hirdetés
Belföld

A panelek tűzbiztonságának vizsgálatát kéri az Európai Baloldal Párt

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez fordul az Európai Baloldal nevű párt annak érdekében, hogy felülvizsgálják a magyarországi panelházak tűzbiztonságát – olvasható a szervezet által kiadott közleményben.
Tűzvédelem A kép illusztráció (Forrás: vcoll.ac.u)
hirdetés

A brit hatóságok szombat esti közlése szerint félő, hogy akár 58 ember meghalt a londoni tűzesetben, amelynek során egy 24 emeletes toronyház égett le szinte teljesen. Az Európai Baloldal nevű párt közleménye szerint a szigetelés során használt festékek tűzveszélyessége lehetett a tragédia „legfőbb oka”.

A szervezet szerint „erősen feltételezhető”, hogy a hazai rendszerben is vannak kivitelezők, akik a spórolás miatt nem megfelelő anyagokat használtak fel például a panelszigetelési programok során, így aztán egyrészt azért, hogy megnyugtassák a lakókat, másrészt pedig azért, hogy garantálják a biztonságukat, a hatóságot arra kérik, hogy indítsanak vizsgálatokat a panelek tűzveszélyességének elemzésére.

Azt kérik továbbá, hogy hozzanak létre egy kormányzati pénzalapot az esetleges hiányosságok orvoslására.

Az ABC News a londoni rendőrség közlésére hivatkozva szombaton azt írta, továbbra is vizsgálják, mi idézhette elő a londoni tüzet. A rendőrség úgy véli, azonosíthatta a tűz forrását, és úgy tűnik, nem szándékos gyújtogatás történt. A tűz pontos oka továbbra sem ismert.

A házban élők közül többen arról számoltak be a tragédia hajnalában, hogy nem működött az épületben a tűzjelző riasztó, így más módon (például az ajtón dörömbölő szomszédok, vagy az utcán kiáltozó emberek hatására) értesültek csak arról, hogy kigyulladt az épület. 

Az Evening Standard szerint éppenséggel mások mellett azok a muszlimok értesítették a tűzriasztó helyett a lakókat, akik a ramadán miatt az éjfél-közeli időpontban még ébren voltak, és ilyen módon észlelni tudták a tüzet, így többen talán csak nekik köszönhetik, hogy ki tudtak menekülni az épületből. A házban élők közül többen kifogásolták, hogy korábban egy alkalommal sem tartottak az épültben tűzvédelmi gyakorlatot olyan időpontban, amikor a lakók nagy része otthon volt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lelőtte társát a vadászaton egy bokodi férfi

Lelőtte társát a vadászaton egy bokodi férfihirdetés
Hét éve történt gyilkosság miatt emeltek vádat egy férfi ellen

Hét éve történt gyilkosság miatt emeltek vádat egy férfi ellenToroczkai László visszatérne a Jobbik mozgalmi jellegéhez

Toroczkai László visszatérne a Jobbik mozgalmi jellegéhezhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen