Belföld

Még várni kell a kilencosztályos általános iskolára

Egyelőre nem lesz kilencosztályos általános iskola a Magyar Idők értesülése szerint – ennek bevezetéséről a nincs egyetértés a kormányon belül sem.
Kislány Egyelőre nem vezetik be a kilencosztályos általános iskolát (Forrás: expertbeacon.com)

A Magyar Idők értesülése szerint nincs egyetértés a kilencosztályos általános iskola bevezetéséről a kormányban, emellett az iskolarendszer bevezetéséről történő döntést a szakmával való egyeztetésnek kell megelőznie.

A kilencosztályos általános iskola Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint egy, az óvoda és iskola közötti „átmeneti” évet, vagyis lényegében egy „előiskolát” jelentene, amelynek elindítását még a hónap elején jelentette be. A pedagógus-szakszervezeteket közlésük szerint váratlanul érte a bejelentés, hiszen nem folytattak semmilyen előzetes egyeztetést sem a bevonásukkal.

Balog Zoltán azóta elmondta azt is, hogy az új iskolarendszer bevezetése előtt társadalmi vitát folytatnak, ám az iskolarendszer szükségességének kérdésében egyre nagyobb a szakmai egyetértés.

Úgy tervezték, hogy akár a 2019-es tanévtől bevezethetik a 9. évfolyamot, viszont a lap értesülése szerint a kormányban nincs egyetértés arról, hogy szükséges-e az új iskolaszerkezet. Amennyiben pedig ki is alakul a konszenzus a bevezetés szükségességéről, a lap információ szerint még akkor is várni kell arra, hogy bevezessék a plusz „átmeneti” évet.

Balog Zoltán bejelentése egyébként annyiból meglepetést okozhatott, hogy a korábbi nyilatkozatok szerint a kormány nem tervezte a 9. évfolyam bevezetését, egy tavalyi Kormányinfón például Lázár János azt mondta, hogy az új Nemzeti alaptantervnek nem képezi részét a kilencosztályos rendszer, és később, januárban is arról beszélt, hogy az iskolaszerkezet reformja nincs napirenden.

Tavaly Palkovics László szintén úgy érvelt, hogy a kilencosztályos iskolát nem tartja csodaszernek, emellett azonban érdemesnek tartja azt a szakmai vitára. Egy újabb, a Magyar Időknek adott interjúban viszont már azt mondta, hogy az oktatási ciklusoknak az óvodától az egyetemig egymásra kell épülniük annak érdekében, hogy hatékonyabb lehessen a rendszer. Meglátása szerint ezzel szemben most minden ciklus elején lényegében mindent a kezdetektől vesznek a fiatalok, gyerekek.

Az oktatási rendszer első nyolc éve a tervek szerint három év óvodából, egy év, az újonnan bevezetni kívánt „alaposztályból”, továbbá négy év alsó tagozatból állna.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét nőtt a légszennyezettség

Ismét nőtt a légszennyezettségA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen