyi orvostan,
 • a nefrológia,
 • az orvosi mikrobiológia,
 • az ortopédia és a traumatológia,
 • a pszichiátria és
 • a transzfuziológia.

Emellett szintén hiányszakmák Budapest kivételével az ország egész területén

 • az infektológia,
 • a sürgősségi orvostan,
 • a patológia,
 • a radiológia és
 • a sebészet is.

A legnehezebb helyzetben azok a kórházak vannak, ahol minden szakma hiányszakmának minősül – ilyen létesítményből az országban összesen tizenkettő van, ráadásul ugyanazok az intézmények szerepeltek tavaly is a hiányszakmás intézmények listáján, mint most. Ez tehát azt jelenti, hogy az orvoshiány továbbra is ugyanazokat a kórházakat sújtja a leginkább.

Bár sok intézményben fordul elő, hogy a kevés altatóorvos miatt nehezebb a műtétek beosztása, az aneszteziológia tavaly, illetve idén sem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján. 2016-ban 30 százalékos hiány volt jellemző ezen a területen.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ez a szakma a hiányszakmás ösztöndíjak listájára azért nem került fel, mert meg kell határozni, hogy mi az, amiből most kevés van, és mi az, amire a jövőben szükség lesz. Az aneszteziológusok esetében a kiemelt bérezés következtében több mint 400 rezidens választotta ezt a területet, a jövőben tehát nem kell arra számítani, hogy nem lesz elég ilyen szakorvos.

A hiányszakmák feltöltésének céljából ösztöndíjat írtak ki, amire az érintettek február 6-ig pályázhatnak, havi 150 ezer forint egy-egy ilyen ösztöndíj összege. A szakorvosjelöltek havi nettó 100 ezer forintos Markusovszky Lajos-ösztöndíjra is pályázhatnak februárig, emellett az oxiológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek a havi 200 ezer forintos Gábor Aurél-ösztöndíjra, a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek pedig a havi 200 ezer forintot jelentő Méhes Károly-ösztöndíjra pályázhatnak. Az idén bevezetett Flór Ferenc ösztöndíjra a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan szakorvosjelöltek jelentkezhetnek, ennek összege havi nettó 200 ezer forint.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Milliárdos áfacsalási ügyben nyomoz a NAV Baranyában

Milliárdos áfacsalási ügyben nyomoz a NAV BaranyábanVasárnap hajnalban szünetel az e-matrica értékesítése

Vasárnap hajnalban szünetel az e-matrica értékesítése


E-MATRICA,     KÖZLEKEDÉS,     NÚSZ

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen