hirdetés
Belföld

Harmadjára helyt adott a rendőrség a hamisnak vélt utazási igazolvány miatt megbilincselt egyetemista panaszának

Harmadjára a rendőrség helyt adott annak az egyetemistának a panaszának, akit egy hamisnak vélt utazási igazolvány miatt jogalap nélkül leszállítottak a vonatról, majd előállítottak és megbilincseltek a váci kapitányságon – írta az Index az egyetemistát képviselő Magyar Helsinki Bizottságra hivatkozva.
Kalauz A kép illusztráció (Forrás: 24.hu)
hirdetés

Tavaly februárban a kalauz hamisnak vélte egy egyetemista a kormányhivatal által kiállított utazási igazolványát, ezért megállította a vonatot. Noha az igazolvány nem volt hamis, rendőrt hívott.

Az Index cikke szerint az egyetemista ezután választhatott, hogy vagy később megy be a rendőrségre, vagy azonnal beviszik. Ő úgy döntött, hogy az utóbbit választja, mire megbilincselték és három órán át fogva tartották őt úgy, hogy ebből két órát a folyosón kellett töltenie egy padhoz bilincselve. A közokirat-hamisítás miatt indított büntetőeljárásban tanúként hallgatták meg, ezután pedig elengedték.

Ekkor a MÁV és a rendőrég is azt állították, hogy minden rendben történt, és nem követtek el szabálytalanságot, az egyetemista viszont úgy gondolta, hogy megsértették őt személyi szabadságában és méltóságában, így a rendőrségen panaszt nyújtott be.

Panaszát az első fokon eljáró váci kapitányság, majd később a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sem tartotta megalapozottnak. Ezt azzal indokolták, hogy az intézkedő rendőröknek „mérlegelés nélkül kellett elfogadniuk a kalauz véleményét”, a kapitányságon pedig nem tudtak szabályos előállító-helyiséget biztosítani.

Ezután tavaly novemberben a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a panasz elutasítását, mivel szerintük

  • a bilincselés szükségtelen volt, hiszen semmi nem mutatott arra, hogy a végig együttműködő és nyugodt egyetemista szökni próbált volna. Emellett
  • az okozott hátrány nem állt arányban az intézkedés törvényes céljával, továbbá
  • a bűnelkövetés gyanúja esetén sem kötelező a bilincs alkalmazása.
  • Ráadásul a lefoglalási jegyzőkönyvből is kiderül, hogy az utazási igazolvány nem volt fénymásolat, és minden szükséges pecsét megvolt, amit fel kellett volna ismerniük a rendőröknek már a helyszínen. Vagyis, magára az előállításra sem volt szükség.

Mivel a panaszt elutasító rendőrségi határozat indokai „megalapozatlanok és részben iratellenesek” voltak, a bíróság kötelezte a rendőrséget a panaszeljárás megismétlésére, amire sor is került.

A Pest megyei főkapitányság harmadjára már helyt adott a panasznak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen