Belföld

„Rossz üzenet” miatt veszthette el Michelin-csillagát a Tanti

Két év után idén elvesztette Michelin-csillagát a Tanti étterem, amiben Jókuti András, a Világevő blog szerzője szerint az is közrejátszhatott, hogy az étterem „rossz üzenetet közvetített” a séfek gyakori lecserélésével.
Tanti Két év után idén elvesztette Michelin-csillagát a Tanti étterem (Forrás: lokal.hu)

Miután a Tanti elveszítette a 2015-ben szerzett Michelin-csillagát, Budapesten már csak négy Michelin-csillagos étterem van a korábbi öt helyett. A hirado.hu felidézi, hogy hétfőn este adták ki Brüsszelben a Michelin-kalauz európai éttermeinek listáját, vagyis a Main Cities of Europe című kötetet. Az idei a 36. kiadás, amely 20 európai ország 44 nagyvárosának legjobb éttermeit mutatja be, közöttük Budapestét is.

A 2017-es étteremkalauz szerint a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx étterem megőrizték a csillagukat, a Tanti viszont nem – ennek az étteremnek az esetében ráadásul Jókuti András, a Világevő blog szerzője szerint nehéz megállapítani, mi vezethetett ehhez a fejleményhez, mivel a tesztelő ellenőrök nem fedik fel a kilétüket, és azt sem osszák meg, hogy mikor és mivel voltak elégedettek, vagy éppen elégedetlenek.

Hogy hogyan, mi alapján történik a díjazás, azt szintén nem közlik, de kivehető, hogy fontos szempont, hogy az étterem friss, regionális, szezonális alapanyagokkal dolgozzon és kreativitás, némi művészi színvonal is legyen a munkájában.

Mindenesetre az, hogy a Tanti az utóbbi időben viszonylag sokszor váltott séfet, egy „rossz üzenet lehet”, hiszen a Michelin-csillagos helyeket tartalmazó kalauz készítői a megbízható, állandó színvonalon dolgozó éttermeket szeretik. Még akkor is így van ez, ha a séfváltás nem jár nagy minőségromlással.

Jó hír azonban, hogy amennyiben az ellenőrök tapasztalata szerint visszatért a magas színvonal az adott helyen, úgy a csillagot újból meg lehet szerezni.

Michelin-csillagos éttermek Budapesten

  • 2010-ben elsőként a Costes étterem szerezte meg a Michelin csillagot, majd
  • 2011-ben az Onyx,
  • 2014-ben a Borkonyha,
  • 2015-ben a Tanti (2017-ben elveszítette),
  • 2016-ban pedig a Costes Downtown kapta meg a minősítést.

Budapestről egyébként Jókuti András elmondása szerint – ha nem csak a csúcsminőséget képviselő Michelin-csillagos, illetve a kiváló ár-érték arányuk miatt Bib Gourmand-besorolást kapott egységeket tekintjük – összesen öt oldal szól az új kiadványban.

A jelenlegi négy csillaggal Budapest a közép-kelet-európai régióban elsőnek számít; Prágának három, Varsónak kettő ilyen minősítéssel „büszkélkedő” étterme van. Bécsben viszont már jelentősen több az elismert étterem, amelyek között három kétcsillagos is van.

Az egycsillagos értékelést a kiváló konyhák kapják, a két csillag az üzeni, hogy egy kis kitérőt is megér az étterem, míg a háromcsillagos étteremért már akár érdemes nagyobb utazást is tenni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen