hirdetés
Belföld

A nyugdíjas orvosokra és ápolókra is szükség van a munkaerőhiány miatt

Az egészségügy egyre súlyosabb munkaerőhiánya miatt már nemcsak az ágazat érdekképviselői, hanem a vezetői is szükségesnek tartják a „munka vagy nyugdíj” szabály felülvizsgálatát, amely alól már több mint 5 ezer nyugdíjaskorú orvos és ápoló kapott mentességet az elmúlt években – írta a Magyar Idők.
Orvos A kép illusztráció (Forrás: barcelona-metropolitan.com)
hirdetés

A Magyar Idők felidézi, még 2013-ban lépett hatályba az a kormányhatározat, amelynek értelmében a közszférában a nyugdíjkorhatárt elérő munkavállalóknak a munka vagy a nyugdíj között kell választaniuk – ez pedig az egyébként is szakemberhiánnyal küzdő, sok idős dolgozót foglalkoztató egészségügyet különösen is érzékenyen érintette.

A kormány éppen ez előbbi probléma miatt lehetőséget adott az orvosoknak, nővéreknek és szakrendelőknek arra, hogy egyénileg mentességet kérjenek, amennyiben nélkülözhetetlen az érintettek munkája. Ezt a kérelmet a szaktárcához kell benyújtani, és a Miniszterelnökség hozza meg vele kapcsolatban a végleges döntést.

A kormányhatározat hatályba lépése óta közel 5400 ilyen kérelmet nyújtottak be a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint, noha némi átfedés azért előfordulhat, ugyanis a mentesség legfeljebb három évre szól. A kormány a beadott kérelmek túlnyomó részét támogatta, és csupán valamivel több, mint háromszáz esetben hozott elutasító döntést.

A Magyar Idők arra ugyan nem kapott választ, hogy milyen arányban támogatták az orvosok, illetve a szakdolgozók továbbfoglalkoztatását, viszont a lap szerint az orvosoknál lényegében 100 százalékban mentesítik az érintetteket, míg a szakdolgozóknál ez az arány rosszabb.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke, Babonits Tamásné szerint nagy problémát jelent, hogy még nem vették ki az ágazat egészét a kényszernyugdíjazási szabály alól, annak ellenére, hogy a szakdolgozóknál ez az intézkedés „gyakorlatilag okafogyottá vált”, hiszen egyre nagyobb a munkaerőhiány.

Mindezen túl egyáltalán nem vonatkozik a mentesség az egyre nehezebben pótolható gazdasági-műszaki személyzetre – például a lakatosra, festőre, asztalosra –, holott a statisztikákból kitűnik, hogy legalább akkora a hiány az országban az ilyen szakemberekből, mint orvosból és ápolóból.

A Magyar Idők úgy tudja, a szaktárcánál szeretnék elérni, hogy az intézmények a szakrendelői asszisztenseket és a nem egészségügyi végzettségű kórházi és rendelői dolgozókat is visszafoglalkoztassák.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Autóval ütközött az Adventi villamos Miskolcon

Autóval ütközött az Adventi villamos Miskolcon


BALESET,     MISKOLC,     RENDŐRSÉG

Megöltek egy férfit Rácalmáson, a rendőrök keresik a feleségét

Megöltek egy férfit Rácalmáson, a rendőrök keresik a feleségéthirdetés
Az LMP nem vesz részt a „Soros-tervről” szóló parlamenti vitában

Az LMP nem vesz részt a „Soros-tervről” szóló parlamenti vitában


LMP,     SOROS-TERV,     PARLAMENT

Halálos baleset történt a 7-es főúton Tárnoknál

Halálos baleset történt a 7-es főúton Tárnoknál


TÁRNOK,     BALESET,     KÖZLEKEDÉS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen