Belföld

Nem emeltek vádat a Veronánál balesetet szenvedő busz sofőrje ellen

Noha korábban olasz lapok erről értesültek, mégsem gyanúsították meg a Veronánál balesetet szenvedett busz sofőrjét – írta a Magyar Idők.
Veronai baleset - Megemlékezés a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál Mécsesek égnek a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 22-én. MTI Fotó: Kallos Bea

A Magyar Idők szerint nem emeltek vádat, és nem gyanúsították meg azt az 52 éves magyar sofőrt, aki, mint korábban kiderült, életveszélyes sérülésekkel élte túl az olaszországi buszbalesetet.

A The Local korábban azt írta, hogy az olasz rendőrök vádat emeltek a balesetet túlélő sofőr ellen, ugyanis a gyanú szerint gondatlansága, illetve hanyagsága vezethetett a balesethez. A lap azt írta, a másik sofőr meghalt.

Borbély Zoltán ügyvéd, közlekedési és biztosítási szakjogász a Magyar Időknek azt mondta, hogy az olasz jogrendben a halálesettel járó bűncselekmények vizsgálatánál kötelező értesíteni az érintetteket a vizsgálatról. Egyben leszögezte, gyanúsításról vagy vádról szó sincs, és csak akkor lehet nyomozati cselekményt végezni egy érintettel kapcsolatban, ha erről írásban értesítették őt. Ez utóbbi egy garanciális elem az olasz jogrendben. 

Az egyik Veronában ápolt súlyos sérültről DNS-vizsgálattal állapították meg, hogy ő volt az a sofőr, aki a baleset idejében a buszt vezette. A férfi jelenleg is mesterséges altatásban van, nem lehet vele kommunikálni, így a veronai államügyészség nyomozó ügyészei az értesítést jegyzőkönyvben rögzítették. Ezzel a hatóságoknak jogi lehetősége van az érintettel kapcsolatos adatok hivatalos beszerzésére.

„Ezzel a lépéssel megnyílt az emberi tényezők tisztázásának a lehetősége” – mondta Borbély Zoltán szakjogász.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen