hirdetés
Belföld

Kiskorú menedékkérők rekedhetnek a határon

A magyar hatóságok a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva menekülő kiskorúakat tarthatnak őrizetben – írta az Index a Magyar Helsinki Bizottság jelentése alapján. A szervezet szerint a jelenlegi szabályozás nem segíti sem a gyermekek belépését, sem a szakszerű életkor-meghatározást, sem pedig a menedékkérelmek benyújtását.
Menekültek A kép illusztráció (Forrás: irishtimes.com)
hirdetés

A Magyar Helsinki Bizottság egy szír édesanya szavait idézte, aki szerint üres műanyag palackokat és szemetet égetnek a főzéshez, a vízmelegítéshez és ahhoz, hogy ne fázzanak – amikor pedig esik az eső, teljesen átáznak a rongyok, amelyeken alszanak. Az interjú idején ez a család már egy hónapja várakozott a tompai tranzitállomás előtt.

A magyar kormány tavasszal hirdette ki a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, amelyet szeptemberig hosszabbítottak meg. Ilyen helyzetben a menekültügyi törvény március végi módosítása alapján csak a tranzitzónákban adhatják be menedékkérelmeiket az érkezők, amivel összefüggésben több konténerből épített zónát hoztak létre a szerb és horvát határ mentén - írja az Index.

A menedékkérők csak itt nyújthatják be kérelmeiket, és itt zajlanak a gyorsított eljárások is. A Helsinki Bizottság szerint az érintettek személyi szabadságának korlátozásának minősül az, hogy csak az ilyen zónákban tartózkodhatnak, amíg elbírálják a kérelmüket.

A jelentést a szervezet munkatársa szerint azért írták meg, mert ez a változás a gyermekekkel érkező menedékkérő családoknak és a felnőtt kísérő nélkül érkező gyerekeknek „komoly vészhelyzet”, ugyanis a válsághelyzet idejére a törvény azt a szabályt is felfüggeszti, amely előírja, hogy legfeljebb 28 napig tartózkodhatnak a tranzitzónában a menedékkérők. Vagyis, amíg tart a válsághelyzet, addig a gyermek menedékkérők is korlátlan ideig a tranzitzónában tarthatóak addig, amíg az ügyükben döntenek.

A jogvédő szervezet emellett megjegyezte, hogy az életkor-meghatározási módszerek „súlyos hiányosságai” miatt előfordulhat, hogy 14 év alatti kísérő nélküli gyermekeket 14-18 évesnek határoznak meg, és így ahelyett, hogy a kérelem benyújtásának másnapján a kísérő nélküli kiskorúak otthonába szállítanák, a tranzitzónában tartják őket. A szervezet munkatársa szerint problémás az is, hogy a tranzitzónákban fogva tartott kiskorúaknak nem rendelnek ki gyermekvédelmi gyámot.

2016-ig a családok őrizete nem volt jellemző a magyar menekültügyi rendszerre, azóta azonban a Helsinki Bizottság közleménye szerint romlott a helyzet. A szervezet szerint a már eleve traumatizált menedékkérő családok lelki állapotát tovább súlyosbítja a „szabadságtól való megfosztás”, aminek hatása a gyerekeken különösen is érezhető, hiszen ők nehezebben értik meg, hogy mi az őrizet oka.

Bakonyi Anikó elmondta, jelenleg 3-4 éves gyerekek is hosszadalmasan várakoznak a tranzitzónákban.

A menedékkérő gyermekekről szóló teljes tanulmány ITT érhető el.

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
A Liberálisok „Stop Orbán” kampányt indítanak

A Liberálisok „Stop Orbán” kampányt indítanak


LIBERÁLISOK,     MLP,     STOP ORBÁN

Szarvasborjú teteme buktatta le az orvvadászt

Szarvasborjú teteme buktatta le az orvvadászthirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen