Belföld

Eredménytelen a pályázat, Jordán egyenlőre nem maradhat színháza élén

Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Puskás Tivadar a csütörtöki közgyűlésen eredménytelennek nyilvánította a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjának betöltésére kiírt pályázatot, így a színházat alapító és 10 éve eredményesen vezető Jordán Tamás sem nyerhette el az igazgatói széket, legalábbis egyenlőre.
Jordán Tamás Jordán nem nyert, pedig a színházi élet és a szombathelyiek nagy része is őt támogatta (Forrás: Frisss.hu)

A közgyűlés új pályázat kiírásával kapcsolatos szavazása Fideszes támogatás mellett, ellenzéki ellenszéllel végül döntetlen lett (10:10), majd a Jordánt támogató képviselőknek a többséget sem sikerült megszerezniük az ezt követő, róla döntő szavazáson, így a végkimenetel értelmében újra ki kell írni a pályázatot, amire a városvezetésnek 30 nap áll rendelkezésére.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházat a Kossuth-díjas Jordán Tamás alapította és vezette ezidáig, aki most is az egyik pályázó volt a posztra, s nyilvánosságra is hozta pályázatát. Riválisa, a minden bizonnyal kisebb tapasztalattal bíró, tévés rendező és operatőr Dér András volt, aki viszont nem szerette volna, ha a pályázata nyilvánosságra kerül, ám azt a Nyugat.hu mégis kiszivárogtatta, így Dér végül visszalépett a pályázástól, így Jordán egyedül maradt.

Jordán Tamás mindennek ellenére sem foglalhatja el az igazgatói széket, pedig a támogatottsága óriási volt, a helyiek még tüntetést is szerveztek mellette a közgyűlés idejére. A tüntetőket képviselő Szendrő-Németh Tamás ügyvéd még a szavazás megkezdése előtt támogató beszédet is mondott, melyben kifejtette:

„Száműzni kellene a politikát a színházból”

Törőcsik Mari nyílt levélben, az összes Nemzet Színésze címmel kitüntetett művész, a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, több szombathelyi civil szervezet, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Pintér Béla és Társulata, az Örkény Színház és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház szintén egy levelet aláírva kampányolt a városvezetésnél Jordán mellett.

Még a Facebook-on is 9700 aláírás gyűlt össze érte (ez Szombathely irányítószáma), ám úgy tűnik, semmi sem rengethette meg a Fideszes politikusokat, akik nem szívesen látnák az Alföldit többször is a városba rendezésre invitáló Jordánt a Weöres Sándor Színház élén.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen