hirdetés
Belföld

Makói ivóvízbotrány: Lázár János szerint börtönt érdemelnének a felelősök

Hiába a 3,7 milliárdos uniós forrás, a víz továbbra sem alkalmas emberi fogyasztásra Makón és környékén – Lázár János szerint a kialakult helyzet miatt megérdemelnék néhányan a börtönt. Egyúttal felvetette, ha esetleg vissza kellene fizetnie az érintett településeknek a beruházásért átvett pénzt, azok akár csődbe is mehetnek.
Lázár János sajtótájékoztatója Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. május 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
hirdetés

Független szakértők megállapítása szerint vállalkozók mulasztása miatt nem iható a víz Makón és térségében a mintegy 4 milliárdos uniós beruházás után sem, így aztán két lehetőség maradt. Ezek egyike, hogy újabb egymilliárd forintot költenek az ivóvízminőség javító programra, míg a másik lehetőség, hogy visszafizetik az EU-nak a 3,7 milliárd forintot. Utóbbi eset azonban azzal járna, hogy az érintett települések csődbe mennének – írta a Délmagyar.hu Lázár János a Rádió 7-nek adott interjúja alapján.

Lázár János emellett megjegyezte, nem tudja, hogy börtönbe mennek-e néhányan a kialakult helyzetért, de abban biztos, hogy ezt megérdemelnék, ugyanis ami a településeken van az ivóvízminőség-javító program kapcsán, az bűn az ott élőkkel szemben.

„Ha ezeknek az embereknek vissza kell fizetni 3,7 milliárd forintot, ezek a települések mind csődbe mennek” – jegyezte meg.

A miniszter szerint két lehetőség van:

„Az egyik, hogy elköltünk még legalább egy milliárd forintot (fertőtlenítésre, szűrőkre), és december 31-ig lesz talán iható ivóvíz, ami egyáltalán nem biztos. A másik, hogy tudomásul vesszük, használjuk a régi rendszert, és ez a 17 település visszafizet 3,7 milliárd forintot.”

Mint megjegyezte, az utóbbira is fel kell készülni.

A programra Makó és másik tizenhat település összesen 3,7 milliárd forintot költött, ám annak ellenére, hogy azt másfél évvel ezelőtt lezárták, továbbra is érkeztek lakossági panaszok a víz minőségére, sőt a tiszti orvosi vizsgálat megállapítása szerint sem alkalmas emberi fogyasztásra a korábban a csapvízben jelen nem lévő baktériumokkal fertőzött víz.

Az önkormányzatok azért vették át mégis a beruházást, mert remélték, a kivitelezők utólag orvosolják majd a problémát. Több hónapos vizsgálat indult független igazságügyi műszaki szakértő bevonásával a helyzet tisztázására, amelynek eredményeként megállapították, hogy a kialakult helyzethez vállalkozói mulasztások vezettek. Ilyen volt például a nem megfelelő tervezés és kivitelezés, a higiéniai szabályok megsértése, illetve az, hogy tisztítatlan, szennyezett anyagokat használtak fel.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Árokba borult egy busz Börgöndpusztánál, sokan megsérültek

Árokba borult egy busz Börgöndpusztánál, sokan megsérültek


BUSZ,     BÖRGÖNDPUSZTA,     BALESET

Reagált a BVOP a 8 éves kislány gyilkosának címzett nyílt üzenetre

Reagált a BVOP a 8 éves kislány gyilkosának címzett nyílt üzenetre


GYILKOSSÁG,     BVOP,     BÖRTÖN

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen