hirdetés
Belföld

Makói ivóvízbotrány: Lázár János szerint börtönt érdemelnének a felelősök

Hiába a 3,7 milliárdos uniós forrás, a víz továbbra sem alkalmas emberi fogyasztásra Makón és környékén – Lázár János szerint a kialakult helyzet miatt megérdemelnék néhányan a börtönt. Egyúttal felvetette, ha esetleg vissza kellene fizetnie az érintett településeknek a beruházásért átvett pénzt, azok akár csődbe is mehetnek.
Lázár János sajtótájékoztatója Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. május 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
hirdetés

Független szakértők megállapítása szerint vállalkozók mulasztása miatt nem iható a víz Makón és térségében a mintegy 4 milliárdos uniós beruházás után sem, így aztán két lehetőség maradt. Ezek egyike, hogy újabb egymilliárd forintot költenek az ivóvízminőség javító programra, míg a másik lehetőség, hogy visszafizetik az EU-nak a 3,7 milliárd forintot. Utóbbi eset azonban azzal járna, hogy az érintett települések csődbe mennének – írta a Délmagyar.hu Lázár János a Rádió 7-nek adott interjúja alapján.

Lázár János emellett megjegyezte, nem tudja, hogy börtönbe mennek-e néhányan a kialakult helyzetért, de abban biztos, hogy ezt megérdemelnék, ugyanis ami a településeken van az ivóvízminőség-javító program kapcsán, az bűn az ott élőkkel szemben.

„Ha ezeknek az embereknek vissza kell fizetni 3,7 milliárd forintot, ezek a települések mind csődbe mennek” – jegyezte meg.

A miniszter szerint két lehetőség van:

„Az egyik, hogy elköltünk még legalább egy milliárd forintot (fertőtlenítésre, szűrőkre), és december 31-ig lesz talán iható ivóvíz, ami egyáltalán nem biztos. A másik, hogy tudomásul vesszük, használjuk a régi rendszert, és ez a 17 település visszafizet 3,7 milliárd forintot.”

Mint megjegyezte, az utóbbira is fel kell készülni.

A programra Makó és másik tizenhat település összesen 3,7 milliárd forintot költött, ám annak ellenére, hogy azt másfél évvel ezelőtt lezárták, továbbra is érkeztek lakossági panaszok a víz minőségére, sőt a tiszti orvosi vizsgálat megállapítása szerint sem alkalmas emberi fogyasztásra a korábban a csapvízben jelen nem lévő baktériumokkal fertőzött víz.

Az önkormányzatok azért vették át mégis a beruházást, mert remélték, a kivitelezők utólag orvosolják majd a problémát. Több hónapos vizsgálat indult független igazságügyi műszaki szakértő bevonásával a helyzet tisztázására, amelynek eredményeként megállapították, hogy a kialakult helyzethez vállalkozói mulasztások vezettek. Ilyen volt például a nem megfelelő tervezés és kivitelezés, a higiéniai szabályok megsértése, illetve az, hogy tisztítatlan, szennyezett anyagokat használtak fel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A kórházban ápoltak is szavazhatnak a választáson

A kórházban ápoltak is szavazhatnak a választásonAz M1-es autópályán augusztusig nehezebb lesz közlekedni felújítás miatt

Az M1-es autópályán augusztusig nehezebb lesz közlekedni felújítás miatt


M1,     KÖZLEKEDÉS,     AUTÓPÁLYA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen