hirdetés
Belföld

85. Kormányinfó - Kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben az Európai Bizottság

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója a kormányzati tervekről

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a szokásos sajtótájékoztatóján beszél a kormányzati tervekről – kövessük együtt, élőben az elhangzottakat!
Lázár János sajtótájékoztatója Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. április 6-án. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (b). MTI Fotó: Illyés Tibor
hirdetés

Kezdetét vette a 85. Kormányinfó, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő beszél majd a kormányzati tervekről.

Két gazdasági és két stratégiai kabinet volt, emellett egy kormányülés. Az utóbbi legfontosabb kérdése a 2018-as költségvetési tervezet előkészítése. Ezt várhatóan a jövő héten benyújtják a Parlamentnek. 

„Magyarországon stabilitás van”, eddig egyszer sem volt szükség előrehozott választásokra. Kiszámíthatóság is jellemzi a kormány munkáját, hamarosan elfogadhatják a 2018-as költségvetést is.

Három dolog áll a költségvetés középpontjában, ezek:

  • a munkakeresők helyzetének javítása,
  • a dolgozó szülők helyzetének javítása,
  • a munkavállalók biztonsága.

Egyszerűsítés következik a 2018-as adótörvényekben, emellett 138 ezer forintra emelkedik a minimálbér, míg a garantált bérminimum 180 ezer forint lesz. Öt százalékra csökken az internet és a hal áfája.

A tervek szerint erősen 4 százalék felett lesz a gazdasági növekedés. Nincs választási költségvetés, továbbra is visszafogottan, óvatosan és konzervatívan terveznek.

Magyarország nagy nyomás alá került a bevándorlás kérdésében, egyelőre többségben vannak azok a politikai erők, akik megszervezni, és nem megállítani akarják a bevándorlást. Magyarország ellenben meg akarja állítani a bevándorlást: ennek érdekében vezették be a jogi határzárat. Támadások lesznek Magyarországgal szemben, az EB döntést akarhat májusban.

Nyíltan kettős mércét alkalmaz az EB: Ausztriát „megdicséri” azért, mert az EU állampolgárait megállításra kényszeríti, ami az EU egyik tartópillérét „lábbal tiporja”. Ezzel szemben Magyarországot büntetik azért, mert a nem-uniós illegális bevándorlókat ellenőrzi.

„Példátlan támadás zajlik”, például olyan cikkek jelentek meg, amelyek szerint a magyar határnál lévő konténerek náci haláltáborokra emlékeztetnek. Lázár János szerint ezzel szemben Magyarország igyekszik méltó körülményeket biztosítani a menedékkérőknek. Emellett amikor a calais-i „Dzsungelből” konténertáborokba helyezték a migránsokat, azt ugyanazok, akik Magyarországgal szemben bírálatot fogalmaztak meg, a francia lépést üdvözölték. 

„Magyarországnak és a magyar kormánynak esze ágában sincs kilépni az Unióból” – mondta Lázár János.

Mindössze annyiról van szó, hogy szeretnének részt venni az EU jövőjét illető vitákban. Éppen így az Európai Néppártból sem szeretnének kilépni.

Egy ügy van, amiben nem közelednek az álláspontok – ez nem más, mint a migráció. Brüsszel mindenképpen meg akarja nyitni a határokat és megszervezné a bevándorlást, míg Magyarország álláspontja szerint meg kell akadályozni azt.

A magyar energiapolitika legfőbb célkitűzése, hogy csökkenjen a függősége. A cél, hogy 50 százalékban a paksi atomerőmű működéséből biztosítsák, a másik 50 százalékot szeretnék zöld energiából fedezni. (Utóbbi elsősorban napenergia lehet.) Ma semmiféle akadálya nincs a paksi beruházás megkezdésének. A magyar kormány az EU támogatásával működteti az erőművet. Nem közelezték el magukat csak az orosz fűtőanyag mellett, azt bárhonnan be tudják szerezni. 

A kormány áttekintette a versenyképességgel kapcsolatos javaslatokat is, ezeket a kormány befogadta. Döntöttek arról, hogy a Versenyképességi Tanács javaslatait kiemelten támogatja. Ilyen a mezőgazdasági és ipari beruházások gyorsítása is, és a helyi adók rendszerében is változás lehet. Emellett cél a szakképzés fejlesztése is.

A NAV megújulását is tárgyalták, itt az a cél, hogy az állampolgárok könnyebben és gyorsabban végezhessék az adóügyeiket.

Civiltörvény: Ma „teljes mechanizmus van” a kormány és a pártok által működtetett szervezetek ellenőrzésére. A külföldi támogatottságú szervezeteknél szeretnék elérni, hogy vallják be, honnan kapják a támogatást. A kormány támogatja a javaslatot.

Nemzeti konzultáció: A kormány számára a kiállás a fontos - szükség van az állampolgárok támogatására. 12 nappal a kézbesítés után 204 ezer ívet küldtek vissza.

CEU: Az EU joga nem vonatkozik a CEU-szabályozásra, a magyar kormánynak pedig egyértelmű az álláspontja. 

„Senki nem akar bezárni semmilyen egyetemet”.

Viszont tisztázni kell a CEU és a Közép-európai Egyetem kapcsolatát.

Nem kell a kutak fenntartásához 2017-ben engedélyt kérni. Az ezzel kapcsolatban már folyamatban lévő eljárásokat fel kell függeszteni, és aki már költött pénzt az ilyen eljárásokra, az várhatóan visszakapja a pénzt. 

Kérdések:

Tartalmaz-e célértéket a 2018-as évi költségvetés javaslata:

72-73 százalék körül kell lennie, „85-ről kezdtük”.

Civiltörvény:

Aki a magyar közéletben részt vesz, annak vállalnia kell az átláthatóságot.

Ha az EPP kizárná a Fideszt, lehet-e szó a V4-ekkel közös frakcióról?

„Szerintem nem”, mondta Lázár János. Továbbra is az EPP tagjai szeretnének maradni. Nem reális forgatókönyv a Fidesz kizárása az Európai Néppártból.

Van-e összefüggés a CEU-ellenállás és a kormányülés elmaradása között?

A kormány kéthetente ülésezik, emellett kabinetülések vannak. A kormány munkarendjében semmiféle változás nem állt be. Nagycsütörtökön Kormányinfó sem volt, mert más elfoglaltsága volt Lázár Jánosnak.

18 milliárdos uniós forrást kérhetnek vissza:

2004 és 2009 közötti ügyeket vizsgált az EU. 2010 után úgy döntöttek, hogy egyelőre megtartják az érintett informatikai rendszert, majd 2014-et követően olyan informatikai rendszer alakult ki, amelyet már nem kifogásolt az EB. A kormánynak kötelessége büntetőfeljelentést tenni az ügyben Lázár János szerint, valószínűleg nem megmenthető ez az összeg.

Vizsgálja-e a kormány, hogy hogyan tud segíteni a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedő gazdáknak?

Várhatóan vizsgálták majd ezt is. A kormánynak csak az olyan károk megtérítésére szabad vállalkoznia, amelyek valóban kárt okoznak a termésben.

Megvalósulhat-e ebben a ciklusban, hogy a NAV készítse el a vállalkozók bevallását?

Nem. Ez 2018 után valósulhat csak meg.

Kiterjesztik-e a védőnőkre az egészségügyi bértáblát?

Erről a következő 2 hónapban még beszélnek.

A civiltörvénynek nem csak a külföldi támogatottságú, de a kormánytól és pártoktól, gazdasági szereplőktől támogatáshoz jutó szervezeteknek is be kellene számolniuk arról, honnan kapják a pénzt – mi a vélemény erről?

Az előterjesztő feladata és felelőssége ennek a megvizsgálása. Komoly törvények vannak ma a pártok által támogatott szervezetek működésére, mivel azt az Állami Számvevőszék vizsgálja.

Jól haladnak a magyar-orosz űrkutatási együttműködések – mennyire figyelnek arra, hogy a tudósok sikerét támogassák?

Az a cél, hogy eredményeket érjenek el ebben a szegmensben. A finanszírozás teljesítményalapú.

Civiltörvény – A vallási tevékenységet végző szervezetekre is ki kellene terjeszteni a szabályozást:

Lázár János ezzel nem ért egyet, mivel ez sértené a vallásszabadságot.

Oktatás:

Bizonyos területeken liberalizálni kell a szabályokat, például a művészeti oktatásban. Olyan kérdésekről van szó, hogy például az irodalomtanár taníthat-e drámát, vagy például aki képzettsége szerint trombitát tanít, az más hangszert is oktathat-e egy zeneiskolában.

Elképzelhető, hogy „vakvágányra került” a Belgrád-Budapest vonal?

Ez három szereplőn múlik, akik lépéseit és munkáit kell összehangolni. Az Európán kívüli partnernek vállalnia kell, hogy betartja a szabályokat, aminek meglehet, hogy nem tud megfelelni.

Bangladesiek ügye:

Magyarország fellebbezni fog. Arra készülnek, hogy jogerőssé válhat a döntés.

Kiskereskedelmi törvénymódosítás – megfontolják-e a létszámbővítési javaslatot:

Megváltoztatták a döntésüket, visszatértek a tárgyalásokhoz. Az Európai Bizottsággal kell egyeztetéseket folytatni.

Tüntetők az Oktogonnál; állítólag nem biztosították a helyszínt a rendőrök:

A rendőrök korrektül jártak el, a tüntetők pedig már a tüntetés végét követően jelentek meg a csomóponton.

CEU:

Voltak már tárgyalási megkeresések.

Civiltörvény:

Azokat a pénzeket, amelyeket nem szégyen elfogadni, miért volna szégyen bevallani? – vetette fel Lázár János.

Zöld energia – mikorra lehet elérni az 50-50 százalékot?

Reálisan egy 20 éves távlatról lehet szó.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Őrizetben a megkéselt taxisofőr támadója

Őrizetben a megkéselt taxisofőr támadója


BUDAPEST,     TAXI,     RENDŐRSÉG

hirdetés
Milliárdos áfacsalási ügyben nyomoz a NAV Baranyában

Milliárdos áfacsalási ügyben nyomoz a NAV BaranyábanVasárnap hajnalban szünetel az e-matrica értékesítése

Vasárnap hajnalban szünetel az e-matrica értékesítése


E-MATRICA,     KÖZLEKEDÉS,     NÚSZ

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen