hirdetés
Belföld

A kormánytagok „D-típusú átvilágítását” javasolja a Jobbik

A Jobbik a kormánytagok három pillérből álló, „D-típusú átvilágítását” szeretné elérni - közölte Vona Gábor pártelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Vona Gábor A kormánytagok „D-típusú átvilágítását” javasolja a Jobbik (Forrás: blogaszat.hu)
hirdetés

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint az eddiginél szigorúbb nemzetbiztonsági átvilágítást, a családtagokra és a szűkebb környezetre kiterjesztett pénzügyi-vagyoni vizsgálatot és elmeorvosi vizsgálatot írna elő a kormány tagjainak.

Vona Gábor javaslatát - amelyet a kodifikációt követően az Országgyűlésnek is benyújtanak - azzal indokolta, hogy a mindenkori kormányt semmilyen irányból ne lehessen zsarolni. Mint mondta, belpolitikai és nemzetközi indokok is alátámasztják a teszt szükségességét.

Értékelése szerint megromlott a belpolitika kapcsolata a társadalommal, a politika elveszítette hitelességét, s a "helyes rend" irányába tett erőfeszítések helyett az uralkodás, a lopás és a hazudozás jellemzi a kormányt.

A Jobbik elnöke kifejtette, hogy a nemzetbiztonsági vizsgálaton előírnák, hogy az illető semmiféle ügynöki tevékenységet nem folytathatott, megnéznék a különféle szolgálatokkal való kapcsolatát, az előző rendszerben végzett bármiféle nemzetbiztonsági múlt pedig kizáró okot jelentene.

Vizsgálnák a nemzetközi szervezetekkel, külföldi és hazai érdekcsoportokkal, pénzügyi körökkel fennálló kapcsolatot is - tette hozzá.

A pénzügyi pillérről szólva elmondta, hogy évente vagyonosodási vizsgálattal erősítenék meg az ellenőrzést, emellett megvizsgálnák a korábbi vállalkozói tevékenységet, korrupciógyanús eseteket.

Vona Gábor a mentális-pszichés alkalmassági vizsgálatra vonatkozóan pedig azt mondta: azt évente vagy kétévente megújíttatnák arra hivatkozva, hogy az illetőnek megváltozhat a mentális helyzete és alkalmatlanná válhat a feladatellátásra.

Arra a kérdésre, hogy pártja hogyan szerepelne egy ilyen átvilágításon, azt felelte: olyan kormányt állítana össze, amely minden szempontból átmenne. Megjegyezte, 2004 óta vannak olyan érzései, hogy szükség lenne az elmeorvosi vizsgálatra, s ez az elmúlt időszakban tovább erősödött benne.

A Jobbik pomázi elnökének kilépését firtató kérdésre azt felelte, szíve joga megtenni, ha nem kíván együtt dolgozni a kormányváltás érdekében, elfogadták a döntését. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a távozók miatt gondolkodik-e azon, hogy változtat a Jobbik politikáján.

A pártelnököt megkérdezték arról is, hogy választási mozgalmat hirdetett Gulyás Márton civil aktivista. Azt felelte, szerinte nem széles körű ellenzéki, hanem széles körű társadalmi összefogásra van szükség a kormányváltáshoz.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Buszmegállónál gázolt halálra egy idős nőt egy busz Rácalmáson

Buszmegállónál gázolt halálra egy idős nőt egy busz RácalmásonMagyar származású tojásban talált fipronilt a Nébih

Magyar származású tojásban talált fipronilt a Nébihhirdetés
Kósa Lajos elárulta, melyik „csoport” nem fizet adót

Kósa Lajos elárulta, melyik „csoport” nem fizet adótNem kábítószer okozta a Stadionoknál talált ember halálát

Nem kábítószer okozta a Stadionoknál talált ember haláláthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen