hirdetés
Belföld

A nyugdíjas orvosokra és ápolókra is szükség van a munkaerőhiány miatt

Az egészségügy egyre súlyosabb munkaerőhiánya miatt már nemcsak az ágazat érdekképviselői, hanem a vezetői is szükségesnek tartják a „munka vagy nyugdíj” szabály felülvizsgálatát, amely alól már több mint 5 ezer nyugdíjaskorú orvos és ápoló kapott mentességet az elmúlt években – írta a Magyar Idők.
Orvos A kép illusztráció (Forrás: barcelona-metropolitan.com)
hirdetés

A Magyar Idők felidézi, még 2013-ban lépett hatályba az a kormányhatározat, amelynek értelmében a közszférában a nyugdíjkorhatárt elérő munkavállalóknak a munka vagy a nyugdíj között kell választaniuk – ez pedig az egyébként is szakemberhiánnyal küzdő, sok idős dolgozót foglalkoztató egészségügyet különösen is érzékenyen érintette.

A kormány éppen ez előbbi probléma miatt lehetőséget adott az orvosoknak, nővéreknek és szakrendelőknek arra, hogy egyénileg mentességet kérjenek, amennyiben nélkülözhetetlen az érintettek munkája. Ezt a kérelmet a szaktárcához kell benyújtani, és a Miniszterelnökség hozza meg vele kapcsolatban a végleges döntést.

A kormányhatározat hatályba lépése óta közel 5400 ilyen kérelmet nyújtottak be a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint, noha némi átfedés azért előfordulhat, ugyanis a mentesség legfeljebb három évre szól. A kormány a beadott kérelmek túlnyomó részét támogatta, és csupán valamivel több, mint háromszáz esetben hozott elutasító döntést.

A Magyar Idők arra ugyan nem kapott választ, hogy milyen arányban támogatták az orvosok, illetve a szakdolgozók továbbfoglalkoztatását, viszont a lap szerint az orvosoknál lényegében 100 százalékban mentesítik az érintetteket, míg a szakdolgozóknál ez az arány rosszabb.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke, Babonits Tamásné szerint nagy problémát jelent, hogy még nem vették ki az ágazat egészét a kényszernyugdíjazási szabály alól, annak ellenére, hogy a szakdolgozóknál ez az intézkedés „gyakorlatilag okafogyottá vált”, hiszen egyre nagyobb a munkaerőhiány.

Mindezen túl egyáltalán nem vonatkozik a mentesség az egyre nehezebben pótolható gazdasági-műszaki személyzetre – például a lakatosra, festőre, asztalosra –, holott a statisztikákból kitűnik, hogy legalább akkora a hiány az országban az ilyen szakemberekből, mint orvosból és ápolóból.

A Magyar Idők úgy tudja, a szaktárcánál szeretnék elérni, hogy az intézmények a szakrendelői asszisztenseket és a nem egészségügyi végzettségű kórházi és rendelői dolgozókat is visszafoglalkoztassák.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Baleset miatt lezárták a 33-as főutat Debrecen közelében

Baleset miatt lezárták a 33-as főutat Debrecen közelében


BALESET,     DEBRECEN,     ÚTLEZÁRÁS

Megvannak a hatos lottó 16. heti nyerőszámai

Megvannak a hatos lottó 16. heti nyerőszámai


LOTTÓ,     HATOS LOTTÓ,     SZERENCSE

hirdetés
Megkezdődött a dunai hajózási szezon

Megkezdődött a dunai hajózási szezon


DUNA,     HAJÓZÁS,     SZEZON

Hétfőn kezdődik a központi szúnyogirtás

Hétfőn kezdődik a központi szúnyogirtás


SZÚNYOGIRTÁS,     OKF,     ROVAR

Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M0-ás autóúton az M3-as autópálya felé

Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M0-ás autóúton az M3-as autópálya felé


BALESET,     M0,     M3

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen