hirdetés
Belföld

Nem tervez kilépni az Európai Néppártból a Fidesz

„Miért tennénk? Marhaság” – válaszolta meg három szóban Orbán Viktor a Magyar Nemzet kérdését.
Orbán Viktor Orbán Viktor marhaságnak nevezte, hogy kilépnének az Európai Néppártból (Forrás: valasz.hu)
hirdetés

A Magyar Nemzet az elmúlt napokban több forrásból is hallott arról a „pletykáról”, hogy a Fidesz esetleg elhagyná az Európai Néppártot (EPP), így aztán a Parlamentben megkérdezték erről a kormányfőt is. Orbán Viktor pedig három szóban cáfolta ezt az értesülést.

„Miért tennénk? Marhaság!” – reagált a lap kérdésére.

Korábban a Magyar Nemzet több forrásból is hallott olyan forgatókönyvekről, amelyek szerint a Fidesz elnöke kezdeményezné az Európai Néppártból való kilépést abban az esetben, amennyiben arra lehetne számítani, hogy az EPP esetlegesen a tagság felfüggesztéséről, illetve a kizárásról döntene. A lap szerint ilyen esetben az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához csatlakozna, amelynek egyebek mellett a lengyel Jog és Igazságosság párt is a tagja.

Emellett a fideszes Bayer Zsolt az Echo TV műsorában arról beszélt, hogy felkészültek arra az eshetőségre is, hogy a Fideszt esetlegesen kizárják az EPP-ből, és elmondása szerint ilyen esetben a Visegrádi Négyekkel alkotnának egy közép-európai frakciócsoportot.

A Magyar Nemzet két forrása ugyanakkor eltérő módon ítélte meg az esetleges kilépést – egyikük szerint a kormányfő mentalitását ismerve ez reális alternatíva volna akkor, ha az EPP a „CEU-ellenes törvény” visszavonására törekszik, míg a másik forrás határozottan valószínűtlennek tartotta ezt a lehetőséget.

A lap szerint mindazonáltal nem tartanak attól, hogy komolyabb nemzetközi politikai következményekkel járna a „lex CEU” elfogadása, a párt egy vezető politikusa szerint azért nem, mert a legfontosabb európai országokban éppen választási kampányidőszak van, így nem érdeke a francia és német kormánynak sem az, hogy túl keményen lépjenek fel a magyar kormánnyal szemben.

Emellett a lap fideszes forrása szerint Európában vannak, illetve lesznek olyan problémák, amelyek megoldása leköti EU vezető országait annyira, hogy a CEU-ra várhatóan már csak kevesebb figyelmet szánnak. Ilyen tényezők lehetnek az Egyesült Királyság előrehozott parlamenti választása, illetve a migráció is. Utóbbiban változást hozhat a Törökországgal való viszony alakulása, de a líbiai, és ezzel összefüggésben az olaszországi helyzet esetleges súlyosabbá válása is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Nem késlekedhetnek a megállapodással az ellenzéki pártok a DK szerint

Nem késlekedhetnek a megállapodással az ellenzéki pártok a DK szerint


DK,     ELLENZÉK,     PÁRTOK

Tizennégy évvel ezelőtti gyilkosság miatt emeltek vádat Győrben

Tizennégy évvel ezelőtti gyilkosság miatt emeltek vádat Győrbenhirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen