hirdetés
Belföld

Nem szüntetik be a házi feladatot

Hiába utaltak rá korábban, hogy eltörölhetik a házi feladatokat, jelenleg nincs napirenden az alsó tagozatos gyerekek otthoni házi feladatának kérdése – írta a Magyar Idők az oktatásért felelős államtitkárság tájékoztatása alapján.
Házit író gyerek Egyelőre marad a házi feladat (Forrás: telegraph.co.uk)
hirdetés

Tavaly márciusban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Magyar Időknek azt mondta, hogy amennyiben a diák a napközis tanítási idő alatt az iskolában marad, úgy biztosítani kell számára a következő napra a felkészülést. Ez egyben azt is jelentette volna, hogy az ilyen gyerekek számára otthoni házi feladatot nem lett volna szabad adni.

Most azonban azt közölte az államtitkárság a Magyar Időkhöz eljuttatott tájékoztatásában, hogy az iskolák hatáskörébe tartozik, hogy mennyi, és milyen ütemben elvégzendő házi feladatot adnak a gyerekeknek, az ilyen típusú szabályozásokat pedig az iskola pedagógiai programjának kell tartalmaznia.

„Valamennyi intézménynek megvan a lehetősége, hogy rendelkezzen afölött: a házi feladatok elvégzése kizárólag iskolai (napközis) vagy otthoni tevékenység-e” – szögezik le.

A házi feladatok esetében nem csak a mennyiséget, hanem a típust is figyelembe kell venni, ugyanis a begyakorlását szolgáló feladatokon kívül lehetnek olyan, projektszerű leckék is, amelyek hosszabb időt vesznek igénybe, és az iskolán kívüli helyszíneket is igénybe kell vennie a tanulónak.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint jelenleg is zajlik a köznevelés tartalmi szabályozóinak felülvizsgálata, és többek között az a cél, hogy csökkenjen a gyerekek iskolai terhelése.

A Nemzeti Pedagóguskar elnöke ugyancsak azt mondta, hogy valószínűleg a házi feladatok kérdésével nem foglalkozik majd az új Nemzeti alaptanterv.

Horváth Péter érvelése szerint a házi feladatnak megvan a jelentősége, ám fontos az is, hogy ne terheljék túlzottan a tanulókat. Azt, hogy a napközis leckeírásról jogszabály rendelkezzen, nem csak nem tudja elképzelni, de egyben nem is tartaná jó ötletnek, mivel meglátása szerint nehéz lenne szabályozni mindezt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy véli, hogy elsősorban a tanulói terhek mérséklésére van szükség – vagyis: a tanórák számának és a tananyag mennyiségének csökkentésére.

Mendrey László említette, hogy több nyugat-európai országban is működik az egész napos iskola modellje, ahol a gyerekek az iskolában tanulnak, és otthonra már nem visznek haza leckét. Meglátása szerint ennek bevezetését is meg kellene fontolni az új alaptanterv kidolgozásakor.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Halálos baleset történt a Csongrád megyei Deszk közelében

Halálos baleset történt a Csongrád megyei Deszk közelében


BALESET,     DESZK,     CSONGRÁD MEGYE

Kilép Meszerics Tamás az LMP-ből

Kilép Meszerics Tamás az LMP-bőlhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen