hirdetés
Belföld

A fél országban továbbra sem osztanak ételt a hajléktalanoknak

Többéves késéssel, tavaly év végén indult el a Rászoruló személyeket támogató operatív program hajléktalanokat segítő része, ám Kelet-Magyarországon továbbra sem kapnak egy tányér ételt sem ennek keretében a hajléktalanok, ugyanis eredménytelenül zárult a közbeszerzési eljárás – tudta meg a Magyar Nemzet.
Ételosztás Az unió napi négyezer hajléktalan ember meleg ebédjét finanszírozná az országban (Forrás: emilycopecardiff.wordpress.com)
hirdetés

A 30 milliárdos uniós program keretében a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyerekeket nevelő családokat és a rászoruló terhes nőket alapvető fogyasztási cikkekkel kellene ellátni, illetve meg kellene oldani a rendkívül alacsony jövedelemből élő idősek és hajléktalanok érkeztetését a 2016-2020-as időszakban.

A Magyar Nemzet szerint a négy alapprogramból eddig csupán egy elemet sikerült elkezdeni, nevezetesen, a hajléktalanok élelmezését. Sajnálatos módon azonban ez sem működik az ország egyik felében.

Ennél is rosszabb azonban a helyzet a mélyszegénységben élő, kisgyermeket nevelő családok támogatását illetően, ahol még a kiemelten rászoruló régiókban, az északkelet-magyarországi megyékben sem vette kezdetét a program, noha a három megyében tízezer gyermeket kellene ellátni. Bár az élelmiszercsomagokra már kiírták a közbeszerzési eljárást, az a mai napig nem zárult le.

Korózs Lajos szocialista képviselő írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy a tavaly kiírt közbeszerzés csak részben volt eredményes.

Ez az oka tehát annak, hogy az unió ugyan napi négyezer hajléktalan ember meleg ebédjét finanszírozná az országban, mégis csak napi háromezer adag étel jut el a rászorulókhoz. Rétvári Bence szerint újabb közbeszerzési eljárást ír ki a lebonyolító a le nem fedett területekre annak érdekében, hogy végül mind a négyezer adag ételt szétoszthassák a fedél nélküliek között.

Emellett a válaszból kiderült, hogy az uniós programból csak hétköznapokra lehet ételt biztosítani, hétvégén és az ünnepnapokon nem. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ezeken a napokon nem osztanak szét ételt, hanem hazai forrásból állják a krízisidőszakban a hétvégéken és ünnepnapokon szétosztott napi 3500 adag ebédet.

Érdekes kérdés lehet ugyanakkor, hogy mi az oka annak, hogy amíg az uniós forrás a hétköznapokon 4000 adag ételhez járul hozzá, addig a hétvégén és az ünnepnapokon ennél kevesebben kapnak enni. Szintén nem derült ki, hogy a krízisidőszak után mi lesz a nem-hétköznapi ebédek sorsa.

Szűcs-Varsányi Nóra, a program szakmai koordinátora a lapnak elmondta, hogy Kelet-Magyarországon zárult sikertelenül a tender, így itt egyetlen hajléktalan ember sem kap enni az uniós finanszírozási program keretében. Mint kiderült, még nem jelent meg új közbeszerzés pályázati kiírása, ám március közepén-végén már biztosan elindul a pályázat.

Ezzel együtt leghamarabb az év második felében kaphatnak a program keretében meleg ételt a kilenc kelet-magyarországi megyében élő hajléktalan emberek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
MSZP: a kormány hamisított statisztikákkal fedné el a szegénységet

MSZP: a kormány hamisított statisztikákkal fedné el a szegénységet


MSZP,     KORMÁNY,     STATISZTIKA

A Párbeszéd szigorítaná az európai légszennyezettségi normákat

A Párbeszéd szigorítaná az európai légszennyezettségi normákathirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen