hirdetés
Belföld

Lattmann Tamás szerint a szétesés határán van a kormányzati döntés-előkészítés

Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, az ELTE jogi karának korábbi oktatója szerint a szétesés határán van a hazai kormányzati döntés-előkészítés, a Magyar Nemzetnek adott interjújában pedig kitért arra is, hogy problémát jelent a rutintalan és vesztenivaló nélküli főosztályvezetők mellett az is, hogy gyakran nem olvasnak el fél oldalnál többet a politikusok. Mindezek ismételten „jogi műhibákhoz” vezetnek.
Lattmann Tamás Lattmann Tamás (Forrás: magyarnarancs.hu)
hirdetés

Lattmann Tamás a Magyar Nemzetnek adott interjúban először is leszögezte, hogy a jogász és jogvégzett nem feltétlenül jelenti ugyanazt; mint megjegyezte:

„a jogász az, aki a diplomája mellé valamiféle értékeket is csatol.”

Mindamellett megfogalmazta azt is, hogy egy jogász álláspontja akár lehet elvi vagy vallási alapon elfogult is, ameddig a vitában a szakmai alapokhoz ragaszkodik.

Példaként említette ugyanakkor, hogy 2010-ben csak egy jogvégzett gondolhatta, hogy a visszamenőleges adózás rendben van, és noha arról is lehet beszélni, vitatkozni és írni, hogy a visszamenőleges adózás tiltását valaki esetleg ostobaságnak látja, de

„komolyan megkérdőjeleződik az alapérték és -ismeretek feltétel nélküli tisztelete” akkor, ha valaki „csak fogja magát, és politikai parancsra vagy megrendelésre a gyakorlatban felrúgja ezt a jogi alapvetést”.

Lattmann Tamás a „jogi műhibákkal” kapcsolatban elmondta, az a probléma, hogy amennyiben a jogszabályok gyengék, rosszak, akkor az Alkotmánybíróság ezeket megsemmisíti, de adott esetben még kártérítést is kell fizetnie miattuk az államnak. A „lex CEU-t” és a civiltörvényt is ilyen jogi műhibának látja – egyben emlékeztetett arra, hogy a velencei bizottság az oroszok hasonló civiltörvénye kapcsán nagyon egyértelműen foglalt állást.

Hozzátette: a végső felelősség ugyan a politikai döntéshozóké, de azokat a tényeket, amelyeket figyelembe kell venni, a döntés-előkészítőknek kell feltárnia. Kitért arra is, hogy ugyan a döntéshozók is sokszor jogász végzettségűek, de gyakran úgy pózolnak hozzáértőkként, hogy „hülyeségeket beszélnek”, és nem hallgatnak azokra a szakemberekre, akiknek az a dolguk a minisztériumban, hogy a döntések szakmai korrektségét felügyeljék.

Újabb problémának tartja, hogy 30-35 éves, teljesen rutintalan és szakmailag megkérdőjelezhető főosztályvezetőkkel és vezetőkkel van tele a rendszer – a gond Lattmann Tamás nem a fiatalítás, hanem az inkompetencia. Az a 35 éves, aki adott esetben a döntés-előkészítésben csúcspozícióig jut, semmit nem kockáztat, hiszen szakmai háttere sincs. Mivel pedig ezek a vezetők semmit nem kockáztatnak, hiányzik belőlük az egészséges félelemérzet is.

Az egyetemi oktató úgy véli, ezért került a szétesés határára a kormányzati munkában a döntés-előkészítés.

„Olyan felelőtlen emberek kezdenek túlsúlyba kerülni, akiknek eddig sem volt felelősségük, és ezután sem lesz. Azokban, akik mostanában a politikától kapnak mindent, félsz van: mit fog mondani Orbán Viktor arról, amit csinálok?” – vázolta a helyzetet.

Elmondta továbbá, hogy vannak kérdések, amelyeket húsz oldalnál rövidebb összefoglalóval nem lehet elintézni, viszont hallani olyat, hogy például egy törvényjavaslatról szóló vezetői összefoglaló nem lehet fél oldalnál hosszabb, azt ugyanis az államtitkár vagy a miniszter már nem volna hajlandó elolvasni. Ennek következményeként rossz döntések születhetnek, majd a döntéshozónak nagyon sok időt és energiát, erőforrást kell a hiba hatásainak kiküszöbölésére fordítania.

Meglátása szerint ráadásul gyakran álproblémákat találnak ki, amelyekről azt állítják, hogy azok nagyon súlyos ügyek – ilyen például a nemzeti konzultáció is, amellyel kapcsolatban azt állították, hogy Brüsszel el akarja venni a rezsicsökkentést.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen